Astronomii au descoperit pentru prima oară o supernovă care a explodat de două ori – Cronica Spațială

1. NASA a descoperit o cometă interstelară care traversează sistemul nostru solar. Cometa se deplasează cu 60 km/s și va trece la o distanță estimată la 240 de milioane de kilometri de Pământ în preajma zilei de 30 octombrie. Ulterior, cometa va părăsi sistemul nostru solar. Cometa provine din constelația Sagittarius și a fost observată prima oară în 1 iulie cu un telescop din Chile. (NASA)

2. Astronomii au utilizat telescopul Very Large Telescope (VLT) al Observatorului European de Sud-Est pentru a obține pentru prima oară o imagine cu o supernovă care a explodat de două ori. Imaginea arată o rămășiță de supernovă cu două straturi distincte bogate în calciu, ceea ce sugerează că a avut loc o așa-numită „dublă-detonație”. Ipoteza principală este că prima explozie a avut loc în stratul exterior de heliu, iar a doua în interiorul nucleului. (Astronomy)

3. Un studiu realizat de cercetători americani arată că argilele de pe Marte s-au format în trecutul istoric al planetei în prezența unor lacuri, ceea ce ar fi generat un mediu suficient de stabil pentru a susține viața microbiană. Întrucât argilele oferă condiții ideale pentru conservarea vieții pe Pământ, stadiul ar putea oferi o nouă perspectivă despre identificarea unor posibile urme de viață pe Marte în trecutul îndepărtat al planetei. (EarthSky)

4. Doi meteoriți descoperiți în 2023 în Tinisia și Algeria ar putea proveni de pe planeta Mercur, potrivit unui studiu realizat de o echipă internațională de cercetători. Mineralogia și compoziția suprafeței celor doi meteoriți sunt foarte asemănătoare cele ale crustei de pe Mercur, întrucât au în compoziție minerale precum olivină și piroxen. În cazul în care studiul ar fi confirmat, acestea ar fi primele corpuri cerești descoperite pe Pământ care au originea pe Mercur. (EarthSky)

5. Roverul Curiosity a sfărâmat accidental o rocă peste care a trecut cu roțile, iar incidentul a condus la o descoperire neașteptată: roca respectivă are în interior cristale galbene de sulf. Pe planeta Marte există o gamă variată de roci sulfuroase, însă este pentru prima oară când sulful a fost identificat pe Marte ca element de sine stătător. (Science Alert)

6. Casa de licitații Sotheby’s a anunțat o licitație inedită pentru cel mai mare meteorit marțian descoperit până acum. Meteoritul cu o masă de aproape 25 de kilograme a fost descoperit în Niger în noiembrie 2023, iar autenticitatea sa de pe Marte a fost confirmată de Muzeul Astronomic din Shanghai. Licitația are un preț de pornire de 1,6 milioane de dolari. (Sotheby’s)

7. Agenția DARPA (Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată în Domeniul Apărării) din cadrul Departamentului Apărării al Statelor Unite a anulat proiectul care prevedea dezvoltarea unui sistem spațial de propulsie nucleară, sub pretextul că există progrese mai mari în cazul unor sisteme de propulsie convențională. (SpaceNews)

8. Stelele foarte masive care colapsează pentru a produce găuri negre ar putea emite o cantitate semnificativ mai mare de materiale decât se anticipa anterior, potrivit cercetătorilor de la Institutul pentru Științe Avansate din Italia. Stelele de acest tip au o masă de 100 de ori mai mare decât Soarele, iar cercetătorii au descoperit că acestea beneficiază de vânturi stelare mai puternice decât se estima anterior. (Space)

9. Telescopul spațial James Webb a realizat o imagine cu o coliziune între două roiuri de galaxii. Pe baza imaginii, cercetătorii au identificat localizarea exactă și masa materiei negre, iar aceștia speră ca în viitor să poată determina din ce este alcătuită materia neagră. (Space)

10. SpaceX a efecutat în 2 iulie lansarea cu numărul 500 pentru o rachetă reutilizabilă Falcon 9. Misiunea a avut loc cu o rachetă care a fost recuperată în stare de funcționare de 29 de ori, ceea ce reprezintă un record pentru companie. Lansarea a avut ca scop plasarea a 27 de sateliți Starlink pe orbită. (Space)

Ți-ar mai putea plăcea
Cercetătorii au descoperit într-un meteorit izotopi de apă identici cu cei de pe Pământ – Cronica Spațială
Un astrofizician finlandez susține că proiectul unei colonii umane pe orbita lui Ceres este perfect fezabil – Cronica Spațială