Sistemul britanic de sănătate a elaborat un plan, în 2016, care prevedea refuzul îngrijirilor spitalicești pentru rezidenții caselor de bătrâni, în caz de pandemie – Cronica dimineții

1. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că pentru grupa de vârstă 12-15 ani rata de acoperire vaccinală este de circa 3,5%, iar pentru 16-19 ani – de aproximativ 18%, admiţând că procentul este mic. El arată că un motiv al reticenţei vaccinării tinerilor este legat de riscul de miocardită, explicând însă că acesta este de şase ori mai mare la tinerii care trec prin COVID-19 decât după vaccinare. Gheorghiţă precizează că în România au fost raportate două cazuri de miocardită la băieţi de 17 ani, ambele cu evoluţie favorabilă. (News.ro)

2. Temperaturile din acestă vară continuă să doboare record după record. Luna iulie a acestui an a intrat în top 3 cele mai călduroase din 1961 și până în prezent, spun meteorologii. Mai mult, au fost întregistrate recorduri și pentru cele mai călduroase dimineți în ultimele zile. (Digi24)

3. 75% dintre persoanele infectate cu varianta Delta într-un focar din Massachusetts, SUA, erau vaccinate complet cu Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson, conform unui studiu publicat de Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC). Populația statului este vaccinată în proporție de 70%. 79% dintre cei infectați au prezentat simptome, iar patru persoane, din cele cinci care au avut nevoie de spitalizare, erau vaccinate. Studiul a analizat aproape 500 de cazuri. Răspândirea s-a făcut după evenimentele marcate de Ziua Independenței, din 4 iulie. CDC avertizează că varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală, chiar și persoanelor vaccinate. (WashingtonPost)

Din Cronica de Business: Acțiunile Amazon au scăzut după ce compania nu a atins estimările analiștilor pentru prima oară în ultimii 3 ani. Veniturile au crescut cu 27%, comparativ cu rezultatul din trimestrul doi 2020, până la $113 miliarde. Profitul a crescut de la $5,2 miliarde la $7,8 miliarde. (Link)

4. Sistemul britanic de sănătate (NHS) a elaborat un plan, în 2016, care prevedea refuzul îngrijirilor spitalicești pentru rezidenții caselor de bătrâni, în caz de pandemie. Documentele guvernamentale arată că pensionarilor de 70 de ani li s-ar fi refuzat tratamentul. Planul ar fi fost întocmit de NHS Anglia după un exercițiu de planificare a pandemiei și a fost destinat să oprească spitalele să fie copleșite. NHS a subliniat că planul a fost ipotetic și nu a fost folosit ca parte a gestionării pandemiei Covid. Potrivit scenariului propus, ministrul Sănătății putea autoriza medicii să acorde prioritate anumitor pacienți față de alții în cazul unei pandemii de gripă „severe”. Ministrul ar fi putut chiar să acorde medicilor permisiunea de a opri îngrijirea critică pentru unii dintre pacienți. Planul propunea raportarea pacienților în funcție de probabilitatea de supraviețuire, mai degrabă decât de necesitatea clinică. 42.000 de britanici din centrele de îngrijire au decedat din cauza Covid-19. (DailyMail)

5. Organizaţia de protecţia mediului Agent Green acuză parlamentarii USR că au blocat, în ultima zi de lucru, legea care ar fi aprobat ordonanţa de urgenţă pentru interzicerea exportului cu animale vii măcar pe timpul verii. „Acum este caniculă şi animalele se coc de vii în vapoare şi camioane”, susţin reprezentanţii Agen Green, care consideră că USR se dovedeşte „mai rău decât PSD”. (News.ro)

6. Stratul de gheață care acoperă Groenlanda se topește rapid, cantitatea de apă generată din topire, la nivelul unei zile, fiind suficientă pentru a acoperi cu 5 cm aproape întreaga suprafață a României. Doar marți s-au topit 8,5 miliarde tone de gheață. Alte 8,4 miliarde tone s-au topit joi. (TheGuardian)

7. Departamentul de Justiție al SUA a cerut fiscului să predea situația taxelor fostului președinte Trump, unei comisii a Camerei Reprezentanților, argumentând că există suficiente motive pentru predarea documentelor. Donald Trump a refuzat să prezinte această situație în timpul mandatului de președinte al SUA. (Trump)

8. Persoanele care nu respectă restricțiile impuse de pandemie sunt, marea majoritate, bărbați, extrovertiți și care pun accent pe propriile interese, sugerează un studiu internațional realizat de Universitatea din Sydney. Studiul arată că aproximativ 10% din populație nu se supune restricțiilor. 92% dintre femei respectă regulile impuse, în timp ce la bărbați procentul e de 86%. Principalele motive pentru părăsirea casei au fost: întâlnirile cu familia sau prietenii, motive religioase, din cauza plictiselii sau pentru a-și exercita dreptul la libertate. (TheGuardian)

Din Cronica Sportivă: David Popovici și-a terminat aventura la Jocurile Olimpice: la 50 de metri liber nu a mai avut energie și a ratat calificarea în semifinale, însă, per total, impresia lăsată de român la Tokyo a fost una excepțională, chiar și presa internațională sau înotătorii deja consacrați fiind de acord că Popovici este un star în devenire. (Eurosport)

9. Noua Zeelandă a introdus o lege care prevede până la 5 ani de închisoare pentru persoanele care practică așa numitele terapii de convertire a persoanelor LGBT. Astfel de terapii, care își propun “convertirea” persoanelor care au preferințe sexuale pentru persoane de același sex, sunt legale în Marea Britanie și în unele state din SUA. “Astfel de practici nu au loc într-o Nouă Zeelandă modernă”, a declarat ministrul Justiției. (Reuters)

10. Un ucigaș de pisici din Anglia a fost condamnat la cinci ani și trei luni de închisoare cu executare. Steven Bouquet a ucis nouă pisici între octombrie 2018 și iunie 2019. Alte șapte au fost rănite. Acuzatul nu și-a recunoscut faptele. (BBC)

Fotografia dimineții – Coperta revistei Time:

Ți-ar mai putea plăcea
Sondaj Gallup: România se află pe locul 9 în lume după procentul populației adulte care are “great jobs” – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Apple a avut cel mai bun trimestru 2 din istoria companiei

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău