AI-ul creat de DARPA a realizat în decembrie anul trecut mai multe zboruri cu un avion F-16 modificat – Cronica de Tehnologie

1. Hackerii ruși au fost la un pas să dezactiveze mai multe instalații de electricitate și gaz din SUA anul trecut. Un nou malware, numit PIPEDREAM, capabil să se infiltreze în sistemele de control din mai multe sectoare cheie, a fost descoperit în aprilie 2020, cu câteva săptămâni înainte ca Președintele Joe Biden să avertizeze public în privința atacurilor cibernetice rusești. (Politico)

2. Elon Musk le-ar fi cerut inginerilor Twitter să-i crească engagement-ul postărilor, după ce o postare a Președintelui SUA din timpul Super Bowl a performat mult mai bine decât propria sa postare. Aceasta ar putea fi explicația faptului că secțiunea For You este acum plină cu postări de la Elon Musk, chiar și în cazul celor care nu-l urmăresc. (Platformer)

3. Dependența de camerele video de supraveghere vândute de companii chineze face ca poliția britanică să fie expusă la spionaj, avertizează un raport independent. Majoritatea secțiilor de poliție din Marea Britanie folosesc camere video fie produse în China, fie având la bază multe componente chinezești. (The Guardian)

4. Hyundai și Kia oferă gratuit un upgrade software antifurt pentru 8,3 milioane de mașini din Statele Unite. Asta după ce o metodă care demonstrează cum pot fi furate mașinile celor două companii produse în perioada 2015 – 2019 și lipsite de dispozitive electronice de imobilizare a devenit virală pe TikTok. (Reuters)

5. AI-ul creat de DARPA a realizat în decembrie anul trecut mai multe zboruri cu un avion F-16 modificat. Agenția americană a început să experimenteze cu diverse niveluri de implicare a inteligenței artificiale în pilotarea avioanelor în 2020, ca urmare a unui program pe cinci ani în valoare de $2 miliarde aprobat de guvern în 2018. (Vice)

6. Google a lansat în beta Privacy Sandbox for Android, activ pe un mic număr de telefoane cu Android 13. Google spune că datele personale nu vor mai fi accesate de nicio companie, ci vor fi procesate direct pe telefon, care va aloca automat categoriile de interes pentru targetarea cu reclame. (Gizmodo)

7. Autoritățile americane se grăbesc să închidă căile de acces ale criptomonedelor la sistemul bancar. Analiștii susțin că instituțiile de reglementare construiesc practic un zid între crypto și piețele bancare, pentru a evita vulnerabilitățile sistematice care au dus la criza financiară din 2008. (Bloomberg)

8. Startup-ul de mașini complet autonome Zoox, deținut de Amazon, a făcut prima cursă, transportându-și angajații între două dintre propriile birouri. Compania susține că acesta este prima călătorie cu pasageri pe drumuri publice realizată de o mașină lipsită complet de sisteme de control pentru om. (Bloomberg)

9. Companiile americane de cloud se confruntă cu o concurență crescândă în Asia de Sud-Est din partea firmelor chineze. Alibaba, Huawei și Tencent, care, după unele estimări, au depășit deja companiile americane în regiune, plănuiesc să investească aici sute de milioane de dolari în următorii ani. (WSJ)

10. Autoritățile americane nu au reușit să închidă biblioteca de cărți electronice piratate Z-Library, deși în noiembrie anul trecut au confiscat peste 200 de domenii asociate acesteia și au arestat doi operatori. Z-Library a continuat să funcționeze pe dark web și a lansat weekend-ul trecut domenii unice pentru toți utilizatorii. (TorrentFreak)

Ți-ar mai putea plăcea
Franța ar urma să devină prima țară din UE care va folosi un sistem de supraveghere bazat pe AI pentru Jocurile Olimpice din 2024 – Cronică de Tehnologie
SUA au deschis o investigație oficială a sistemului Autopilot de pe autoturismele Tesla – Cronica de Tehnologie