Armata SUA a părăsit Afganistanul – Cronica dimineții

1. Polițiștii și procurorii vor avea acces la informaţiile financiare, la analizele financiare şi la informaţiile privind conturile bancare și le vor putea folosi în anchetele privind infracțiunilor grave, conform unei Ordonanțe de urgență adoptate luni de Guvern. Până acum, anchetatorii nu aveau acces la informații despre conturi sau tranzacții bancare ale suspecților și solicitau ANAF astfel de date. (Hotnews)

2. Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat că părinţii ar trebui să solicite şcolilor situaţia personalului vaccinat şi nevaccinat. Doamna ministru consideră “îngrijorător” faptul că multe cadre didactice nu s-au vaccinat. (News.ro)

3. Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB) vede o creștere economică de 6,5-7% în România în acest an, în linie cu proiecțiile Comisiei Europene și ale Fondului Monetar Internațional. BSTDB estimează însă că România va trebui să implementeze măsuri de austeritate în următorii ani, ca să restabilească echilibrele pe plan intern și extern și să aducă deficitele de cont curent și bugetar sub 4%, respectiv 3% din PIB, și datoria externă sub un nivel de siguranță de 40% din PIB, măsuri ce vor încetini ritmul de creștere economică. (Profit.ro)

4. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că de marţi ANRE şi ANPC vor începe controale la furnizorii de gaze, după ce mai mulţi consumatori au reclamat modificarea preţurilor şi facturi exorbitante. Ministrul afirmă că furnizorii care au anunţat un preţ fix pentru un an de zile şi îl modifică intră sub incidenţa a două legi şi vor fi amendaţi, în unele cazuri amenzile fiind ”fabuloase”. (G4Media)

5. Cu un minut înainte de termenul de 31 august, setat de președintele Biden, un avion militar a transportat în această noapte ultimii soldați americani din Afganistan. Se pune astfel capăt celui mai lung război, de aproape 20 de ani, din istoria Statelor Unite. Rămân în urmă între 100 și 200 de civili americani și zeci de mii de afgani care au lucrat pentru țările vestice. (WSJ)

Din Cronica Sportivă: UEFA a delegat în premieră o brigadă feminină, din Ucraina, la un meci al României, cel cu Liechtenstein, din Grupa J a preliminariilor Cupei Mondiale din 2022. Tot pentru prima dată în România, la un meci al echipei naţionale va fi activ sistemul de asistență video pentru arbitraj, în meciul ce va avea loc la 5 septembrie, de la ora 21.45, pe Arena Naţională. (News.ro)

6. Procentul copiilor americani, din categoria de vârstă 5 și 11 ani, care au probleme cu greutatea sau sunt obezi a crescut, în pandemie, de la 36,2% la 45,7%. (Link)

7. Zece persoane nevinovate, dintre care șapte copii, un angajat al unei organizații caritabile americane și un contractor al armatei SUA, ar fi fost uciși în atacul cu dronă efectuat de armata Statelor Unite, duminică, în Kabul. Atacul a vizat o mașină ISIS plină cu explozibili. (NYTimes)

8. Costul unui container de marfă, transportat din China în California, a ajuns la $18500. În august anul trecut, același serviciu costa $3500, în timpul ce în martie anul acesta pretul era de $5000. (Link)

9. Inflația în Germania a ajuns la 3,4% în august, fiind influențată în special de creșterea prețurilor la energie. Este cea mai mare creștere a inflației din 2008 până în prezent. (Bloomberg)

10. Un judecător american i-a interzis unui mame să-și mai vadă copilul de 11 ani până când nu se vaccinează. Decizia a fost luată deși femeia a invocat un istoric de reacții negative la vaccinuri, iar obiectul audierii era susținerea, de către fostul soț, tatăl copilului, a cheltuielilor necesare creșterii băiatului. (WashingtonPost)

Fotografia dimineții – Ultimul militar american care a părăsit Afganistanul, generalul maior Chris Donahue:

Ți-ar mai putea plăcea
Camera Reprezentanților a votat demiterea președintelui Trump – Cronica diminetii
Cronica dimineții – Kovesi a anunțat că e suspectă pentru abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău