Ambasador SUA: “Cei care au participat şi au ajutat la privarea poporului român de statul de drept şi care s-au pretat la fapte de corupţie nu vor avea sprijinul nostru” – Cronica dimineții

1. Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a afirmat că pentru a restaura respectarea principiului statului de drept nu se poate regresa de pe calea progreselor pe care le-a făcut România în ultimul an. „Corupţia din guvernul anterior, care s-a concretizat în relaxarea legilor justiţiei doar pentru a-i ajuta pe fostul lider PSD Liviu Dragnea şi pe alţii să evite pedeapsa cu închisoarea, nu va fi acceptată! Cei care au participat şi au ajutat la privarea poporului român de statul de drept şi care s-au pretat la fapte de corupţie nu vor avea sprijinul nostru”. (News.ro)

2. Ordonanţa de urgenţă care prevede acordarea de zile libere plătite pentru părinţii copiilor din unităţi de învăţământ sau de educaţie antepreşcolară şi preşcolară care funcţionează în scenariile galben şi roşu a fost aprobată de Guvern. „Un părinte va putea să solicite angajatorului zile libere plătite pentru a supraveghea copilul care învaţă acasă, în sistem online, numai dacă specificul muncii acestuia nu permite munca la domiciliu/telemunca”, afirmă ministrul Muncii, Violeta Alexandru. (News.ro)

3. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că în următoarea perioadă va începe un program-pilot pentru e-Facturare, care va aduce la buget venituri de circa 20 de miliarde lei. Ministrul de Finanțe a adăugat că nu vor exista executări silite pentru companii până pe 25 decembrie și va fi luată măsura extinderii termenului pentru rambursarea TVA cu control ulterior până la 25 ianuarie. (Profit.ro)

4. Primarul ales al municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a declarat, după ce joi au eşuat negocierile cu PNL Timiş pentru guvernarea locală, că este dispus să facă o alianţă chiar şi cu PSD sau Pro România, pentru majoritate în Consiliul Local Timişoara. Dominic Fritz i-a dat un ultimatum lui Alin Nica, preşedintele PNL Timiş, să decidă dacă PNL face sau nu alianţă cu USR-PLUS la Consiliul Local Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Banca americană Goldman Sachs va plăti amenzi și penalități în valoare de $5 miliarde mai multor guverne – printre care SUA, Marea Britanie și Hong Kong – pentru a închide un dosar de corupție cu privire la subsidiara sa din Malaezia. (BBC)

5. Gheorghe Cojanu a fost revocat, joi, prin hotărâre de Guvern, din funcţia de prefect al Capitalei, în locul său fiind numit fostul şef al BCCO Alba Traian Berbeceanu. (News.ro)

6. Parlamentul European a solicitat joi Comisiei Europene să adopte măsuri pentru suspendarea, pe o perioadă de 12 luni, a dreptului de a călători în UE fără viză pentru cetățenii americani, motivul fiind excluderea de către SUA a unor state din blocul comunitar, inclusiv România, din programul de scutire de la obligativitatea vizelor (Visa Waiver). (Profit.ro)

7. Mai mulți protestatari s-au adunat în fața Curții Constituționale din Polonia după ce Curtea a decis că avortul realizat când fătul are malformații congenitale este neconstituțional. Prin această decizie, în Polonia, întreruperea de sarcină mai poate fi efectuată doar când e vorba de viol, incest sau mama are probleme de sănătate care îi pun viața în pericol. Aceste cazuri reprezintă 2% din totalul întreruperilor de sarcină efectuate în Polonia, în ultimii ani. (Reuters)

8. Ultimele estimări arată că numărul americanilor care vor vota pentru alegerile prezidențiale va fi de 154 milioane, cu 17 milioane mai mulți decât în 2016. Dacă se va confirma, atunci procentul, 65%, din total populație cu drept de vot, va fi cel mai mare înregistrat din 1908 până în prezent. (Link). Până azi, 47,1 milioane de americani au votat deja. (WashingtonPost)

9. Compania aeriană americană Southwest a anunțat că nu va mai limita capacitatea avioanelor operate de la 1 decembrie. Schimbarea marchează încheierea politicilor de precauție din cauza pandemiei și permite vânzarea tuturor locurilor din avioane, în contextul sezonului aglomerat de sărbători. (CNN)

10. Thailanda a întâmpinat primul grup de turişti în ultimele şapte luni, ca parte a unui experiment menit să testeze dacă este posibilă o deschidere mai largă, după ce pandemia a afectat economia regatului. Un grup de 39 de turişti chinezi a aterizat marţi seara pe Aeroportul Suvarnabhumi din Bangkok, zburând de la Shanghai. Vizitatorilor li s-au făcut controale de sănătate şi li s-a dezinfectat bagajul, înainte de a-şi lua îmbrăcămintea de protecţie şi de a fi ţinuţi timp de două săptămâni în carantină. (News.ro)

Fotografia dimineții – Pentru prima oară de la înființare, revista Time renunță la logo-ul de pe copertă:

Ți-ar mai putea plăcea
Rezultatele la simularea examenelor de Bacalaureat şi Evaluare Naţională sunt mai slabe față de cele de anul trecut – Cronica dimineții
Mai mult de 30% dintre profesori nu au luat examenul pentru definitivare în învățământ – Cronica dimineții