Astronomii au descoperit cea mai promițătoare dovadă că există viață în afara sistemului solar – Cronica Spațială

1. Astronomii de la Universitatea din Cambridge au descoperit urme de sulfură de dimetil (DMS) și/sau disulfură de dimetil (DMDS) în atmosfera exoplanetei K2-18b, care orbitează o stea pitică roșie aflată la circa 124 de ani-lumină distanță de Pământ, în constelația Leo. Pe Pământ, sulfura de dimetil și disulfura de dimetil sunt produse doar de forme de viață, în special forme de viață microbiene marine. De altfel, datele arată că exoplaneta K2-18b este acoperită integral de apă. Prin urmare, aceasta este cea mai promițătoare dovadă de până acum că în afara sistemului nostru solar există viață. Pe de altă parte, cercetătorii au admis în raport că sursa moleculelor de DMS și/sau DMDS din atmosfera planetei ar putea fi rezultatul unor procese chimice necunoscute. Datele au fost obținute cu telescopul spațial James Webb. (EurekAlert)

2. Regiunea în care se află în prezent roverul Perseverance pe planeta Marte este bogată în roci cu compoziții complet diferite, motiv pentru care cercetătorii au instruit roverul să realizeze un număr neobișnuit de mare de analize. Astfel, într-un interval de numai câteva luni, Perseverance a colectat probe de la 5 roci, a analizat în detaliu alte șapte roci și a studiat prin laser 83 de roci. Este de departe cea mai bogată activitate a roverului de când a ajuns pe Marte. (Space)

3. Cercetătorii au descoperit unul dintre cele mai neobișnuite sisteme planetare de până acum. O planetă care are o așa-numită „orbită polară”, ceea ce înseamnă că are o orbită înclinată la 90 de grade. În plus, această planetă orbitează simultan două stele, iar ambele stele sunt pitice maro. Exoplaneta a primit numele de cod 2M1510 (AB) b și se află la circa 120 de ani-lumină distanță de Pământ în constelația Libra. (Space)

4. Astronomii au descoperit că steaua Barnard, o pitică roșie aflată la numai 6 ani-lumină distanță de Pământ, are cel puțin patru planete care o orbitează. Datele au fost obținute cu Very Large Telescope din Chile și telescopul Gemini North din Hawaii, după ce în urmă cu 8 luni un alt studiu descoperise una dintre cele patru planete identificate acum. (Astronomy)

5. Telescopul spațial James Webb a realizat o imagine cu gazele și praful cosmic emise de o stea aflată pe „moarte” în mijlocul nebuloasei planetare NGC 1514 din constelația Taurus. Imaginea este incomparabil mai detaliată comparativ cu o imagine similară realizată anterior cu instrumentul Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) al NASA. (Jet Propulsion Laboratory)

6. Un studiu publicat în The Planetary Science Journal susține că satelitul Titan al planetei Saturn ar putea avea cel mult câteva sute de grame de viață microbiană în oceanul care se află sub crusta de gheață care acoperă întreaga sa suprafață. Cercetătorii știu deja că Titan este bogat în molecule organice, însă până în prezent nu există dovezi că acestea provin de la forme de viață. (Earth Sky)

7. Astronomii au identificat apariția bruscă a unor lumini generate de un flux de gaze într-o galaxie situată la 330 de milioane de ani-lumină de Pământ în constelația Virgo. Această constelație găzduiește o gaură neagră supermasivă cu o masă echivalentă cu cea a unui milion de stele asemănătoare cu Soarele. (Sky and Telescope)

8. Agenția spațială americană NASA și agenția spațială Roscosmos a Rusiei au prelungit până în 2027 acordul prin care astronauți americani vor ajunge pe Stația Spațială Internațională în cadrul unor misiuni cu capsule Soyuz. (SpaceNews)

9. Administrația americană propune un buget anual cu 20% mai mic pentru NASA. Dacă propunerea va fi implementată, cel mai afectat va fi programul de misiuni științifice, întrucât bugetul acestuia va fi redus cu 50%. Într-o astfel de situație, NASA va fi nevoită să anuleze numeroase misiuni spațiale, inclusiv programul Mars Sample Return pentru colectarea unor probe de sol de pe Marte și programul DAVINCI care include o misiune spațială pe planeta Venus. (SpaceNews)

10. Un echipaj format din șase femei a efectuat cu succes o călătorie cu o navetă spațială Blue Origin până la linia Kármán situată la o altitudine de 100 de kilometri, care marchează „granița” dintre atmosfera Pământului și spațiul cosmic. Printre cele șase femei s-a numărat și Lauren Sánchez, logodnica lui Jeff Bezos, proprietarul Blue Origin, iar călătoria a durat în total 11 minute. (The Guardian)

Ți-ar mai putea plăcea
Un astrofizician finlandez susține că proiectul unei colonii umane pe orbita lui Ceres este perfect fezabil – Cronica Spațială
Astronomii au descoperit un grup de șase planete care nu orbitează nicio stea – Cronica Spațială