Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis scuze Italiei, din partea Europei – Cronica Externă

Europa

1. O operațiune militară a UE va fi dedicate pentru a sprijini coordonarea forțelor armate naționale în lupta împotriva pandemiei COVID-19. Este încă neclar dacă și cum eforturile vor fi coordinate la nivelul UE și NATO pentru a evita un dublu efort. Șeful diplomației europene Josep Borrell a cerut într-o întâlnire avută luni cu miniștrii de apărare ai țărilor UE să găsească modalități prin care expertiza militară a UE poate fi folosită pentru schimb de informații și împărtășirea bunelor practici între state. Noua operațiune va colabora cu Centrul de Coordonare a Reacțiilor de Urgență din cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă.  (Euractiv)

2. Comisia Europeană a avertizat împotriva prelucrării și stocării datelor de localizare folosite de aplicațiile mobile pentru a urmări potențiale riscuri ale răspândirii coronavirusului. Localizarea datelor nu este necesară și nici recomandată pentru că de facto urmărește deplasările persoanelor, se arată într-un raport publicat joi. (Euractiv)

3. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a transmis scuze Italiei, din partea Europei, admițând că Europa nu a fost alături de Italia de la începutul crizei. Ea a adăugat că ”Europa a devenit acum inima lumii, care bate cu solidaritate”. (Link)

SUA

Bonus: Programul de protecție financiară pentru micile afaceri a rămas déjà fără bani, după ce mai mult de 1.4 milioane de împrumuturi au fost aprobate până miercuri seara. Congresul SUA se străduiește să obțină un acord pentru noi fonduri. Inițial Congresul american a alocat 349 miliarde de dolari pentru programul de ajutorare a afacerilor cu până la 500 de angajați. În acest moment sunt înregistrați pentru șomaj peste 5.2 milioane de americani. (NYTimes)

4. SUA a suspendat contribuția sa financiară pentru Organizația Mondială a Sănătății. Eurotopics a publicat opiniile pro și contra deciziei luate de președintele Donald Trump. (Link)

Orientul Mijlociu

5. Comitetul Internațional al Crucii Roșii a avertizat joi că răspândirea coronavirus în Orientul Mijlociu amenință să distrugă milioane de vieți, mai ales în populațiile aflate în zonele de conflict, cee ace poate declanșa răzmerițe și proteste motivate de considerente socio-economice. (Reuters)

Asia

6. Partidul aflat la guvernare în Coreea de Sud a câștigat o victorie semnificativă în alegerile electorale, care au întors electoratul în favoarea președintelui Moon Jae. Partidul său democrat a câștigat o majoritate absolută în Parlament, cu cel mai mare procent din ultimii 28 de ani în alegerile parlamentare. Acum câteva luni, președintele Moon era amenințat de scandaluri privind abuzul în funcție și o scădere a creșterii economice.  (AFP)

Africa

7. Misiunea Națiunilor Unite în Libia a condamnat miercuri violența crescută în țară, după ce forțele guvernamentale au preluat controlul asupra a trei orașe aflate în vestul capitalei Tripoli. UNSMIL a declarat că este „îngrijorată de escaladarea continua a violenței”, care crează ”noi valuri de relocări”. De asemenea, UNSMIL „notează cu preocupare profundă relatările privind atacurile asupra civililor, profanarea corpurilor, răzbunări, inclusiv furturi și arderea unor proprietăți publice și private” în orașele preluate recent de către forțele guvernamentale”. Aceste relatări, dacă se vor confirma, ”constituie grave violări ale drepturilor internaționale ale omului și dreptului umanitar”. Libia se află în război civil din 2011, când forțe sprijinite de NATO l-au îndepărtat de la putere pe dictatorul Muammar Gaddafi. (Link)

Global

8. Un studiu efectuat de Universitatea Harvard arată că o nouă izbucnire a pandemiei COVID-19 poate avea loc în 2024, iar măsurile de distanțare socială vor trebui extinse până în 2022 pentru a limita actuala pandemie. Studiul științific publicat de cinci cercetători ai Școlii de Sănătate Publică a universității Harvard marți arată că o reapariție a virusului este posibilă în următorii 4 ani. Cercetătorii mai spun că distanțarea socială va fi necesară până în 2022, dacă un vaccin sau un tratament eficient nu va fi disponibil până atunci, precum și creșterea capacității spitalelor de a putea trata mai mulți pacienți aflați în stare critică. ”Chiar și în situația unei aparente anihilări a virusului, monitorizarea SARS-COV-2 trebuie menținută, întrucât o reapariție a contagiunii poate fi posibilă inclusiv în 2024”.  (Link)

9. Economia globală va înregistra cea mai mare pierdere de la Marea Depresie din 1930, în acest an, datorată pandemiei coronavirus, arată Fondul Monetar Internațional, într-o prognoză publicată marți. Creșterea economică se va reduce cu 3% în 2020, mult mai grav decât în timpul crizei financiare din 2o09, când procentul de reducere a economiei globale a fost doar de 0.7%, estimează raportul FMI privind economia globală. Dacă pandemia COVID-19 se estompează în a doua jumătate a anului 2020, economia globală își va reveni în 2021, dar produsul intern brut va rămâne sub tendința de dinaintea izbucnirii pandemiei.  (Link)

10. Facebook va stabili un nou sistem de alertare a utilizatorilor platformei care au răspândit știri false despre sau în legătură cu COVID-19, a anunțat Mark Zuckerberg. Această decizie vine după o serie de presiune exercitate de activiști care au cerut Facebook să intervină în răspândirea știrilor false și a dezinformării despre pandemie. (Euractiv)

Ți-ar mai putea plăcea
Autoritățile italiene au eliberat în arest la domiciliu peste 370 de prizonieri condamnați pentru infracțiuni ce țin de activitățile mafiei – Cronica Externă
Directoarea financiară al Huawei va fi extrădată din Canada – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău