Cronica diminetii – Deficitul bugetar creste la 1,61% din PIB la jumătatea anului

1. Execuția bugetului general consolidat pe primele șase luni ale anului 2018 s-a încheiat cu un deficit de 14,97 miliarde lei, respectiv 1,61% din PIB, nivel care pune în pericol posibilitatea de încadrare în ținta anuală de 3%. Creșterea veniturilor, cu peste 12%, a fost cu mult depășită de avansul de 19% al cheltuielilor. Sumele cheltuite de guvern au crescut cel mai mult pentru salarii și dobânzi. Două treimi din banii cheltuiți de stat merg în salarii și asistență socială. (Profit.ro)

2. Amazon și-a anunțat veniturile pe trimestrul 2 din acest an, vânzările au crescut cu 39%, la $52.9 miliarde, de la $38.0 miliarde cât au fost în Q2 2017, iar profitul a crescut la $2.5 miliarde, de la $197 milioane, cât a fost în perioada similară a anului trecut. (Amazon)

3. Uber și Cabify și-au suspendat serviciile în Barcelona după ce o grevă de două zile a taximetriștilor locali a degenerat în violente la adresa șoferilor celor două servicii și chiar a pasagerilor. Șoferii de taxi sunt supărați pentru că nu a fost acceptat ca licența pentru mașinile serviciilor de tip Uber să fie în raport de 1 la 30 cu licențele acordate taxi-urilor. (TechCrunch)

4. Moțăiala la birou ar putea înceta dacă experimentul producătorului de aer condiționat Daikin, împreună cu NEC, in teste în Japonia, va avea rezultate. Cele două companii au implementat un soft care reduce automat temperatura în cameră dacă sistemul de recunoaștere facială atașat calculatorului va detecta mișcări ale ploapelor ce sugerează somnolența. (Phys)

5. După testul din India, Google Maps a implementat opțiunea pentru motocicliști și în alte țări din Asia. Motocicliștii din Indonesia, Malayesia, Myanmar, Hong Kong, Taiwan, Thailanda, Vietnam și Filipine pot folosi acum serviciile care le arată drumuri și rute ce nu sunt accesibile mașinilor. (DigitalTrends)

6. Numărul abonaților la serviciile de streaming din Marea Britanie a depășit, pentru prima oară, numărul de abonați la serviciile de cablu. Netflix, Amazon Prime și Now TV au 15.4 milioane de abonați în timp ce “cabliștii” au raportat 15.1 milioane abonați. Iar asta în timp ce numărul de minute petrecut în fața televizorului, pentru a urmări programele clasice de tv, a scăzut anul trecut cu 9 minute, iar față de 2012 scăderea este de 38 minute. (Broadbandtvnews)

7. Ambasadorul României la UNESCO, Adrian Cioroianu, afirmă că a observat „lipsă de voință politică” la ultimele patru guverne – Cioloș, Grindeanu, Tudose și Dăncilă – cu care a lucrat în privința includerii Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO. Acesta a relatat, într-o dezbatere organizată în cadrul Festivalului de Film şi Istorii Râşnov 2018, o discuție cu premierul Dacian Cioloș, care l-a întrebat dacă dosarul mai poate fi retras odată depus. La 5 minute după discuție, Cioloș l-ar fi sunat din nou pentru a-i transmite să nu mai depună dosarul. (Hotnews.ro)

8. Un test efectuat de o organizație pentru drepturile civile din California a arătat că softul de recunoaștere facială al celor de la Amazon a identificat 28 din cei 535 membrii ai Congresului american că infractori arestați pentru crime. (ArsTehnica)

9. Theresa May, primul ministru al Marii Britanii, a admis că guvernul face stocuri de medicamente în perspectiva în care nu va ajunge la un acord pentru Brexit cu Uniunea Europeană. (5News)

10. Avocatul lui Donald Trump, Rudy Giuliani, a declarat că președintele american s-a simțit aproape ca un tată trădat de fiul său când a aflat că Michael Cohen, fostul lui avocat, l-a înregistrat. (Twitter)

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

 

Ți-ar mai putea plăcea
Bucureștiul este lider detașat în ceea ce privește putere de cumpărare pe cap de locuitor – Cronica dimineții
Peste 19 milioane de români cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne azi – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău