Guvernul va adopta, la 1 iunie, prin ordonanță de urgență, creșterea salariilor pentru personalul didactic cu 1.000 lei brut lunar – Cronica serii

1. Guvernul va adopta, la 1 iunie, prin ordonanță de urgență, creșterea salariilor pentru personalul didactic cu 1.000 lei brut lunar, un avans din creșterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în noua lege de salarizare ce se va aplica de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar. (Profit.ro)

2. Două miliarde de lei în următoarele șapte luni va fi impactul bugetar al creșterilor salariale ale profesorilor anunțate miercuri. (G4Media)

3. Ministrul de interne Lucian Bode a precizat în urma unei întâlniri cu reprezentanţi ai sindicatelor din cadrul structurilor MAI că vor crește salariile. Începând de mâine, 1 iunie, polițiștii vor câștiga mai mult și la salariu, și la sporuri. (Digi24)

4. Sindicaliştii din Sănătate vor declanşa din data de 7 iunie o grevă japoneză în instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială, fără întreruperea activităţii, până la rezolvarea revendicărilor, a anunţat, miercuri, Federaţia Sanitas. (Digi24)

5. Magistraţii mai multor instanțe protestează faţă de preconizatele modificări privind condiţiile de pensionare. Judecătorii din Buzău anunță că vor întrerupe activitatea de judecată, în semn de protest, în perioada 6-9 iunie, în timp ce Tribunalul București amenință cu proteste „dintre cele mai ferme”. (Hotnews)

6. Încrederea managerilor în economia românească a scăzut în mai pentru a doua lună la rând, pe fondul deteriorării datelor din industrie și servicii. Indicele, comunicat de Comisia Europeană, a scăzut sub 100 de puncte pentru prima oară după aprilie 2021, nivel la care semnalizează o posibilă contracție a PIB-ului. (Profit.ro)

7. Grupurile parlamentare ale AUR au depus o solicitare la Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului prin care cer ca Legislativul să adopte o declaraţie politică privitoare la susţinerea familiei naturale, care „să devină reper de orientare a politicii statului român în această chestiune”. (News.ro)

8. Cererea de angajați din SUA a crescut în mod neașteptat în aprilie, ceea ce poate duce la probabilitatea ca Rezerva Federală să continue să majoreze dobânda de referință pentru a încetini piața forței de muncă. În ultima zi din aprilie erau disponibile 10,1 milioane de locuri de muncă, ceea ce reprezintă o creștere cu 358.000 comparativ cu nivelul minim din ultimii aproape doi ani, a anunțat miercuri Departamentul Muncii. Analiștii se așteptau la 9,38 milioane de locuri de muncă vacante. (FT)

9. Preşedintele ugandez Yoweri Museveni a promulgat o lege împotriva homosexualităţii care prevede pedepsirea aspră a relaţiilor între persoane de acelaşi sex şi a ”promovării” homosexualităţii, dar şi o dispoziţie prin care pedepseşte ”homosexualitatea agravată”, adică recidiva, cu moartea. Este una dintre cele mai represive legi din lume. (News.ro)

10. O fostă angajată a unei bănci care a furat, pe durata a 10 ani, un milion de euro din conturile clienților a scăpat de acuzații. La 5 ani de la condamnarea la închisoare, Curtea de Apel Alba Iulia a decis încetarea celui de-al doilea proces penal, pe motiv că fapta s-a prescris. Banii furați din bancă ar fi ajuns la săraci și la biserici, ca un manifest împotriva băncii, a susținut, în tot acest timp, inculpată. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – schimb de mesaje intre mai multe ambasade si ministerul de externe
Cronica serii – Estimări: economia Chinei a avut anul trecut cea mai lentă creștere din ultimii 28 de ani

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău