Armata română vrea să recruteze 4000 de soldați – Cronica serii

1. Toate băncile vor fi obligate să comunice către ANAF, prin platforma e-Popriri, informații cu privire la sumele pe care le pot plăti din conturile celor popriți, prevede un proiect de ordin al președintelui ANAF. Până în prezent doar Banca Comercială Română a acceptat benevol să colaboreze în această privință cu ANAF, în baza unei convenții. Modificările ar urma să intre în vigoare de la 1 octombrie anul acesta. (Profit.ro)

2. Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului a declarat că PNL exclude orice fel de impozitare progresivă, dar în acelaşi timp, nu spun nu reducerii unor cheltuieli în sistem public, care nu sunt justificate. (News.ro)

3. Ministrul Agriculturii Petre Daea a anunţat că i-a fost comunicat, marţi, că România va primi compensaţii pentru fermierii afectaţi de importurile de cereale din Ucraina decise de către Comisia Europeană în valoarea de 29.730.000 euro. Suma se adaugă celor 10 milioane de euro alocate anterior. (News.ro)

​​4. Contractul de 1,27 miliarde de lei TVA pentru proiectarea și execuția lucrărilor la linia de metrou M6 de la Tokyo (Băneasa) la Aeroportul Internațional Henri Coandă a fost semnat cu turcii din Asocierea Gülermak Ağir Sanayi Inșaat Ve Taahhüt A.S.-Somet SA. Lucrările la linia de 7,6 km și 6 stații sunt programate să dureze cel puțin patru ani. (News.ro)

5. Rezervele valutare administrate de Banca Națională a României au crescut cu 112 milioane de euro, la 53,34 miliarde de euro, un nou nivel record pentru a cincea lună la rând. Nivelul rezervei de aur s-a menținut la 103,6 tone, cu o valoare de 6 miliarde de euro, similară cele de la finele lunii martie. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Samsung a interzis propriilor angajați să mai folosească chatboți precum ChatGPT, Google Bard sau Bing, după ce unii dintre angajați au furnizat acestor instrumente de AI informații confidențiale. Compania coreeană lucrează și la propriile instrumente de AI, care să facă traduceri, rezumate de articole și să ajute la scrierea codului. (Bloomberg)

6. Armata Română începe una dintre cele mai mari campanii de recrutare. Ministerul Apărării caută 4.000 de soldați, iar în următoarea lună cei care vor să devină cadre militare se pot înscrie la centrele de recrutare din fiecare județ. (Digi24)

7. Inflația în zona euro a crescut la 7%, în ritm anual, în aprilie. Fără a lua în considerare prețul alimentelor și al energiei, inflația a scăzut la 5,6%, de la 5,7% cât a fost în martie. Separat, cererea pentru credite a companiilor din zona euro a scăzut cu cel mai rapid ritm înregistrat de la criza financiară din 2008. (FT)

8. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Ucraina nu are dreptul să utilizeze armele primite din partea Germaniei pentru a efectua tiruri asupra teritoriului Federaţiei Ruse. Şi alţi furnizori occidentali de arme au stabilit reguli similare pentru Ucraina, a spus Scholz. (Digi24)

9. Kremlinul a declarat marți că nu știe nimic despre o misiune de pace a Vaticanului pentru Ucraina, după ce papa Francisc a vorbit despre o misiune secretă pentru pacea din Ucraina. (Hotnews)

10. Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina şi ministru al finanţelor, a fost condamnat definitiv, de un complet de cinci judecători de la Instanţa Supremă, la 6 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. La instanţa de fond, Vâlcov primise o condamnare de 8 ani de închisoare. Pedeapsa a fost scăzută la şase ani la apel, după ce judecătorii au constatat că pentru infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia faptele s-au prescris. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Deficitul bugetar a ajuns, după primele 9 luni din acest an, la 2,6% din PIB – Cronica serii
Stațiunea Borșa va avea în 2021 pârtie olimpică de schi, prima de acest fel din România – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău