14 cărți recomandate de Barack Obama pentru vara anului 2024 – Cronica de Carte

1. Barack Obama și-a împărtășit pe X (fostul Twitter) lista celor 14 cărți pe care le recomandă pentru vara anului 2024. Printre acestea, se află volume precum „James”, de Percival Everett, „Headshot”, de Rita Bullwinkel, „The Ministry of Time”, de Kaliane Bradley, „The Wide Wide Sea”, de Hampton Sides, și „When the Clock Broke”, de John Ganz. (X.com)

2. Au fost anunțate cele 13 romane nominalizate la prestigioasele Premii Booker pentru anul 2024, în valoare de 50.000 de lire sterline. Șase din cele 13 cărți aparțin unor scriitori americani, iar printre autorii nominalizați se numără Samantha Harvey (cu romanul „Orbital”), Rachel Kushner („Creation Lake”), Hisham Matar („My Friends”) și Claire Messud („This Strange Eventful History”). Laureatul de anul trecut a fost Paul Lynch, din Irlanda (cu „Prophet Song”). (New York Times)

3. Cel mai recent sondaj despre obiceiurile de lectură în Europa, realizat de institutul Eurostat, arată că românii continuă să fie europenii care citesc cel mai puțin. Procentajul românilor care au participat la sondaj și spun că au citit cărți în ultimul an este de 29.5%, față de 52,8%, media europeană, și la mare distanță de vârful clasamentului, Elveția (8 din 10 elvețieni declară că au citit în ultimele 12 luni). (Răsfoiala)

4. „Seara, după ora 9”, de Delia Hügel (Editura Litera) – despre Arad, „Povestiri din garaj”, de Goran Mrakić (Editura Nemira) – despre Timișoara, „Stela”, de Simona Goșu (Editura Polirom) – despre București și „Singur. Viața lui Mihail Sebastian”, de Tatiana Niculescu (Editura Humanitas) – despre Brăila sunt printre cele 14 cărți ale unor scriitori români contemporani care să ajute să vadă țara noastră altfel. (Panorama.ro)

5. Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău va avea loc între 28 august și 1 septembrie 2024, la centrul Mediacor din cadrul Universității de Stat Moldova. Vor fi prezente edituri importante atât din România, cât și din Republica Moldova, cu carte exclusiv în limba română, iar printre autorii invitați se număr Radu Paraschivescu, Cristian Tudor Popescu, Ioana Pârvulescu, Radu Aldulescu, Svetlana Cârstean, Bogdan Creţu, Emilian Galaicu-Păun. (Citește-mă)

6. Muzeul Naţional al Literaturii Române organizează, în perioada 9-15 septembrie, o nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti. Cea de-a XIV-a ediţie va deveni un spaţiu de dialog şi reflecţie pentru poeţi dintr-un important număr de spaţii lingvistice – peste 20 de ţări şi comunităţi autonome ale lumii (printre care Brazilia, Canada, Spania, Portugalia, Franţa, Israel, Belgia, Grecia, Republica Moldova, SUA). (News.ro)

7. „The Sunday Times” a anunțat că volumul lui Stephen Hawking, „Scurtă istorie a timpului” (la noi, la Editura Humanitas), este cea mai bună carte a ultimilor 50 de ani, conform topurilor de carte găzduite de acest ziar. Acaestă carte este urmată de „Bărbații sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus”, de John Gray (Editura Vremea) și de „Delia’s Complete Cookery Course”, de Delia Smith, autoare de cărți de bucate. Bill Bryson este cel mai prezent autor din top 100, cu cinci titluri, inclusiv cu „Însemnări de pe o insulă mică” (Editura Polirom), aflată pe locul al patrulea. (BookSeller)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află volumul „It Ends with Us”, de Colleen Hoover (a 131-a săptămână în top); la categoria NonFiction, pe locul întâi se află o noutate, volumul „Shameless”, de Brian Tyler Cohen, despre situația actuală a Partidului Republican. O noutate interesantă în top, la categoria non-ficțiune, volumul „Men Have Called Her Crazy”, de Anna Marie Tendler, memoriile unei persoane internate eronat într-un spital de psihiatrie. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-A unsprezecea zi din august, de Suzănica Tănase, Editura Litera

-Sunetul de referință și arca muzicii occidentale, de Mircea Tiberian, Editura Tracus Arte

-Istoria lagărului de concentrare de la Dachau. 1933-1945″, de Paul Berben, Editura Publisol

-Avantajul ADHD. De ce creierul tău diferit este supraputerea ta, de Anders Hansen, Editura Publica

-Incredibilele invenții ale lui Kay, de Adam Kay, Editura Publica

-Baba Iaga a făcut un ou, de Dubravka Ugrešić, Editura Polirom

-Portretele unei căsnicii, de Sándor Márai, Curtea Veche Publishing

-Cine este Taylor Swift?, de Kirsten Anderson, Editura Pandora M

-Arta subtilă a nepăsării, de Mark Manson, Editura Trei

-Eu este un altul. Septologie III-IV, de Jon Fosse, Editura Trei

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Noutățile editoriale ale toamnei la Editura Nemira (Biblioteca lui Liviu);

-Jean Rouaud a primit cea de-a 24-a Bursă Cioran pentru proiectul său de eseu intitulat „Devenir Vassili Grossman (ActuaLitte);

-Voxa a lansat în premieră volumul „Shogun” în format audiobook în Romania, în lectura lui Șerban Pavlu (Smark);

-Editura HarperCollins va publica în luna noiembrie primul volum de memorii semnat de Cher (BookSeller);

-Editura Skyhorse Publishing va publica în această toamnă memoriile fostei Prime doamne a SUA, Melania Trump, cu titlul provizoriu de „Melania” (Publishers Weekly);

-Scriitorul scoțian Martin MacInnes a primit Premiul Arthur C. Clarke pentru cel mai bun roman science-fiction al anului, pentru volumul „Ascension” (The Guardian);

-Liza Minnelli își va publica memoriile în anul 2026, la Editura Hachette Books (ActuaLitte);

-13 scriitori care au iubit cu adevărat pisicile (Mental Floss);
-Cele mai amuzante 12 cărți science fiction și fantasy (BookRiot).

Fotografie: David Bowie, E.T și Morgan Freeman se află pe o listă a celor mai frumoase imagini ale unor celebrități care încurajează cititul. Sursa: Literary Hub.

Ți-ar mai putea plăcea
Solenoid, de Mircea Cărtărescu, printre cele mai bune cărți publicate în 2022 în SUA – Cronica de carte
Cele mai bune cărți ale anului 2020, conform BBC – Cronica de Carte