Activista adolescentă pentru mediu Greta Thunberg a declarat că are nevoie de o pauză şi că trebuie să se odihnească – Cronica dimineții

1. Adolescenta suedeză Greta Thunberg, o activistă pentru mediu care părea neobosită după ce a străbătut în lung şi în lat întreaga planetă în ultimele luni deplasându-se cu automobile, trenuri şi ambarcaţiuni, dar niciodată cu avionul, pentru a cere autorităţilor să adopte măsuri urgente pentru limitarea efectelor provocate de schimbările climatice, a declarat că are nevoie de o pauză şi că trebuie să se odihnească. (Hotnews)

2. Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a aflat la Timişoara, unde a participat la Gala ”Libertate ‘89”, o serie de evenimente dedicate Revoluţiei Române, organizate de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania. În discursul său, Orban a vorbit despre o “Europă Centrală nouă, care să fie o regiune competitivă şi marea noastră problemă să fie ce să ne facem cu muncitorii care vin din Europa Occidentală să se angajeze la noi”. (News.ro)

3. Liderul USR Dan Barna le-a răspuns contestatarilor săi din partid, afirmând că nu mai poate fi folosit scandalul ca formulă de şantaj în partid, pentru că USR va intra într-o coaliţie de guvernare şi trebuie să fie un partener credibil. (News.ro)

4. Google lansează modul Interpreter pentru Google Assistant, care realizează traducerea în timp real a vorbirii, facilitând comunicarea între vorbitorii a două limbi diferite. Noua facilitate este disponibilă în 44 de limbi, inclusiv limba română. (TechCrunch)

5. Fostul ambasador al SUA la Bucureşti Hans Klemm a părăsit România, el transmiţând şi un mesaj odată cu încheierea mandatului. „Vă mulţumesc pentru căldura cu care m-aţi primit peste tot în România. Sărbători fericite tuturor!”, a fost mesajul de rămas bun al ambasadorului Hans Klemm. (News.ro)

6. Compania CFR Infrastructură va pierde cel puțin 30% din finanțarea europeană pentru modernizarea liniei de tren dintre Brașov și Sighișoara pentru că, la trei ani de la lansarea licitației, încă nu a reușit semnarea contractelor estimate la aprox. 800 milioane euro. (Hotnews)

7. Metrorex estimează pierderi de 102,8 milioane lei în acest an. Pierderea este de trei ori mai mică față de cât arăta proiecția inițială de buget, când compania estima un rezultat negativ de 304,7 milioane lei. Comania a avut anul trecut pierderi de aproape 194 milioane lei. (Profit.ro)

8. Hackerii au obținut acces la camerele video Ring și Nest și le-au folosit pentru a-i hărțui pe proprietari. Toată acțiunea era transmisă live pe Discord, pentru amuzamentul spectatorilor în cadrul unui “show” intitulat Nulledcast. (Vice

9. Sub 10% din americani sunt dispuși să cheltuiască $1.000 sau mai mult pentru un smartphone, arată un raport NPD, ce urmărea să vadă care va fi rata de adopție a tehnologiei 5G. (ArsTechnica)

10. Numărul tranzistorilor produși anual în întreaga lume este de 1000 de ori mai mare decât numărul boabelor de orez și grâu, însumate, la nivel mondial. (Link)

Fotografia dimineții – Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit pe noul ambasador al SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman:

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul extinde până la 25 octombrie termenul pentru suspendarea popririlor și executărilor derulate de către ANAF – Cronica dimineții
Guvernul a decis să nu acorde nici o creștere de salariu pentru profesori în acest an – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău