76% dintre absolvenţii de liceu care au susţinut examenul de bacalaureat au promovat – Cronica serii

1. Ministrul Educaţiei a anunţat că peste 76% dintre absolvenţii de liceu care au susţinut examenul de bacalaureat au promovat, rata de promovare fiind comparabilă cu cea de anul trecut. Cea mai ridicată rată de promovare s-a înregistrat în rândul absolvenţilor liceelor teoretice. (News.ro)

2. Peste 77.200 de case și apartamente au fost vândute în România în primele șase luni din acest an, în creștere cu 16% față de perioada similară din 2023, în timp ce numărul de locuințe vândute în București și Ilfov a crescut cu un ritm anual de 25,4%. (Profit.ro)

3. Înmatriculările de autoturisme noi au crescut, în România, cu 61,7%, în luna iunie a acestui an, față de aceeași perioadă din 2023, în timp ce mașinile „verzi” au consemnat o creștere de 27,4% și o cotă de piață de 20,4%. Înmatriculările autoturismelor 100% electrice au scăzut abrupt, cu 46%, arată datele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile. (Profit.ro)

4. Mai mult de jumătate dintre români consideră că ţara îndreaptă într-o direcţie greşită, în principal din cauza modului în care este guvernată, indică un sondaj realizat de INSCOP, care relevă că procentul pesimiştilor este în scădere faţă de septembrie 2023, când era aproape 70%. Peste o treime consideră că direcţia în care se îndreaptă ţara este bună, pentru cei mai mulţi principalul criteriu fiind acela că viaţa lor s-a îmbunătăţit. (News.ro)

5. Guvernul va proroga joi o parte din prevederile Ordonanței de Urgență privind testarea antidrog, urmând ca Institutul de Medicină Legală să intre într-un program accelerat de dotare cu aparatură, pe banii Băncii Mondiale, au confirmat surse apropiate discuțiilor. Tot Banca Mondială se va ocupa și de licitațiile prin care noua aparatură va fi achiziționată. Potrivit acelorași surse, costurile estimate ale aparaturii depășesc 40 de milioane de euro. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: În prima jumătate a anului, hackerii au furat $1.38 de miliarde în crypto, cu 110% mai mult YoY. 70% din monedele furate au rezultat din doar cinci mari atacuri. (Bloomberg)

6. În timp ce performanța Europei în materie de inovare s-a îmbunătățit în ultimii ani, România se clasează pe ultimul loc, potrivit unui clasament făcut public luni de Comisia Europeană. Danemarca, Suedia și Finlanda se clasează pe primele locuri în UE, în timp ce pe ultimele locuri sunt România, Bulgaria și Slovacia. (G4Media)

7. Fostul Procuror General, Alexandr Stoianoglo, demis prin decretul Maiei Sandu, este candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova la alegerile prezidențiale din toamnă. (Link)

8. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a vizitat pe premierul polonez Donald Tusk la Varșovia, înainte de summitul NATO de mâine de la Washington. Tusk a declarat că Polonia este deschisă ideii de a doborî rachetele rusești care se îndreaptă spre teritoriul NATO în timp ce acestea se află încă deasupra solului ucrainean. (G4Media)

9. Comunitatea internaţională trebuie „să creeze condiţii pentru un dialog direct” între Rusia şi Ucraina şi „să asigure asistenţă” în acest sens, a declarat luni preşedintele Chinei, Xi Jinping, în cadrul unei întâlniri la Beijing cu premierul ungar Viktor Orban, care a subliniat că Beijingul va juca un rol-cheie în decizia privind încheierea războiului în Ucraina. (Digi24)

10. Premierul ungar Viktor Orban consideră că este imposibil ca preşedintele rus Vladimir Putin să atace o ţară membră a NATO. ”Niciun om serios nu poate vorbi despre o intenţie a Rusiei de a ataca NATO”, a declarat Orban într-un interviu publicat luni de cotidianul german Bild. (Economica)

Ți-ar mai putea plăcea
Miniștrii Justiției și Internelor din UE reuniți la Bruxelles nu au aprobat primirea Bulgariei și României în spațiul Schengen – Cronica serii
60,2% dintre elevii bucuresteni sunt de acord cu introducerea testelor antidrog în şcoli – Cronica serii