Oamenii de știință au creat un neuron artificial care comunică folosind dopamina – Cronica de Tehnologie

1. Oamenii de știință au creat un neuron artificial care comunică folosind dopamina. Cu ajutorul acestuia, interfețele mașină-creier pot comunica în ambele sensuri, iar comunicarea nu se mai bazează pe semnale electrice, ci este de natură chimică. (TechXplore)

2. Serviciul de plată prin scanarea palmei Amazon One va fi, în curând, disponibil în peste 65 de magazine Whole Foods din California, în ceea ce reprezintă prima extindere amplă a acestuia. Amazon One reduce timpul alocat cumpărăturilor, dacă datele biometrice și metoda de plată sunt adăugate în cadrul serviciului. (Engadget)

3. WhatsApp implementează trei noi funcții pentru protejarea intimității. Utilizatorii pot alege cine va vedea când au fost ultima oară online, pot ieși din grupuri fără notificarea celorlalți membrii (cu excepția adminilor) și, totodată, nu mai este permisă realizarea capturilor de ecran pentru mesajele configurate să fie șterse după ce sunt citite. (Profit.ro)

4. Micron va investi $40 de miliarde până în 2030 pentru dezvoltarea capacității de producere a cipurilor în SUA. Ajutată și de facilitățile guvernamentale, compania vrea să înceapă producția după 2025 și să angajeze 40.000 de oameni. (Bloomberg)

5. Snapchat lansează, în sfârșit, un set de funcții de control parental sub egida Family Center. Va exista un set similar de opțiuni cu cele oferite deja de Instagram, TikTok și YouTube. Printre altele, părinții vor putea vedea cu ce conturi au comunicat copiii în ultima săptămână, dar fără a avea acces la conținutul discuțiilor. (TechCrunch)

6. O interfață om-mașină extensibilă, rezistentă la apă și ieftină a fost creată de oamenii de știință. Aceasta „traduce” acțiunile biomecanice ale utilizatorului în semnale electrice și nu are nevoie de o baterie pentru a funcționa, captând energia generată de mișcarea utilizatorului. (TechXplore)

7. BlenderBot 3, cel mai avansat chatbot dezvoltat până acum de Meta, nu știe cine este președintele SUA, crezând că acesta este Donald Trump și că Joe Biden a pierdut alegerile. În plus, bot-ul are o problemă cu faptul că „evreii americani sunt prea liberali”. (Business Insider)

8. Meta a dat acces autorităților din Nebraska la discuțiile de pe Messenger ale unei adolescente, care, apoi, a fost acuzată de încălcarea legislației privind avortul. Compania spune a fost obligată de mandatul prezentat de autorități și că mandatul nu menționa că este vorba de avort. De asemenea, susține compania, mandatul a venit înainte de eliminarea dreptului la avort și a fost însoțit de o clauză de confidențialitate. (Vice, Meta)

9. Registrele de date ale Amazon, care conțin informații despre nou-născuți, căsătorii, zile de naștere și altele, sunt vizibile oricui în mod implicit. De aceea, acestea reprezintă o sursă importantă de informații pentru hoții de identități. (The Intercept)

10. Google și Apple vor fi investigate în Coreea de Sud pentru nerespectarea noii legi privind microtranzacțiile, care prevede, printre altele, facilitarea plăților cu soluții terțe. Dacă vor fi găsite vinovate, cele două companii riscă amenzi de până la 2% din media veniturilor anuale obținute din afacerile conexe. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Un proiect de lege își propune să reglementeze conceptul de deepfake în România – Cronica de Tehnologie
Cronica de Tehnologie – Rusia lucrează la „Internetul Suveran”, un centru de comandă care va gestiona internetul local

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău