Argentina a devenit cea mai mare țară din America Latină care a legalizat avortul – Cronica Externa

Europa

1. Guvernul rus a deschis un dosar penal împotriva dizidentului Alexei Navalnîi, pe care îl acuză de fraudarea unor fonduri donate organizației sale anticorupție. Navalnîi, care a fost otrăvit în luna august cu un agent chimic al erei sovietice, se recuperează în Germania. (Link)

2. Cel puțin șapte oameni au fost uciși într-un cutremur de magnitudinea 6.4, care a lovit partea centrală a Croației. (BBC)

Bonus : Președintele Moldovei, Maia Sandu și președintele României, Klaus Iohannis, au promis să deschidă o nouă etapă a relațiilor dintre cele două țări. Klaus Iohannis a făcut o vizită de stat în Moldova pe 29 decembrie, prima a unui președinte român din ultimii șase ani. (Link)

SUA

3. Un nou ales al Camerei Reprezentanților, republicanul Luke Letlow, în vârstă de 41 ani, a murit de COVID-19. Letlow era alesul districtului 5 al statului Louisiana. Pe data de 18 decembrie a anunțat că a fost testat pozitiv pentru coronavirus. (BBC)

Orientul Mijlociu

4. Jonathan Pollard, un american evreu care a fost condamnat pentru că a spionat SUA pentru Israel și a executat treizeci și șapte de ani în închisoare s-a întors în Israel ieri, după ce restricțiile grațierii sale au fost eliminate luna trecută. Israel a cerut mult timp eliberarea sa, iar premierul Benjamin Netanyahu l-a primit la aeroport. (Haaretz)

Asia

5. O instanță din China a condamnat un grup de protestatari din Hong Kong la pedeapsa cu închisoarea între șapte luni și trei ani, după ce au fost arestați în luna august pentru tentativa de a părăsi orașul cu un vapor. Grupurile de drepturile omului și mai multe țări, printre care SUA, au condamnat decizia. (NYTimes)

6. Guvernul Indiei a extins suspendarea zborurilor internaționale până la finalul lunii ianuarie, ca parte a unui efort de a restrânge răspândirea unei mutații noi a coronavirus, mult mai contagioasă. (Link)

Africa

7. Președintele Algeriei, Abdelmadjid Tebbourne, s-a reîntors în țară, după ce a fost tratat pentru COVID-19 timp de două luni, în Germania. (BBC)

America Latină

8. Argentina a devenit cea mai mare țară din America Latină care a legalizat avortul, o schimbare istorică în țara predominant catolică, unde s-a născut și Papa Francisc. Avorturile din orice motiv vor fi legale în timpul primelor paisprezece săptămâni de sarcină, după care sunt permise în cazurile de viol sau pericol asupra sănătății mamei. (Link)

9. Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, pregătește un plan pentru a desemna Cuba ca stat sponsor al terorismului, conform unor oficiali americani. O astfel de calificare ar obstrucționa eforturile administrației președintelui ales Joe Biden de a detensiona relațiile cu Havana. (NYTimes)

Global

10. Vybe Together, o aplicație americană care promovează petrecerile private în timpul pandemiei coronavirus, a fost scoasă din magazinul Apple App. Vybe Together se consideră o ”comunitate privată pentru a găsi, participa și găzdui petreceri”. Un video recent al contului de pe TikTok a pretins că organizează petreceri secrete în fiecare weekend. (BBC)

Ți-ar mai putea plăcea
Banca Angliei a estimat că economia Marii Britanii se va reduce cu 9.5% în 2020, cu aproape 5% mai puțin decât proiecția inițială – Cronica Externă
Proteste violente în Polonia după ce Curtea Supremă a Poloniei a interzis aproape complet avorturile – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău