Românii își aleg azi președintele – Cronica dimineții
1. Votul în ţară pentru al doilea tur al alegerile prezidenţiale începe duminică, la ora 7.00, aproape 18 milioane de români fiind aşteptaţi în 18.979 de secţii de votare pentru a-şi alege preşedintele dintre cei doi candidaţi calificaţi în finala pentru Cotroceni, George Simion şi Nicuşor Dan. 159 de observatori internaţionali au fost acreditaţi pentru acest scrutin, aproape dublu faţă de alegerile din noiembrie 2024. Şi jurnaliştii străini sunt mai numeroşi, fiind acreditaţi 87, faţă de 32 la alegerile precedente. Procesul de votare, atât în ţară, cât şi în diaspora, se încheie la ora 21.00, ora României. Prezenţa la vot în ţară la primul tur de scrutin a fost 53,21%. (News.ro)
2. Peste 745.000 de români aflaţi în străinătate au votat la alegerile prezidenţiale în cele 48 de ore care au trecut de la deschiderea secţiilor din diaspora. În primul tur, în acelaşi interval se prezentaseră la urne aproximativ 389.000 de persoane. Procesul de vot în străinătate se încheie duminică, la ora locală 21:00, fără a depăşi ora 21:00 a României. (News.ro)
3. De la momentul aderării României la Uniunea Europeană, dar mai ales în ultimii 7-8 ani, salariile din România au înregistrat o evoluție spectaculoasă, în termeni nominali, salariul mediu net lunar crescând de peste trei ori, de la 312 euro, în 2007, la 1045 de euro, în 2024. O parte a populației nu percepe însă aceste creșteri ale veniturilor. Una dintre explicații ține de inegalitățile în societate, chiar dacă acestea au început să scadă în ultimii ani. Se întâmplă însă foarte lent, iar asta poate afecta dezvoltarea viitoare a țării, avertizează cercetătorii. (Hotnews)
4. Există dezacord între autoritățile române și Comisia Europeană în discuțiile de renegociere a PNRR, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. Dezacordul ar putea face ca România să piardă cel puțin 10 miliarde de euro, potrivit concluziei discuțiilor pe care delegația românească, prezentă la Bruxelles în aceste zile, le-a avut cu reprezentanții Comisiei Europene, scrie sursa citată. (Profit.ro)
Din Cronica Spațială: Universul s-ar putea încheia mai devreme decât estimările anterioare. Noile cercetări arată că piticele albe și stelele moarte, despre care se consideră că vor fi ultimele corpuri cerești din Univers, se vor evapora complet în 10 la puterea 78 ani, comparativ cu estimarea inițială de 10 la puterea 1100 ani. (Phys)
5. Financial Times scrie că investitorii se pregătesc pentru noi turbulențe pe piețele românești, întrucât alegerile prezidențiale de la sfârșitul acestei săptămâni creează incertitudine cu privire la modul în care țară va face față celui mai mare deficit bugetar din UE. (FT)
6. Președintele american Donald Trump va discuta, luni, la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin pe tema războiului din Ucraina.„Subiectele convorbirii vor fi oprirea ‘băii de sânge’ care ucide, în medie, peste 5.000 de soldaţi ruşi şi ucraineni pe săptămână şi comerţul”, a precizat el. Donald Trump va avea apoi o discuţie cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Apoi, împreună cu preşedintele ucrainean, va vorbi şi cu „mai mulţi membri ai NATO”. (News.ro)
7. „Trebuie să spunem guvernului israelian: ajunge”, a declarat sâmbătă ministrul italian de externe Antonio Tajani, referindu-se la atacurile asupra Fâșiei Gaza. Armata israeliană a anunțat sâmbătă că va extinde ofensiva pentru a învinge Hamas în Fâșia Gaza. (Hotnews)
8. Aproape 30 de milioane de polonezi își vor alege noul președinte la scrutinul din 18 mai. E considerat un vot crucial pentru premierul Donald Tusk și guvernul său proeuropean, care încearcă să își promoveze agenda reformistă. (EuropaLibera)
Din Cronica Sportivă: FCSB a câștigat pe teren propriu, cu scorul de 1-0, contra celor de la Universitatea Craiova, în etapa a noua, penultima a play-off-ului. Formația din Capitală a primit trofeul de campioană a Superligii. Cele mai importante faze se pot vedea aici.
9. Autoritățile din Statele Unite au aprobat primul test de sânge pentru boala Alzheimer, care ar putea permite pacienților să ia medicamente mai devreme pentru a încetini evoluția acestei maladiii neurodegenerative. (Libertatea)
10. Eurovision Song Contest, ediţia 69, organizată la Basel, a fost câştigată de Austria. JJ, alias Johannes Pietsch, un contratenor în vârstă de 24 de ani, a obţinut 436 de puncte pentru „Wasted love”, un cântec despre experienţa iubirii neîmpărtăşite, devansându-i pe Yuval Raphael din Israel (357 de puncte) şi pe Tommy Cash din Estonia (356 de puncte). (News.ro)
Fotografia dimineții – Jucătorii FCSB au primit trofeul și medaliile de campioni. FOTO: Raed Krishan / GOLAZO.ro: