Astronomii au descoperit cea mai mică și mai grea pitică albă din istorie – Cronica Spațială

1. Roverul Perseverance de pe planeta Marte a început explorarea craterului în care a amartizat în luna februarie cu scopul de a descoperi urme de viață. Roverul se va deplasa în mare parte în mod autonom prin intermediul sistemului de navigație AutoNav, care include hărți 3D ale terenului și identifică obiecte din jur cu ajutorul camerelor video. Astfel, rover-ul va fi capabil să stabilească singur ruta optimă de parcurs fără ajutor din partea cercetătorilor NASA. (JPL)

2. NASA se apropie de rezolvarea unui mister de pe Marte. Rover-ul Curiosity detectează cu regularitate metan în zona craterului Gale, însă acest gaz nu este detectat și în atmosferă. O serie de cercetări suplimentre au evidențiat acum că metanul, detectat doar în cursul nopții, dispare pe parcursul zilei. (Space)

3. Rover-ul Zhurong trimis de China pe Marte a trimis primele clipuri video de pe planetă. Primul clip arată procesul de amartizare al rover-ului, inclusiv deschiderea parașutei, în timp ce al doilea clip oferă o perspectivă a primului traseu făcut de rover pe suprafața planetei. Al doilea clip include și sunet datorită unui microfon instalat pe stația climatică a rover-ului, care are rolul de a înregistra sunetele vântului. (Futurism)

4. Astronomii de la Caltech au descoperit cea mai mică și, în același timp, cea mai grea pitică albă din istorie. Situată la 130 de ani lumină distanță, pitica albă ZTF J1901+1458 are o masă mai mare decât cea a Soarelui, însă dimensiuni apropiate de cele ale Lunii. O pitică albă este o stea de masă medie care se află în ultima fază a evoluției sale. (KeckObservatory)

5. Astronomii de la LIGO Scientific Collaboration au descoperit în premieră coliziuni între o gaură neagră și o stea neutronică. Acest fenomen a fost observat de două ori într-un interval de numai 10 zile, în locuri diferite din Univers, în contextul în care astfel de ciocniri erau până acum doar estimate. Cercetările suplimentare ar putea conduce la noi ipoteze despre formarea stelelor și galaxiilor. (Hotnews)

6. O echipă de astronomi de la o universitate din Sendai (Japonia) a observat modul în care “a murit” o gaură neagră situată la o distanță de 3000 de ani lumină. Astronomii vor utiliza aceeași tehnică cu scopul de a face descoperiri similare pentru a înțelege mai bine modul în care dispar găurile negre. (LiveScience)

7. NASA a prelungit misiunea telescopului space NEOWISE pentru încă doi ani, până în iunie 2023. Telescopul cercetează spațiul pentru identificarea asteroizilor și cometelor care ar putea reprezenta un pericol pentru Pământ, iar până în prezent a estimat dimensiunile pentru 1850 de corpuri cerești din apropierea planetei noastre. (NASA)

8. Compania finlandeză Arctic Astronautics va lansa în luna noiembrie primul satelit din lemn, care a primit numele WISA Woodsat. Satelitul va avea o orbită polară, iar constructorii vor să descopere dacă un astfel de dispozitiv poate supraviețui pe termen lung în spațiu. Principalul avantaj al unui astfel de satelit este costul mult mai mic de producție comparativ cu sateliții convenționali. (EarthSky)

9. Serviciul de internet Starlink, dezvoltat de SpaceX prin intermediul a peste 1800 de sateliți plasați pe orbită, va fi disponibil la nivel global începând din luna august, cu excepția Polului Nord și Polului Sud. Starlink are deja 69.000 de clienți în 12 țări, iar compania își propune să ajungă la 500.000 de clienți în următoarele 12 luni. (CNET)

10. Richard Branson va călători în 11 iulie la bordul vehiculului spațial SpaceShipTwo, în cadrul unui zbor suborbital care are rolul de a testa cabina pentru viitoarele zboruri cu pasageri privați. Alături de Branson vor zbura trei angajați ai companiei Virgin Galactic. Miliardarul va efectua zborul cu numai câteva zile înainte că Jeff Bezos să zboare cu Blue Origin la o altitudine de peste 100 de kilometri. (Virgin Galactic)

Ți-ar mai putea plăcea
Trei bacterii necunoscute de către lumea științifică au fost descoperite pe Stația Spațială Internațională – Cronica Spațială
China vrea să trimită oameni pe Marte în 2033 – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău