Anca Dragu a devenit prima femeie aleasă președinte al Senatului – Cronica dimineții

1. Premierul propus de Coaliţia de guvernare, Florin Cîţu, a mulţumit, luni seară, partenerilor pentru încrederea acordată şi a anunţat că Programul de guvernare este aproape finalizat, proiectele începute în 2020 de către guvernarea PNL, fiind completat cu proiectele partenerilor. Proiectele ce vor fi implementate au acelaşi scop: ”dezvoltarea României”, a anunţat Cîţu, care a afirmat că se bazează pe parteneriatul cu partidele de centru-dreapta pentru ca procedurile de învestire a Guvernului să fie făcute cât mai repede. (News.ro)

2. Senatoarea USR PLUS Anca Dragu a fost aleasă, luni seară, în funcţia de preşedinte al Senatului, cu 75 de voturi ”pentru”. Dragu este prima femeie care deţine această funcţie, ea declarând că momentul este ”istoric”. Anca Dragu își doreşte un Senat în care să domine respectul. ”Senatul trebuie să revină la rolul să legitim, adică un for al dezbaterilor şi nu un instrument al intereselor înguste de grup”, a declarat noul preşedinte al Senatului. (News.ro)

3. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a fost ales, luni seară, în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, cu 179 de voturi ”pentru”. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, şi liderul de grup al deputaţilor PSD, Alfred Simonis, au fost singurii candidaţi pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Au votat 289 de deputaţi, din totalul celor 322 care au depus jurământul. (News.ro)

Una din Cronica Externă: Aproximativ zece mii de lucrători din sănătate și premierul Israelului Benjamin Netanyahu au primit ieri vaccinul COVID-19, anunțând începerea campaniei de vaccinare. Peste 17.000 de oameni s-au programat pentru vaccinare, ceea ce a copleșit centrele de asistență. (Haaretz)

4. UDMR şi USR PLUS par să-şi fi finalizat nominalizările pentru portofoliile deţinute în Cabinetul Cîţu, în timp ce la PNL încă sunt discuţii pe acest subiect. UDMR, care are trei ministere, îi propune pe Cseke Attila şi pe Tanczos Barna, elementul surpriză fiind nominalizarea preşedintelui Federaţiei Române de Ciclism, Eduard Novac, la Ministerul Tineretului şi Sportului, toţi trei fiind aprobaţi de Consiliul Permanent al Uniunii. USR PLUS ar fi rămas la aceleaşi nume vehiculate încă de la începutul negocierilor, noutatea fiind că Vlad Voiculescu a recunoscut oficial că a acceptat portofoliul Sănătăţii, pe care l-a mai deţinut şi în Cabinetul Cioloş. La PNL, discuţiile continuă, în condiţiile în care unii miniştri rămaşi fără portofolii în urma redistribuirii funcţiilor în coaliţie şi-ar dori să rămână în Guvern, iar pe de altă parte şi filialele vor să-şi impună oamenii în noul Executiv. (News.ro)

5. Președintele ales Joe Biden a primit prima doză din vaccinul anti Covid-19 în direct, la televiziuni. El a declarat că face acest lucru pentru a le arăta conaționalilor săi că nu au de ce să se teamă, vaccinul fiind sigur. (CNN)

6. Experţii americani au început să studieze noua mutaţie a Covid-19 înregistrată mai ales în Marea Britanie, dar nu sunt convinşi deocamdată că este mai contagioasă decât celelalte, a indicat luni în înalt responsabil american. „Nu există nicio dovadă tangibilă că acest coronavirus este într-adevăr mai contagios, dar sunt dovezi clare că este mai răspândit în rândul populaţiei”. (Hotnews)

7. Reuters anunță că în 2024 Apple va lansa prima sa mașină autonomă pentru pasageri. Bateria folosită la alimentarea mașinii va fi una dezvoltată de Apple, pe o tehnologie proprie. (Reuters)

8. Cele mai multe dintre civilizațiile extraterestre care au fost găzduite vreodată de galaxia noastră deja s-ar fi împins probabil singure spre dispariție. Este concluzia unui nou studiu, publicat pe 14 decembrie citat de Live Science. Autorii au utilizat astronomia modernă și modelarea statistică pentru a cartografia apariția și moartea vieții inteligente în timp și în spațiul Căii Lactee. (Hotnews)

Una din Cronica Sportivă: Pilotul de Formula 1 Lewis Hamilton a fost desemnat Personalitatea sportivă a anului în Marea Britanie, în ancheta BBC. Căpitanul echipei Liverpool, Jordan Henderson, a terminat pe locul doi, în timp ce jockey-ul Hollie Doyle a fost al treilea. Antrenorul anului este Jurgen Klopp, iar Liverpool FC echipa anului. (BBC)

9. Pentru prima dată în istoria Bisericii Ortodoxe Române, un arhiereu este trimis în judecată pentru viol. O altă premieră este aceea că o eparhie BOR, Episcopia Hușilor, este chemată să răspundă în instanță pentru agresiunile sexuale care ar fi fost comise de ierarhul care o conducea și de un călugăr cu cel mai înalt rang, protejat al episcopului. (G4Media)

10. Ryan Kaji, un băiat american în vârstă de 9 ani, s-a clasat pentru al treilea an consecutiv pe primul loc în topul Forbes dedicat celor mai bine plătite staruri de pe YouTube. În perioada 1 iunie 2019 – 1 iunie 2020, Ryan Kaji a obținut venituri de 29,5 milioane de dolari, iar videoclipurile lui, difuzate pe canalul său Ryan’s World, au totalizat 12,2 miliarde de vizualizări. (Ziare)

Fotografia dimineții – Liderii PNL, USR PLUS, UDMR împreună cu premierul desemnat, Florin Cîțu, după au semnat Acordul de guvernare 2020 – 2024. George Călin, Inquam Photos:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Bursa de la București revine pe plus
Cronica diminetii – Fiscul cere tinerilor căsătoriți detalii despre fotografii și muzicienii care au prestat la nuntă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău