Kissinger: Un proces de pace trebuie să lege Ucraina de NATO, indiferent de formulă. Alternativa neutralităţii nu mai are sens – Cronica dimineții

1. România a importat, în primele zece luni din 2022, o cantitate de gaze naturale utilizabile de peste 1,828 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 20,1% (-459.800 tep) mai mică față de cea din perioada similară a anului trecut. Producția internă de gaze naturale a fost, în perioada menționată, de aproape 5,743 milioane tep, cu 4,4% (262.700 tep) sub cea din primele zece luni din 2021. (Profit.ro)

2. Un sondaj CURS realizat în luna decembrie arată că 71% dintre cei chestionaţi cred că municipiul Bucureşti merge ”într-o direcţie mai degrabă greşită”, iar 57% au o părere ”proastă” despre activitatea primarului general. Cea mai mare problemă semnalată de cei care au participat este transportul. (News.ro)

3. Ministrul de externe austriac Alexander Schallenberg dă asigurări că „nimic nu va mai sta în calea extinderii spaţiului Schengen”, dacă se vor lua măsuri, astfel încât în următoarele luni ţara sa să constate o scădere a numărului solicitanţilor de azil. (Hotnews)

4. Secretarul de stat pentru turism din Austria, Susanne Kraus-Winkler, a spus într-un interviu că regretă decizia Austriei în ceea ce priveşte blocarea României în Schengen, arătând că se teme că turiştii români îşi vor anula vacanţele în această ţară. Însă, înainte ca interviul să fie difuzat, oficialul austriac a revenit asupra declaraţiei şi a transmis că susţine decizia guvernului său, scrie „Der Standard”. (News.ro)

Din Cronica de Carte: O echipă de la Universitatea de Vest din Timișoara va realiza primul instrument digital din România bazat pe metode de cercetare lingvistică, de evaluare automată și recomandare a textelor potrivite pentru lectură în diverse etape ale ciclului primar de învățământ. Proiectul are în vedere stimularea interesului pentru lectură la copiii până în clasa a patra (Link)

5. Criza energetică a generat, până în prezent, costuri de $1000 miliarde pentru țările UE conform unei analize Bloomberg, care arată că aceste costuri vor crește în perioada următoare. (Bloomberg)

6. Momentul în care va trebui găsită o pace negociată în Ucraina se apropie tot mai mult şi este nevoie de aceasta pentru a reduce riscul unui nou război mondial devastator considera fostul Secretar de Stat american Henry Kissinger. ”Un proces de pace trebuie să lege Ucraina de NATO, indiferent de formulă. Alternativa neutralităţii nu mai are sens”. Kissinger atrage pe de altă parte atenţia că dorinţa Occidentului de a face Rusia ”neputincioasă” sau chiar de a obţine ”disoluţia Rusiei ori distrugerea capacităţii sale politice strategice” pot rezulta într-o situaţia de haos în care diferitele etnii şi regiuni din interiorul Rusiei ar putea încerca să-şi tranşeze diferendele prin violenţă, acesta într-o ţară înarmată cu mii de focoase nucleare”. (G4Media)

7. Oficialii de la Kiev au recunoscut oficial că forțele ucrainene au încercat să îl ucidă pe șeful Statului Major General al Armatei Federației Ruse, Valeri Gherasimov. Informația privind tentativa de asasinat asupra comandantului rus a fost făcută publică de The New York Times, care a dezvăluit că Statele Unite s-au opus planului pus la cale de Ucraina. Aleksei Arestovici, consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei, a declarat că tentativa de asasinat a avut loc în a doua jumătate a lunii aprilie, sau în mai, la Izium, regiunea Harkov. (Digi24)

8. Japonia va renunța la poziția pacifistă pe care a adoptat-o de la înfrângerea din cel de-al Doilea Război Mondial. Premierul Fumio Kishida a anunțat că țara sa va renunță la plafonul impus pe cheltuielile pentru apărare, bugetul urmând să crească în următorii 5 ani cu 60%. Noua strategie de securitate națională prevede achiziția de rachete de croazieră de capabile să lovească China, Coreea de Nord și Rusia. (Bloomberg)

Din Cronica Sportivă: Reprezentativa Argentinei a câştigat, duminică, pentru a treia oară Cupa Mondială la fotbal, învingând în finala din Qatar, disputată pe stadionul Lusail, cu scorul de 4-2 la lovituri de departajare (3-3 după prelungiri), Franţa, campioana din 2018. Pentru argentinieni este primul trofeu mondial după 36 de ani, ei triumfând şi în 1978 şi 1986. Argentina şi-a luat revanşa după ce la ediţia din 2018, în optimi, a pierdut chiar în faţa Franţei, scor 3-4.

9. Trei grupuri electorale care au lucrat pentru alegerea candidaților Democrați în congresul american au anunțat că vor returna peste $1 milion din donațiile primite de Sam Bankman-Fried, fostul CEO al crypto exchangeului FTX, arestat zilele trecute în Bahamas. (FoxBusiness)

10. Vaticanul l-a caterisit pe preotul american anti-avort, Frank Pavone, pentru ceea ce a spus că sunt „comunicații blasfemice pe rețelele de socializare”, precum și „nesupunere persistentă”. Într-o scrisoare adresată episcopilor americani, ambasadorul Vaticanului în SUA, arhiepiscopul Christophe Pierre, a spus că decizia împotriva lui Pavone, care conduce grupul anti-avort Priests for Life, a fost luată și că nu există nicio șansă pentru un recurs. Pavone fusese investigat de dioceză sa pentru că a pus un făt avortat pe un altar și a postat un videoclip cu acesta pe două site-uri de socializare în 2016. Videoclipul a fost însoțit de o postare în care se spunea că Hillary Clinton și democrații ar permite continuarea avorturilor, în timp ce Donald Trump și republicanii vor să protejeze copiii nenăscuți. (TheGuardian)

Fotografia dimineții –  Lionel Messi a fost declarat cel mai bun jucător al Cupei Mondiale din Qatar:

Ți-ar mai putea plăcea
Consilierul preşedintelui ucrainean a sugerat că Ucraina ar fi fost implicată în explozia cisternei cu combustibil pe podul Kerci din Crimeea – Cronica dimineții
Partidul cancelarului austriac Karl Nehammer a pierdut majoritatea absolută în Austria Inferioară – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău