Astrofizicienii au descoperit o nouă regiune a galaxiei Calea Lactee, din care face parte și Pământul – Cronica Spațială

1. Astrofizicienii au descoperit o nouă regiune a galaxiei Calea Lactee, din care face parte și Pământul. Noua regiune a fost botezată Cepheus și include numeroase stele strălucitoare albastre care sunt pe cale să explodeze. Descoperirea a fost făcută accidental cu ajutorul telescopului Gaia al Agenției Spațiale Europene. (LiveScience)

2. Un studiu publicat în Earth and Space Science a demonstrat că există o legătură directă între sfârșitul ciclurilor solare și tranziția de la fenomenul El Nino la fenomenul La Nina din Oceanul Pacific. Dacă va fi confirmată, descoperirea va permite realizarea unor predicții mai bune pentru apariția celor două fenomene, care au un impact major asupra vremii de pe Pământ. De exemplu, în timpul fenomenului La Nina, sudul Statelor Unite tinde să fie mai cald și mai uscat, în timp ce nordul are parte de vreme mai rece și mai umedă. (ScienceDaily)

3. Sonda Juno de pe orbita lui Jupiter a identificat “inele aurorale violete” care au originea la milioane de kilometri departe de planetă, în apropiere de extremitatea câmpului magnetic al planetei. Cercetătorii afirmă că, atunci când ajung la Jupiter, aceste inele interacționează cu magnetosfera într-un mod care nu este încă înțeles. (EarthSky)

4. NASA face ultimele pregătiri pentru primul zbor al elicopeterului Ingenuity pe planeta Marte. După ce a fost eliberat din scutul de fibră de carbon în care era protejat, Ingenuity a supraviețuit primei nopți petrecute pe Marte, la o temperatură de circa -90 de grade Celsius, un element important în contextul în care anumite componente electronice nu sunt protejate și puteau îngheța. Zborul lui Ingenuity este programat în 11 aprilie, iar datele vor ajunge pe Pământ în cursul zilei de 12 aprilie. (Universe Today)

5. O navetă spațială Soyuz cu un echipaj de trei persoane a fost lansată vineri și a ajuns cu bine la Stația Spațială Internațională. Echipajul din cadrul Expediției 65 este format din cosmonauții Oleg Novitsky și Pyotr Dubrov și astronautul Mark Vande Hei și va rămâne la bordul Stației Spațiale cel puțin până în luna octombrie. (SpaceNews)

6. SpaceX a lansat un nou lot de 60 de sateliți în cadrul programului Starlink, care oferă internet de mare viteză la nivel global. Astfel, SpaceX a lansat 300 de sateliți începând din 4 martie, iar numărul total de sateliți lansați până acum în cadrul programului este de 1443. Totuși, nu toți sateliții sunt funcționali. Anterior, SpaceX și-a stabilit ca obiectiv să aibă 1500 de sateliți Starlink pe orbită până la sfârșitul anului 2021. (TechCrunch)

7. O echipă de cercetători de la Universitatea Paris-Saclay și Muzeul Național de Istorie Naturală din Franța au determinat că 5200 de tone de praf de micrometeoriți cad în fiecare zi pe suprafața Pământului. Praful provine de la comete și asteroizi și ajunge în atmosfera planetei noastre, iar unele particule ajung pe Pământ sub formă de micrometeoriți. (ScienceDaily)

8. Un studiu publicat în revista Nature afirmă că Pământul și-a pierdut complet oxigenul în urmă cu 2.3 miliarde de ani. Ulterior, oxigenul a reapărut, iar concentrația de oxigen s-a stabilizat în urmă cu circa 2.2 miliarde de ani. Potrivit unor studii anterioare, Pământul s-a format acum 4.5 miliarde de ani, iar oxigenul a apărut cu circa 2.43 miliarde de ani urmă. În perioada de circa 200 de milioane de ani în care prezența oxigenului a oscilat puternic au existat și schimbări radicale ale climei, inclusiv perioade de glaciațiuni în care întreaga planetă era acoperită de gheață. (Science Alert)

9. Landerul InSight de pe Marte a detectat două cutremure “majore” în luna martie într-o regiune situată aproape de ecuator, cunoscută sub numele Fosa Cerberus. Cele două cutremure au avut magnitudinea de 3.1 și 3.3 și confirmă practic că aceasta este una dintre cele mai active zone seismice de pe Marte. (Astronomy)

10 Astroclubul București a publicat numărul 159 al revistei electronice Vega. Noul număr include o sinteză a celor mai noi știri din domeniul astronomiei, informații despre cursurile de astronomie pentru copii pe care le organizează, dar și un feature despre legătura dintre geologie și astronomie. (Revista Vega, format PDF)

Ți-ar mai putea plăcea
NASA a reprogramat lansarea misiunii Artemis I pentru 23 septembrie – Cronica Spațială
O nouă ipoteză despre originea apei pe Pământ – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău