Aproximativ 26.000 de tone de deșeuri din plastic rezultate în urma pandemiei poluează oceanele lumii – Cronica de Mediu

1. Summit-ul climatic de la Glasgow, la final. Țările lumii au eșuat în tentativa de a conveni renunțarea completă la cărbune. În acordul final, semnat de cele aproape 200 de țări, expresia “eliminarea treptată” a fost înlocuită cu “reducerea treptată” a utilizării cărbunelui. India a opus cea mai mare rezistență în acest sens, arătând că țările sărace vor depinde în continuare de cărbune și combustibili fosili. (Biziday.ro)

2. Un acord global de eliminare a mașinilor pe benzină și motorină până în 2035-2040 va fi anunțat la Glasgow, dar fără participarea SUA, a Chinei și a Germaniei. Toyota, BMW și VW au obiecții față de un astfel de angajament, dar mulți alți producători îl vor semna. (Ft.com)

3. Majoritatea oamenilor de știință cred că omenirea va eșua în încercarea de a opri încălzirea globală, iar temperatura planetei va crește cu 3°C până la sfârșitul secolului, dublu față de obiectivele Acordului de la Paris. (Nature.com)

4. În scenariul optimist în care țările își respectă promisiunile privind reducerea gazelor cu efect de seră, temperatura globală va crește până la sfârșitul secolului cu +2,4 grade Celsius, mult peste nivelul unei catastrofe climatice. Prognoza a fost făcută de către Climate Action Tracker (CAT), o coaliție formată din numeroși cercetători, care a analizat obiectivele asumate de liderii lumii pentru următorii zece ani. CAT a transmis că la finalul acestui interval de timp, volumul emisiilor de carbon va fi de două ori mai mare decât ar trebui să fie, pentru ca obiectivul de la Paris 2015 să fie îndeplinit. (News.sky.com)

5. Școlile din New Delhi se închid timp de o săptămână din cauza poluării. Șantierele se opresc și ele pentru patru zile, munca de la domiciliu urmând să fie obligatorie în capitală, iar autoritățile iau în calcul o carantină totală de două zile, pentru a limita emisiile cauzate de mijloacele de transport. (Digi24.ro)

6. Aproximativ 26.000 de tone de deșeuri din plastic rezultate în urma pandemiei poluează oceanele lumii. De la începutul pandemiei, aproximativ 8,4 milioane de tone de deșeuri din plastic au fost generate de 193 de țări. Deșeurile de plastic gestionate greșit, constând în echipamente de protecție personală, cum ar fi măști și mănuși, au depășit cu mult capacitatea țărilor de a le procesa în mod corespunzător. (TheGuardian.com)

7. Poluarea aerului provoacă anual 307.000 de decese premature în Europa, în condițiile în care acest număr a scăzut cu 10% . Dacă țările UE ar urma cele mai recente recomandări privind calitatea aerului de la Organizația Mondială a Sănătății, cel mai recent număr de decese ar putea fi redus la jumătate, potrivit unui raport al AEE. (Scmp.com)

8. O echipă de oameni de ştiinţă din Noua Zeelandă se pregăteşte să foreze până la un kilometru adâncime în planşeul oceanic de sub banchiza Ross, cea mai mare din Antarctica, pentru a afla dacă reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră poate contribui la evitarea topirii catastrofale a gheţii de pe continent. (Hotnews)

9. Roboții alimentați de AI pot cultiva plante în mod sustenabil. Mai puțină apă, mai puțină electricitate, mai multă productivitate. Cu nutrienții potriviți, producția poate fi de 30 de ori mai mare decât în fermele tradiționale. ADA, un de braț industrial robotizat, este parte esențială în procesul de controlul calității. (Euro New)

10. Hidropanoul solar generează 10 litri de apă potabilă pe zi din aer. Recoltând vaporii de apă din aer și condensându-i în lichid, generatoarele de apă atmosferice pot, în esență, să tragă apa din aer, iar aceste dispozitive sunt foarte promițătoare pentru a oferi o sursă independentă de apă potabilă. Dispozitivul SOURCE de la Zero Mass Water este un dispozitiv solar care produce apă în loc de doar electricitate. Rețelele de hidropanouri SOURCE ale companiei sunt acum disponibile doar în SUA. (TheBrighterside.news)

Poza: estimările oamenilor de știință privind valorile temperaturilor în anul 2100 vs. perioada pre-industrială. (Nature.com)

Ți-ar mai putea plăcea
Emisiile de gaze cu efect de seră ale UE continuă să scadă odată cu reducerea cărbunelui – Cronica de Mediu
Oamenii de știință au creat un catalizator care transformă CO2 în combustibil pentru avion – Cronica de Mediu
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău