Astronomii au descoperit pentru prima oară apă pe asteroizi – Cronica Spațială

1. Astronomii au descoperit pentru prima oară apă la suprafața unor asteroizi, prin utilizarea telescopului cu infraroșu SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy). Apa a fost detectată pe asteroizii Iris și Massalia care orbitează Soarele și se află în centura de asterozi dintre Marte și Jupiter, iar aceștia au diametre de 199 kilometri și, respectiv, 135 kilometri. (Universe Today)

2. NASA va lansa în 2030 telescopul spațial UVEX (UltraViolet EXplorer), care va avea rolul de a studia lumina ultravioletă și va oferi astfel mai multe informații despre modul în care au evoluat stelele și galaxiile. În plus, telescopul va fi capabil să deducă sursele luminii ultraviolete din Univers. (NASA)

3. Două telescoape cu raze X ale NASA au observat recent o explozie de unde radio, ceea ce marchează o premieră în astronomie. Datele colectate de cele două telescope vor fi utilizate de astronomi pentru a înțelege mai bine aceste fenomene astronomice. (JPL)

4. Una dintre cele două huse care protejează de praf instrumentul SHERLOC al roverului Perseverance de pe planeta Marte a rămas parțial deschis, ceea ce interferează cu operațiunile științifice. Inginerii caută acum o soluție pentru această problemă. (JPL)

5. O serie de simulări computerizate arată că planetele de mari dimensiuni care se formează la mare distanță de steaua gazdă au inițial o formă de sferoid aplatizat, asemănătoare cu cea a unei pastile de formă cilindrică. Ulterior, pe măsură ce acumulează materie, astfel de planete devin sferice. O planetă din sistemul nostru solar care corespunde unei astfel de descrieri ar putea fi Jupiter. (Science Alert)

6. SpaceX a lansat cu succes landerul lunar Odysseus al companiei private Intuitive Machines cu o rachetă Falcon 9. La capătul unei călătorii de două săptămâni, landerul ar trebui sa aselenizeze la polul sud al Lunii. Lansarea a fost inițial amânată cu o zi din cauza temperaturii prea mari înregistrate în rezervorul cu metan. (The Verge)

7. Compania privată Collins Aerospace a realizat o prima versiune a unor noi costume pentru astronauți care a trecut testele realizate în microgravitate. Noile costume vor fi utilizate de astronauții de pe Stașia Spațială Internațională în misiunile extravehiculare. (The Verge)

8. Roverul Perseverance a realizat 68 de imagini cu o eclipsă parțială de Soare pe Marte, care au fost ulterior „aranjate” de inginerii NASA sub forma unui clip video. Eclipsa parțială a avut loc când satelitul Phobos s-a interpus între Marte și Soare. (Space)

9. Cercetătorii de la Center for Astrophysics (CfA) au utilizat telescoape terestre situate în Hawaii pentru a observa steaua tânără HD 283572. Cercetătorii au observat că luminozitatea stelei a crescut de câteva sute de ori într-un interval de numai câteva ore, ceea ce reprezintă una dintre cele mai mari explozii stelare observate vreodată. Cercetătorii spun că o astfel de explozie solară este echivalentă cu explozia reetată a întregului arsenal nuclear de pe Pământ într-o milisecundă timp de 12 ore. (Space)

10. SpaceX a anunțat că intenționează să deorbiteze circa 100 de sateliți din rețeaua Starlink din cauza unei probleme de design care ar putea cauza prăbușirea acestora pe Pământ. Toți acești sateliți funcționează în parametri optimi, însă SpaceX preferă să evite prăbușirea necontrolată a acestora. (Space News)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au descoperit cea mai apropiată gaură neagră masivă de Pământ – Cronica Spațială
Astronomii au confirmat până acum existența a peste 5.000 de exoplanete – Cronica Spațială