Amazon renunță la Alexa.com, după 25 de ani – Cronica de Tehnologie

1. Comisia Europeană propune încadrarea drept angajați a celor care lucrează în gig economy, unde activează în jur de 28 de milioane de oameni. Aceștia vor avea dreptul la protecțiile legale și salariu minim. (NY Times)

2. Modelul de AI RETRO este la fel de performant ca rețele neuronale de 25 de ori mai mari, spun cei de la DeepMind. RETRO folosește o bază externă de date, cu 2 trilioane de pasaje de text, pentru căutări și comparații. DeepMind spune că, astfel, se scurtează timpul și se reduc costurile necesare antrenării algoritmilor. (MIT Technology Review)

3. WhatsApp a început să testeze portofelul digital Novi în SUA. Activat pentru un număr limitat de utilizatori pe Android și iPhone, acesta permite transferul stablecoin-ului USDP în cadrul chat-urilor. (WABetaInfo)

4. Oamenii de știință au studiat descompunerea oxidului cupros (Cu2O), din cadrul procesului de fotosinteză artificială, propunând o noua tehnică, ce atenuează degradarea materialelor folosite. Aceasta ar putea ajuta la reducerea efectelor adverse din procesul de transformare a dioxidului de carbon în alte produse, inclusiv în combustibili. (TechXplore)

5. Amazon renunță la site-ul de rankare Alexa.com, după 25 de ani. Acesta va fi închis pe 1 mai 2022. (Bleeping Computer)

Extra: 1. Un proiect de lege adoptat de Guvernul Cîțu în ultima ședință, prevede că furnizorii serviciilor de internet și comunicații, inclusiv aplicațiile de chat, precum Facebook și WhatsApp, sunt obligați să permită instituțiilor de aplicare a legii accesul la comunicațiile dintre utilizatori. Proiectul este deja criticat pentru nerespectarea normelor constituționale. (Profit.ro)

6. Hashrate-ul Bitcoin se apropie de nivelul dinaintea interdicțiilor privind minarea impuse în China. Acesta este acum la 182.83 EH/s, aproape de vârful din luna mai, când era la 190.55 EH/s. (CoinDesk)

7. China a ordonat eliminarea din magazinele de aplicații a altor 106 aplicații de smartphone, pentru încălcarea regulilor privind securitatea datelor. Printre acestea se numără platforma socială Douban, care a oferit utilizatorilor un mediu mai liberal, unde au putut fi postate și opinii contrare regimului comunist. (SCMP)

8. Viitoarea cască Apple de AR va fi dotată cu patru seturi de senzori 3D, care ar putea ajuta la implementarea unor funcții de control pe bază de gesturi cu mână. Apple s-ar putea diferenția aici cu o interfață grafică mai intuitivă și o interacțiune om-mașină superioară în jocuri și aplicații. (MacRumors)

9. Platforma socială de VR Horizon Worlds își deschide porțile pentru toți adulții din SUA și Canada, la mai bine de doi ani după lansarea în beta. Horizon Worlds este prima tentativă a Meta de a construi viziunea de metavers a lui Mark Zuckerberg. (The Verge)

10. Google va lansa, anul viitor, o aplicație nativă de Windows pentru Google Play Games. Prin aceasta, utilizatorii de Windows 10 și Windows 11 vor putea rula jocurile de Android disponibile în magazinul oficial, Google Play. (The Verge)

Ți-ar mai putea plăcea
70 de milioane de oameni și-au făcut cont pe Telegram luni, când a fost indisponibil WhatsApp – Cronica de Tehnologie
Google a anunțat Bard, un chatbot care va concura cu ChatGPT – Cronica de Tehnologie