AstraZeneca și-a vândut participația de 7,7% deținută la Moderna pentru o sumă mai mare de un miliard de dolari – Cronica de Business

1. Programul “Noua Casă” va avea un plafon de 1.5 miliarde de lei în 2021, în scădere cu 25% comparativ cu plafonul de 2 miliarde de lei care a fost disponibil anul trecut. Autoritățile estimează că programul va avea circa 6.000 de beneficiari, comparativ cu cei aproximativ 8.000 de beneficiari de anul trecut. (Profit)

2. Ministerul Finanțelor lansează luni o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis care vor fi tranzacționate pe Bursa de Valori București. Titlurile de stat în lei au dobânzi de 2.85% (pentru scadența la un an) și de 3.1% (pentru scadența la 3 ani), în timp ce titlurile de stat în euro oferă o dobândă de 1.55% și au o scadență de 5 ani. Subscrierile vor putea fi făcute până în 19 martie. (BVB)

3. Numărul autorizațiilor de construcție pentru clădiri rezidențiale a crescut cu 10.2% în ianuarie 2021 comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 2.558 de autorizații, dintre care 65% sunt pentru mediul rural. De asemenea, suprafața utilă totală pentru care s-au obținut autorizații este de aproape 658.000 de metri pătrați, în creștere cu 38%. (Institutul Național de Statistică)

4. Procesatorul de plăți Netopia Systems a anunțat că va permite celor 30.000 de comercianți care folosesc serviciile sale să accepte plata cu criptomoneda eGold, lansată de compania sibiană Elrond Network. Pentru clienții finali, principalul dezavantaj este volatilitatea puternică a monedei eGold, la fel ca în cazul oricărei alte criptomonede. eGold valora mai puțin de 70 de dolari în 1 februarie înainte de a crește la peste 200 de dolari în 9 februarie, însă în prezent a scăzut la circa 138 de dolari. (Start-up)

5. Agroland, societatea care operează cea mai extinsă rețea de magazine agricole din România, se listează luni pe Bursa de Valori București. Compania a derulat în luna noiembrie un plasament privat prin care a atras 7.9 milioane de lei pentru 1.7 milioane de acțiuni, reprezentând 15% din acțiunile companiei. (BVB)

6. Telekom România a înregistrat în 2020 un profit EBITDA (profit înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare) de 153 de milioane de euro, în creștere cu 8.5% comparativ cu 2019. Numărul de clienți a scăzut însă pe toate segmentele: 4.68 milioane de abonați la telefonie mobilă (-4.7%), 912.000 abonați la internet (-10%) și 1.4 milioane de linii telefonice fixe (-7.4%) (Hotnews)

7. Rompetrol Rafinare a înregistrat pierderi de 220 de milioane de dolari în 2020, de aproape cinci ori mai mare comparativ cu pierderile de 49 de milioane de dolari din 2019. De asemenea, cifra de afaceri a scăzut cu 33%, de la 5.18 miliarde de dolari la 3.46 miliarde de dolari. Parte a grupului KMG Internațional din Kazahstan, Rompetrol Rafinare deține în România rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti. (News.ro)

8. Camera Reprezentanților din Congresul Statelor Unite a adoptat în weekend planul de relansare economică în valoare de 1.900 de miliarde de dolari al noului președinte Joe Biden. Creșterea salariului minim la 15 dolari pe oră până în 2025 urmează să fie abandonată. (News.ro)

9. Producătorul de medicamente AstraZeneca și-a vândut participația de 7.7% deținută la Moderna pentru o sumă mai mare de un miliard de dolari, după ce acțiunile companiei americane au crescut accelerat ca urmare a vaccinului dezvoltat pentru Covid-19, potrivit unor informații neoficiale. În plus, AstraZeneca analizează opțiunea ca propriul său vaccin pentru Covid-19 să devină disponibil direct pentru clienții finali dacă virusul SARS-CoV-2 va deveni endemic (dacă gradul de infectare va rămâne constant pe termen lung într-o anumită zonă geografică). (Reuters)

10. Aplicația de investiții online Robinhood s-ar putea lista pe bursă în luna martie, cu două luni mai devreme decât planurile inițiale, potrivit unor informații neoficiale. În urma ultimelor runde de finanțare, valoarea de piață a serviciului ar putea atinge pragul de 30 de miliarde de dolari. Robinhood a fost în centrul atenției după ce a blocat temporar tranzacțiile de cumpărare pentru acțiunile GameStop într-un moment în care acestea înregistrau creșteri spectaculoase. (Business Insider)

Ți-ar mai putea plăcea
BERD și IFC au investit în obligațiunile BCR – Cronica de Business
Toate cele şapte fonduri de pensii private Pilon II au avut în 2021 randamente sub inflaţie – Cronica de Business
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău