459.000 de elevi învaţă în online – Cronica dimineții

1. România este la coada clasamentului în ceea ce privește sistemul medical, potrivit Euro Health Consumer Index, fiind pe locul 34, cu un sistem medical mult mai rău decât în țări precum Bulgaria, Albania, Macedonia, Muntenegru. România alocă doar 4% din PIB către sectorul medical, valoare care se identifică drept cea mai redusă din UE. (Profit.ro)

2. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat miercuri seara că 459.000 de elevi învaţă în online, în prezent, proporţia acestora fiind de 15% din totalul elevilor şi preşcolarilor. La nivel naţional, 4% din şcoli au cerut trecerea la cursuri online. (G4Media)

3. Liderii USR, reuniţi miercuri seară în şedinţa Biroului Naţional (BN) au decis ca, în cazul în care PNL şi UDMR vor refuza refacerea coaliţiei, Dacian Cioloş să se prezinte în Parlament cu un guvern monocolor USR. (News.ro)

4. Rata dobânzii pe termen lung pentru România a crescut din nou, în luna septembrie 2021, până la pragul de 4%, potrivit datelor publicate de Eurostat. Este cel mai mare nivel din ultimele 12 luni, după ce în februarie 2021 coborâse la doar 2,65%. De data aceasta, însă, evoluția dobânzilor la noile credite luate „a la long” este în acord cu trendul general față de țările UE. (Cursdeguvernare)

5. Vladimir Putin spune că între SUA și Rusia există o „cursă a înarmării în marș” și i-a acuzat pe americani că au provocat-o prin retragerea SUA din Tratatul anti-rachete balistice, în 2002. Președintele rus a spus că este „gata să discute despre reducerea armamentului” dar că nu vrea „discuții de dragul discuțiilor”. (Digi24)

Din Cronica Sportivă: Înotătorul David Popovici, locul 4 la Jocurile Olimpice de la Tokyo, a avut oferte serioase de a merge în SUA pentru a se antrena acolo la cele mai înalte standarde posibile, însă a dorit să rămână în România și a declarat că în cazul în care ar fi acceptat ofertele de a studia la o universitate din SUA ar fi beneficiat de parteneri de antrenament mai buni, dar a precizat că a ales să rămână în România datorită echipei sale. (Eurosport)

6. Guvernul american a anunțat că estimează o creștere de până la 54% a costului încălzirii locuințelor în această iarnă, comparativ cu iarna trecută. (AP)

7. Piața criptomonedelor este de două ori mai mare comparativ cu cea a datoriilor subprime din SUA din ajunul crizei financiare, în 2008, și reprezintă o amenințare dacă nu este reglementată urgent, potrivit Băncii Angliei. (Profit.ro)

8. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunțat că un grup de consultanţi, nou înfiinţat, care să se ocupe de patogenii periculoşi ar putea fi ”ultima noastră şansă să stabilim originea virusului SARS-CoV-2”. Agenția a cerut cooperarea Chinei. (News.ro)

9. Guvernul argentinian a anunțat că a ajuns la un acord cu proprietarii din retail pentru înghețarea prețurilor la 1247 de produse de bază, mâncare și îngrijire, pentru 90 de zile. Inflația în Argentina se apropie de 50%, rată anuală. (Reuters)

10. Dintre cei 321 de oameni de știință, care și-au exprimat public opiniile despre Covid-19 și au răspuns sondajului Nature, 15% au declarat că au fost amenințați cu moarte, 22% au primit amenințări că vor fi atacați fizic sau sexual, iar șase dintre ei au fost atacați fizic. (TheGuardian)

Ți-ar mai putea plăcea
De aproape 4 zile Iranul este izolat de restul lumii, accesul la internet fiind blocat – Cronica dimineții
Majoritatea locuitorilor din fosta Germanie comunistă se simt “cetățeni de nivel inferior” – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău