Astronomii au descoperit cea mai veche galaxie care nu mai produce stele – Cronica Spațială

1. Astronomii au descoperit cea mai veche galaxie care nu mai produce stele. Cu ajutorul telescopului spațial James Webb, specialiștii au identificat galaxia JADES-GS-Z7-01-QU situată la 13,1 miliarde de ani-lumină de Pământ, ceea ce înseamnă că oamenii o văd așa cum era Universul la vârsta de numai 700 de milioane de ani. (Inverse)

2. Cercetătorii de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Statele Unite au calculat că satelitul Europa al planetei Jupiter produce aproximativ 1.000 de tone de oxigen în 24 de ore, care ar putea susține viața pentru un milion de oameni. Datele provin de la sonda spațială Juno și sunt importante în contextul în care cercetătorii bănuiesc că oceanul lichid de sub suprafața de gheață a satelitului ar putea găzdui forme de viață. (JPL)

3. Astronomii au identificat metan, dioxid de carbon și oxigen în atmosfera exoplanetei TOI-270 d, care este de două ori mai mare decât Pământul și se află la 73 de ani-lumină distanță de Pământ. Exoplaneta a fost descoperită inițial în 2019, iar datele despre compoziția atmosferei sale provin de la telescopul spațial James Webb. (Astrobiology)

4. Sonda spațială Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) a realizat o imagine cu roverul Curiosity în timpul ascensiunii sale pe una dintre crestele Muntelui Sharp. În zona respectivă, roverul cercetează terenul pe care în urmă cu trei miliarde de ani a curs apă. (Universe Today)

5. Cercetătorii de la Școala Politehnică din Lausanne susțin că au identificat o soluție eficientă pentru explorarea detaliată a zonelor de la polii Lunii. Aceștia propun utilizarea unor drone alimentate cu combustibil similar cu cel folosit de rachete, iar acestea ar fi alimentate de la o stație de alimentare lunară. În acest fel, dronele ar obține imagini mult mai detaliate decât cele realizate în prezent cu sondele spațiale, iar fotografiile ar fi utilizate pentru stabilirea obiectivelor viitoarelor misiuni cu echipaj uman. (Universe Today)

6. Sonda spațială Voyager 1, aflată la circa 24 de miliarde de kilometri depărtare de Pământ, a început să trimită mesaje incoerente. În mod obișnuit, sonda trimite mesaje sub formă de cod binar, însă acum ordinea cifrelor 0 și 1 nu are niciun sens. (Futurism)

7. SpaceX a anunțat că intenționează să efectueze un nou test pentru vehiculul spațial Starship / Super Heavy cel mai devreme în 14 martie, în cazul în care va obține toate autorizațiile necesare. Anterior, oficialii Federal Aviation Administration (FAA) au menționat că se așteaptă să nu existe probleme în acordarea autorizațiilor, întrucât compania a remediat problemele de la precedentele două teste cu Starship. (SpaceNews)

8. Blue Origin susține că va lansa spre Lună prima versiune a landerului Blue Moon într-un interval de 12-16 luni, adică cel târziu în iulie 2025. Prima versiune nu va avea echipaj uman la bord, ci va transporta 3 tone de echipamente pe suprafața selenară. (SpaceNews)

9. NASA a anulat proiectul OSAM care prevedea trimirea unei sonde pentru realimentarea cu carburant și montarea unei antene la un satelit de observare a Pământului. Misiunea a fost anulată din cauza costurilor în creștere. (NASA)

10. NASA și SpaceX intenționează să mărească de la 5 la 15 numărului zborurilor care pot fi efectuate cu o capsulă Crew-Dragon cu echipaj uman. Până în prezent, NASA a efectuat 13 zboruri cu 4 capsule diferite Crew-Dragon, dintre care cea numită Endeavour a efectuat în 4 martie al cincilea zbor. Pentru a extinde durata de viață, NASA și SpaceX vor inspecta numeroase componente pentru a se asigura că zborurile suplimentare sunt sigure. (Space)

Ți-ar mai putea plăcea
NASA a realizat o hartă geologică a planetei Marte – Cronica Spațială
Astronomii au descoperit apă și molecule organice lângă o stea tânără activă – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău