4% dintre purtătorii de HIV din Republica Democrată Congo au reușit să suprime virusul în mod natural – Cronica Știrilor Pozitive

1. Descoperirea unui grup mare de oameni care își controlează în mod natural virusul HIV fără a lua medicamente generează speranța unui eventual tratament, spun oamenii de știință. Studiul a constatat că până la 4% dintre purtătorii de HIV din Republica Democrată Congo au reușit să suprime virusul în mod natural. De obicei, mai puțin de 1% dintre persoanele cu HIV pot face acest lucru. Descoperirea ar putea duce la cercetări suplimentare pentru a dezvolta un vaccin sau noi tratamente care să trateze virusul ce generează SIDA. (BBC)

2. Autoritățile din domeniul medical au anunţat că azi va fi atins pragul de un milion de persoane vaccinate împotriva COVID-19 la nivel național, la câteva zile după împlinirea a 2 luni de la debutul campaniei de vaccinare. (News.ro)

3. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că lista de aşteptare pentru vaccinarea anti-Covid-19 va fi disponibilă pe platformă din 15 martie. Persoanele care se vor înscrie vor fi anunţate în momentul în care apare un loc liber şi vor avea la dispoziţie 24 de ore pentru a confirma programarea. (News.ro)

4. Peste doar două săptămâni, Seychelles va deveni prima țară din lume care atinge imunitatea colectivă în urma vaccinării. Atunci, 70% dintre locuitori vor fi primit cea de-a doua doză a vaccinului chinezesc Sinopharm. Aflat la circa 1.500 kilometri est de Africa, arhipelagul Seychelles are 115 insule și numără aproape 100.000 de locuitori. (Digi24)

5. Aproape o treime din locuitorii Londrei ar fi testați pozitiv cu anticorpi pentru coronavirus, scoțând în evidență răspândirea rapidă a variantei depistate pentru prima dată în această țară. Biroul Național de Statistică al Marii Britanii estimează că peste 29% din londonezi ar avea anticorpi pentru coronavirus, cea mai mare rată din țară. (Bloomberg)

6. Serbia a donat 5000 de doze de vaccin AstraZeneca vecinilor din Bosnia Herțegovina. (Bloomberg)

7. Toate cele 279 de fete răpite săptămâna trecută de persoane înarmate de la o şcoală cu internat din Nigeria au fost eliberate, au anunţat, marţi, autorităţile. (News.ro)

8. Un medicament care tratează diareea ar putea inversa rezistența la chimioterapia pentru leucemie. În urma testelor pe șoareci, oamenii de știință au reușit să folosească acest antibiotic pentru a opri alimentarea celulelor cancerigene cu proteina specială pe care o folosesc pentru a lupta împotriva tratamentului pentru leucemie. (MedicalXpress)

9. Cercetătorii au creat un nou tratament din sfera imunoterapiei, care omoară celulele canceroase prin atacarea fragmentelor mutante de proteine, prezente la suprafață sub forma antigenilor. Se folosesc anumiți anticorpi, care au două componente: una care recunoaște celulele cancerigene și alta care descoperă celulele imune. Aducerea împreună a celor două a rezultat, în cadrul testelor, la distrugerea celulelor cancerigene. (MedicalXpress)

10. Președintele Joe Biden a anunțat că SUA va avea până la finalul lunii Mai suficiente doze de vaccin pentru a vaccina întreaga populație adultă împotriva Covid-19. Guvernul american s-a implicat în a convinge Merck & Co., al doilea mare producător de vaccinuri din lume, dar care nu a resușit să dezvolte un vaccin eficient împotriva Covid-19, să producă vaccinul dezvoltat de Johnson & Johnson. (NYTimes)

11. Americanii au devenit mai optimiști, la un an de la declanșarea stării de urgență cauzată de pandemie. Datele unui sondaj arată că procentul celor care sunt „stresați/îngrijorați” a scăzut de la 41% la 20%. 48% dintre americani au declarat că se simt acum „încrezători”. (Axios)

12. Apple și-a redeschis toate cele 270 de magazine din Statele Unite, pentru prima oară din martie anul trecut. Multe din magazinele Apple, care au funcționat în ultimul an ca loc de ridicare a comenzilor, au reînceput să opereze vânzări directe. În afara Statelor Unite, mai rămân închise doar un număr mic de magazine din Franța și Brazilia. (9to5mac)

13. Șase firme românești au fost incluse, anul acesta, în Topul companiilor europene cu cea mai rapidă creștere, realizat de Financial Times, în colaborare cu Statista. (Profit.ro)

14. Volvo a anunțat că toate modelele companiei vor fi electrice până în 2030. (Reuters)

Fotografia dimineții: Dolly Parton s-a vaccinat cu vaccinul Moderna, la a cărui dezvoltare a contribuit, donând anul trecut $1 milion. Cântăreața americană a declarat că e „suficient de în vârstă pentru a-l primi și suficient de deșteaptă pentru a-l face”. „Vaccin, vaccin, vaccin. Vă implor nu ezitați. Pentru că odată ce ați murit, atunci este cam prea târziu.”

Ți-ar mai putea plăcea
Peste 90% din pacienții islandezi afectați de Covid-19 au prezentat anticorpi la 4 luni de la vindecare – Cronica Știrilor Pozitive
UE investeşte 118 milioane euro în zece proiecte-cheie de transport din România – Cronica Știrilor Pozitive