Susținătorii lui Ludovic Orban: PNL nu doreşte un USL 2.0 – Cronica dimineții

1. Leul și-a accelerat tendința de depreciere în ultima săptămână, pe fondul tensiunilor politice interne, și s-a decuplat de la evoluțiile regionale. Moneda românească este singura din Europa Centrală și de Est care a scăzut față de euro de la începutul acestui an. (Profit.ro)

2. Peste 30 de parlamentari PNL, susţinători ai lui Ludovic Orban la congresul din 25 septembrie, au transmis un val de mesaje pe Facebook prin care cer taberei Cîţu să se delimiteze de orice colaborare cu PSD şi să nu încerce formarea unui nou USL. Mesajele vin în contextul în care senatorii şi deputaţii din tabăra Cîţu, membri în Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au reuşit, cu sprijinul tacit al PSD, blocarea dezbaterii moţiunii de cenzură depuse de USR PLUS şi AUR împotriva guvernului. (G4Media)

3. Camera Deputaților a adoptat marți, în calitate de cameră decizională, mult-așteptatul proiect de lege privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorii vulnerabili de energie, într-un moment în care criza politică s-a suprapus peste creșterea galopantă a prețurilor la electricitate și gaze naturale. (Profit.ro)

4. Europa a avut parte în acest an de cea mai călduroasă vară înregistrată până în prezent, temperaturile depăşind uşor precedentele două cele mai ridicate valori consemnate în perioada iunie-august, au anunţat marţi oameni de ştiinţă din cadrul serviciului Copernicus al Uniunii Europene. (Hotnews)

5. Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, a declarat, marți seară, că liberalii lucrează și pe varianta guvernului minoritar PNL în cazul în care USRPLUS va refuza să revină la guvernare. Liderul PNL a dat asigurări ferme că liberalii nu vor renunța la Florin Cîțu, dar a transmis că reprezentanții USRPLUS ”or să vină la guvernare” și cu Florin Cîțu premier. (G4Media)

Din Cronica Sportivă: Naţionala României întâlneşte astăzi, în deplasare, Macedonia de Nord, de la ora 21.45, în grupa J de calificare la Cupa Mondială din 2022. Echipa noastră are mari probleme de lot în urma accidentărilor unor internaţionali și a cazurilor de infectare cu noul coronavirus, Dorin Rotariu şi Ianis Hagi. Pentru a spera măcar la locul de baraj, România nu trebuie să piardă în Macedonia de Nord. (News.ro)

6. Prăbușirea coaliției guvernamentale din România ar putea perturba eforturile de consolidare fiscală, esențiale pentru îmbunătățirea perspectivei negative asociată calificativului ‘BBB-‘ acordat României, a avertizat agenția Fitch Ratings. (Profit.ro)

7. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marţi seara, că dacă moţiunea va ajunge la vot, social-democraţii o vor vota, dar că aceştia nu sunt obligaţi să asigure cvorumul în Birourile permanente ale celor două Camere. (Digi24)

8. Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, ca for decizional, modificarea legii care vizează acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de preşedinte al României. Actul normativ stipulează retragerea beneficiilor foştilor şefi de stat, dacă au colaborat cu Securitatea. Deputatul USR PLUS Cătălin Teniţă a anunţat că a votat împotrivă, fiind o lege făcută pentru o vendetă personală, nu pentru justiţie. În 20 septembrie 2019, Curtea de Apel Bucureşti a constatat calitatea de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu. Fostul preşedinte a atacat sentinţa, pe care o consideră ”un abuz” şi a anunţat că aşteaptă o ”judecată corectă” la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. (News.ro)

9. Economia Greciei a crescut cu 16,2% în trimestrul 2, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Creșterea față de trimestrul 1 este de 3,4%. (Bloomberg)

10. Curtea Supremă a Mexicului a dezincriminat avortul, anulând o lege din statul Coahuila care prevedea până la 3 ani de închisoare pentru femeile care apelează la această procedură și cei care le ajută. Mexicul este a doua țară catolică din luma, ca populație, după Brazilia. Anual, se estimează că au loc un milion de întreruperi de sarcină, majoritatea în condiții nesigure pentru femei. (WashingtonPost)

Ți-ar mai putea plăcea
Proiect de plaformă online: Orice articol care ar semnala acte de corupție, incompetență sau alte deficiențe în Guvern l-ar face pe autor suspect de a fi agent al propagandei ruse – Cronica dimineții
Klaus Iohannis: Nu există vreo intenţie de tăiere a salariilor sau a pensiilor – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău