Americanii citesc cele mai multe cărți pe an – Cronica de Carte

1. Într-o statistică a numărului de cărți citite în toată lumea, pentru anul 2025, pe primele locuri se află americanii, care citesc aproximativ 7 ore pe săptămână, ajungând la 17 cărți citite pe an, urmați de indieni (care citesc cu doar cinci minute pe săptămână mai puțin decât americanii, respectiv 16 cărți citite pe an), britanici (15 cărți pe an), francezi (14 cărți) și italieni (13 cărți pe an). În privința românilor, se consideră că aceștia citesc în medie 6,28 de cărți pe an. (World Population Review)

2. „The Warmth of Other Suns: The Epic Story of America’s Great Migration”, de Isabel Wilkerson, „Anul gândirii magice”, de Joan Didion (la noi, la Editura Trei), „Între lume și mine”, de Ta-Nehisi Coates (Editura Black Button Books), „Evicted: Poverty and Profit in an American City”, de Matthew Desmond și „Heavy: An American Memoir”, de Kiese Laymon, se află pe primele cinci locuri într-un top al celor mai bune 30 cărți de non-ficțiune din ultimii 30 de ani, realizat de publicația Los Angeles Times.

3. Reflector, un proiect dedicat poeziei și oamenilor care o scriu sau o citesc, revine anul acesta cu o serie de evenimente menite să promoveze poezia contemporană și să susțină vocile emergente din literatura română. În perioada mai-iulie 2025, bilunar, spațiul cultural Acaju din Iași va fi gazda a 6 seri de poezie. Pentru a oferi o platformă tinerilor talente, Reflector lansează un apel public adresat poeților și poetelor care încă nu au publicat un volum individual de poezii. Aceștia au șansa de a urca pe scena Reflector alături de autori consacrați. (Filme-cărți)

4. Marți, 13 mai 2025, Mircea Cărtărescu va susține un dialog în cadrul seriei Scena Gândirii. Evenimentul va avea loc la Opera Națională București, începând cu orele 16:00. Discuția va fi moderată de Daniel Nica și va avea titlul „De ce scriu? În ce cred?”. (Răsfoiala)

5. Știri pozitive din lumea literară:

-Un fost judecător a scris cartea pentru copii „Codul Penal în fabule”, în care explică, prin personaje de basm precum lupul viclean sau vulpea isteață, concepte juridice importante. El merge prin școli să facă educație juridică (EduPedu);

-Jeff Kinney, autorul celebrei serii „Jurnalul unui puști”, va dona 160.000 de cărți copiilor defavorizați (ActuaLitte);

-O persoană a împrumutat, în ultimii 20 de ani, 38.436 de cărți de la Grande Bibliothèque du Québec (Canada) (ActuaLitte).

6. Jurnalistul Jill Lepore recomandă 100 de cărți clasice care l-au ajutat să treacă mai ușor peste primele 100 de zile ale administrației Trump, printre care se află volume precum „Decameronul”, de Giovanni Boccaccio, „Caligula”, de Suetoniu, „Divina Comedie”, de Dante, „Nasul”, de N.V. Gogol, „Antigona”, de Sofocle și „Odiseea”, de Homer. (The New Yorker)

7. Scriitori precum Chimamanda Ngozi Adichie, Percival Everett, Katie Kitamura, Kaveh Akbar, Torrey Peters, Lucy Sante și Tony Tulathimutte sunt printre cei aflați pe lista Cult100 a revistei Cultured, o listă a celor mai influenți oameni din lume din punct de vedere cultural. (Cultured)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, respectiv volumul „Great Big Beautiful Life”, de Emily Henry; la categoria NonFiction, pe locul întâi se află tot o noutate, respectiv volumul „Matriarch”, memoriile semnate de Tina Knowles (femeie de afaceri și mama cântăreței Beyoncé), scrise împreună cu Kevin Carr O’Leary. O noutate interesantă în top, la categoria non-ficțiune, respectiv „Notes to John”, de Joan Didion. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Insula apostaților, de Carmen Secere, Editura Tracus Arte

-Condiții noi, de Alina Cobzac, Editura Vellant

-Elefantul lui Carol cel Mare. Un anti-manual de istorie, de Cătălin Pavel, Editura Art

-Blaga. În căutarea numelor, de Florina Ilis, Editura Polirom

-Dincolo. Viața între Vest și Est, de Diana Radovan, Editura Litera

-Jacaranda, de Gael Faye, Editura Trei

-Șapte case goale, de Samanta Schweblin, Editura Litera

-Ficțiunea woke. Cum ne schimbă ideologia filmele și serialele, de Samuel Fitoussi, Curtea Veche Publishing

-Istoria eunucilor, de Marzio Barbagli, Editura Corint

-Arta imposibilului, de Steven Kotler, Editura Publica

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Au fost desemnați câștigătorii prestigioaselor premii literare acordate anual de Los Angeles Times, printre aceștia aflându-se Jennine Capó Crucet pentru ficțiune, Remica Bingham-Risher pentru poezie și Emily Witt pentru proză autobiografică (L.A. Times);

-Volumul „Wandering Stars”, de Tommy Orange, a primit Premiul literar Aspen Words (Kirkus Reviews);

-Editura Sceptre va publica volumul „Like a Cat Loves a Bird: The Nine Lives of Muriel Spark”, biografia lui Muriel Spark semnată de James Bailey (BookSeller);

-Scriitorul egiptean Mohamed Samir Nada este câștigătorul Premiului Internațional pentru Ficțiune Arabă pentru anul 2025 (ActuaLitte);

-Theresa Révay și Shelley Read au primit Premiul Union Interalliée 2025, care recompensează în fiecare an un roman francez, precum și un roman tradus în franceză, publicat în anul precedent (Livres Hebdo);

-7 romane a căror acțiune se petrece în Copenhaga, capitala daneză (Electric Literature);

-Cele mai bune 8 cărți despre fete rele, recomandate de scriitoarea Arielle Egozi, autoarea volumului „Being Bad: Breaking the Rules and Becoming Everything You’re Not Supposed to Be” (Electric Literature).

Fotografia săptămânii: Volumul „Un judecător printre copii. Codul Penal în fabule” al fostului judecător Toma Florian Ciorgodă. Sursă: Facebook.

Ți-ar mai putea plăcea
Lista lungă a nominalizărilor pentru Premiile Booker 2023 – Cronica de Carte
Cele mai bune cărți ale anului 2022, conform votului Goodreads – Cronica de carte