Aproape 50.000 de români au plecat definitiv din țară anul trecut, cel mai mare număr din ultimii 30 de ani – Cronica dimineții

1. Aproape 50.000 de români au plecat definitiv din țară anul trecut, cel mai mare număr din ultimii treizeci de ani, conform datelor furnizate de INS. (Digi24)

2. Preşedintele Partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a propus sâmbătă concedierea a 200.000 de angajaţi din sistemul public, dar şi eliminarea voucherelor de vacanţă pentru bugetari, ca alternativă la creşterea taxelor şi impozitelor. (G4Media)

3. Numărul beneficiarilor de pensii speciale (numite oficial pensii ”de serviciu”) a fost în luna iulie de 10.310 (în creștere cu 29 față de luna iunie). Cei mai mulţi dintre ei sunt foști magistrați. În această statistică nu sunt cuprinși pensionarii din sistemul de apărare (militari, polițiști, jandarmi, angajați ai serviciilor de informații). (Hotnews)

4. Un document oficial relevă că România ar fi de acord cu aplicarea noilor norme Euro 7, dar cu amânarea intrării acestora în vigoare timp de 3 ani de la adoptare. Normele Euro 7 ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie 2025 și își propun să înăsprească regulile cu privire la poluatori, alții decât CO2, precum oxizi de azot și monoxidul de carbon. (Profit.ro)

5. 1.336.982 de numere de telefon care și-au schimbat operatorul în 2022, cu peste 300.000 de portări mai multe decât în anul 2021. Digi rămâne în topul preferințelor, cu 754.830 de numere de telefonie mobilă portate. Pe locul doi e Vodafone, cu 191.822 numere portate, iar locul trei este ocupat de Orange, cu 149.361 de numere portate. (Fanatik)

Din Cronica Spațială: Un studiu publicat în Astronomy and Astrophysics arată că noua misiune spațială a Agenției Europene pentru studiul planetelor, care va purta numele PLATO și va fi lansată în 2026, are potențialul de a descoperi zeci de mii de planete. În funcție de parametri utilizați, autorii estimează că misiunea va descoperi cel puțin 500 de planete asemănătoare cu Pământul, dintre care aproximativ 10 se vor afla la o distanță potrivită de steaua pe care o orbitează pentru a oferi condiții prielnice pentru dezvoltarea vieții. (Universe Today)

6. Ucraina şi-a asumat responsabilitatea pentru atacul cu dronă asupra unui petrolier rusesc în strâmtoarea Kerci, potrivit unei surse a serviciilor de securitate. (News.ro)

7. Forțele Aeriene ale SUA au anunțat ca au finalizat cu succes un zbor al unui avion fără pilot, controlat de inteligență artificială avansată și cu capacități de învățare automată. (FoxNews)

8. Prețul energiei electrice din Texas, cu livrare duminică cu peste 800%, a crescut la peste $2500 per megawatt-oră, deoarece temperaturile ridicate au dus cererea la niveluri record și punând presiune pe rețeaua electrică. (Bloomberg)

9. Un vaccin anticancer cu celule care ar putea fi ”personalizate” pe specificul fiecărui pacient a fost dezvoltat de cercetătorii chinezi. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Jaqueline Cristian, locul 122 WTA va juca duminică în semifinalele turneului de categorie WTA 250 de la Praga. Ea ar fi trebuit să o întâlnească sâmbătă pe japoneza Nao Hibino (136 WTA), însă a plouat toată ziua. News.ro

10. Kai Cenat, un influencer american, a fost acuzat de incitare la revoltă și de promovare a unei adunări ilegale în New York, după ce streamerul a chemat mii de urmăritori, mulți dintre ei adolescenți, cu promisiunea de câștigă echipamente electronice, inclusiv PlayStation 5. Adunarea a generat haos, cu zeci de oameni arestați, unii dintre ei vandalizând vehicule, aruncând sticle și luîndu-se la bătaie. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – În El Salvador au fost puse în vânzare coșciuge roz Barbie. AP Photo/Salvador Melendez:

Ți-ar mai putea plăcea
PSD propune anularea dreptului de a conduce pentru minim zece ani sau confiscarea mașinilor conduse de şoferii drogați sau beți – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Salariile programatorilor ar putea scădea din Ianuarie

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău