Parametrii bugetului pe 2020: deficit bugetar de 3,5%, creștere economică de 4,1%, curs mediu de 4,75 lei/euro și o inflație medie anuală de 3,1% – Cronica dimineții

1. Bugetul pe 2020 va fi construit pe un deficit bugetar de 3,5% din PIB, a confirmat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu. Bugetul pe anul viitor va fi construit pe o creștere economică de 4,1%, un curs mediu de 4,75 lei/euro și o inflație medie anuală de 3,1%, potrivit prognozei de toamnă a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză. De asemenea, aceasta are în vedere o creștere cu 1,9% a numărului de angajați, la 5,26 milioane de persoane, respectiv o creștere a salariului mediu brut de 9,8%, la 5.429 de lei pe lună. (CursdeGuvernare)

2. Moţiunea simplă împotriva ministrului Finanţelor Florin Cîţu, în care PSD cerea demisia acestuia, a fost adoptată de Senat. După vot, ministrul Câţu a declarat că dacă PNL îi cere demisia, îşi dă demisia, dar în opinia sa, moțiunea ”nu a venit cu nimic serios”. (News.ro)

3. Emmanuel Macron, Angela Merkel, Vladimir Putin și Vladimir Zelenski s-au întâlnit la Paris pentru un summit de pace – așa-numitul „format Normandia” – menit să găsească o soluție pentru conflictului din estul Ucrainei. Preşedinţii Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, au stabilit implementarea unui armistiţiu total în regiunile separatiste ucrainene şi, eventual, acordarea unui statut special. (Link)

4. Lia Savonea, președinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), își încheie mandatul, iar CSM își va alege azi noua conducere pentru anul 2020. La ședința a fost invitat și președintele Klaus Iohannis. (Hotnews)

Una din Cronica de Business: Consiliul Uniunii Europene a decis să interzică o parte din produsele de plastic utilizate zilnic — precum tacâmurile de unică folosință, bețișoarele de urechi sau paiele — începând din iulie 2021. Actorii economici precum restaurantele, lanțurile de magazine, cafenelele, barurile sunt forțați să identifice alternative biodegradabile pentru produsele care vor fi restricționate. (Startup Cafe)

5. Piața locală de autoturisme continuă să crească într-un ritm foarte bun. În luna noiembrie au fost înregistrate 13.091 de autoturisme noi în circulație, cu 57,67% mai multe decât anul trecut. La finalul anului vor fi depășite 150.000 de unități, un record al ultimului deceniu. (Profit.ro)

6. Primarul municipiului Bucureşti, Gabriela Firea, doreşte ca autobuzele să poată circula legal pe linia de tramvai şi solicită în acest sens modificarea Codului Rutier. (News.ro)

7. România se află pe locul 7 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte consumul de bere, dar şi din punctul de vedere al locurilor de muncă create în industria berii, arată statisticile publicate de Asociaţia Berarii României. (Adevarul)

8. Cercetătorii au descoperit diferențe în structură și activitatea creierul la copii, în funcție de greutatea acestora. Creierul copiilor obezi a avut rezultate mai slabe la testarea funcțiilor executive. (NBCNews)

9. Academia de Științe din California a descoperit 71 de noi plante și specii de animale anul acesta. (CNN)

10. Netflix a luat cele mai multe nominalizări, 34, la premiile Golden Globe. Cinci dintre acestea sunt pentru filmul lui Martin Scorsese, “The Irishman”. Ediția 77 a premiilor Golden Globe va avea loc în 5 ianuarie. (Deadline)

Fotografia dimineții – Kirk Douglas a împlinit 103 ani. Fiul său Michael i-a dedicat un post pe Instagram numindu-l o “legenda vie”:

Ți-ar mai putea plăcea
PNL câștigă alegerile europarlamentare – Cronica dimineții
Ministrul Sănătății: Nimeni nu-şi mai asumă răspunderea pentru efectuarea testelor de salivă – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău