Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii prezintă un nou formular de exprimare a consimţământului părinţilor pentru testarea copiilor – Cronica dimineții

1. Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii au prezentat duminică seară, cu câteva ore înaintea de începerea semestrului doi, când majoritatea elevilor urmează să fie prezenţi fizic la cursuri, un nou formular de exprimare a consimţământului părinţilor pentru testarea copiilor în cazul în care au simptomatologie specifică COVID-19, precum şi situaţiile exceptate de la purtatea măştii. ”Îmi exprim consimţământul pentru testarea antigen rapidă a copilului meu de către personalul medical, în condiţiile în care prezintă simptome sugestive COVID-19 sau a fost în contact cu o persoană confirmată pozitiv COVID-19”, este formularea din documentul referitor la consimţământul părinţilor pentru testarea copiilor. Există şi două opţiuni care pot fi bifate: doar în prezenţa părintelui/tutorelui legal; în absenţa părintelui/tutorelui legal, la recomandarea personalului medical. Documentul are doar însemnele Ministerului Sănătăţii, nu şi pe cele ale Ministerului Educaţiei. (News.ro)

2. Şeful DSU Raed Arafat a declarat, întrebat dacă este posibil să se mărească numărul de cazuri de COVID-19 după deschiderea şcolilor, că este posibil să se întâmple acest lucru, însă rămâne de văzut dacă această creştere este controlabilă, în sensul în care să nu pună presiune pe sistemul de sănătate. (News.ro)

3. Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Adrian Covăsnianu susține că până la sfârșitul anului am putea vedea primele utilaje pe autostrada A7, Ploiești-Bacău-Pașcani-Siret. El apreciază că până în 2025 sunt șanse bune să avem autostrada finalizată între Ploiești și Pașcani. (Profit.ro)

Una din Cronica de Carte: A trecut aproape un deceniu de când a fost publicată ”A Dance with Dragons”, a cincea carte din seria ”A Song of Ice and Fire”. Cum fanii tot așteaptă continuarea, scriitorul George R.R. Martin a anunțat pe blogul său că a scris sute de pagini din următorul volum, intitulat ”The Winds of Winter”, dar mai are încă sute de scris pentru a duce romanul la ”o concluzie satisfăcătoare”. (Link)

4. Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, avertizează că dacă Romprest nu va mai strânge gunoiul începând cu jumătatea săptămânii viitoare „va intra alt operator în regim de urgență” care să asigure salubrizarea sectorului. Un reprezentant al companiei a afirmat că Romprest are de încasat de la Primăria Sectorului 1 peste o sută de milioane de lei și începând de joia viitoare, „dacă nu se vor face plăți ale serviciului (…) nu vom mai avea bani să plătim carburantul, salariile personalului”. (Hotnews)

5. Numărul beneficiarilor de ajutor social a fost, în decembrie 2020, de 176.674, cei mai mulți fiind înregistrați în județele Dolj (11.120), Bacău (9.609) și Buzău (9.467), conform datelor centralizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS). Suma medie plătită în ultima lună din anul anterior de statul român beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost de 265,71 lei, iar suma totală plătită în acel interval s-a ridicat la 46,943 de milioane de lei. (Ziare)

6. O echipă de cercetători israelieni a dezvoltat o metodă de diagnosticare precoce a unei game largi de afecţiuni printr-o simplă analiză de sânge. Studiul a fost făcut la Universitatea Ebraică din Ierusalim. Noul test a fost conceput pentru a înlocui biopsiile şi alte proceduri invazive pentru depistarea cancerelor, a bolilor cardiace şi hepatice, a inflamaţiilor şi a problemelor sistemului imunitar. (Link)

7. Acțiunile Hyundai Motor și Kia Motors au scăzut cu peste 6%, respectiv 13+%, după ce ambele companii au anunțat că nu sunt în discuții cu Apple pentru dezvoltarea unei mașini, așa cum media a anunțat în ultimele zile. (CNBC)

8. Creșterea depozitelor populației și a firmelor din băncile japoneze a fost de 9,8% în ianuarie, comparativ cu ianuarie 2020. Creșterea de lună trecută vine după ce în decembrie s-a înregistrat un plus de 9,3%. În total, $7600 de miliarde se află în depozitele bancare. (Reuters)

Una din Cronica Sportivă: Astăzi începe o nouă ediție a Australian Open, primul turneu de Mare Șlem al sezonului. În turneul feminin, Simona Halep este cap de serie nr. 2 (prima favorită fiind Ashleigh Barty), în vreme ce Novak Djokovic și Rafael Nadal sunt primii doi favoriți în cel masculin. Simona Halep debutează astăzi, de la ora 10.00, împotriva australiencei Lizette Cabrera. Tot astăzi se joacă: Irina Begu – Nina Stojanovic (de la ora 2.00), Patricia Țig – Sorana Cîrstea și Mihaela Buzărnescu – Bianca Andreescu, ultimele două meciuri după ora 7.00 dimineața. (Eurosport)

9. Cancelarul austriac Sebastian Kurz s-a declarat deschis, duminică, ca vaccinurile rusesc Sputnik V sau cel chinezesc împotriva Covid-19 să fie produse în Austria dacă acestea obţin o autorizaţie de introducere pe piaţă în Uniunea Europeană. (Hotnews)

10. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) Raed Arafat a anunţat că marile festivaluri anunţate pentru acest an s-ar putea să nu se ţină pentru că nu va fi permis un număr de zeci de mii sau de sute de mii de oameni, ci doar ca 100 sau 150 de persoane să desfăşoare o activitate împreună. (News.ro)

Fotografia dimineții vine din Lyon, unul din orașele franceze afectat de norul de praf saharian, care a ajuns în Europa. Konrad K/SIPA/REX/Shutterstock:

Ți-ar mai putea plăcea
Premierul Nicolae Ciucă anunţă o plafonare a preţului la energie şi gaz, de la 1 februarie – Cronica dimineții
Secretarul General ONU: Fâșia Gaza devine „un cimitir pentru copii” – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău