Astronomii au detectat o stea cu un număr record de 65 de elemente – Cronica Spațială

1. Astronomii de la Universitatea din Michigan au identificat o stea care conține 65 de elemente, cel mai mare număr de elemente descoperit vreodată într-o stea. Numită HD 222925, steaua va permite cercetătorilor să studieze modul în care se produc unele dintre cele mai grele elemente din Univers printr-un proces numit proces de capturare rapidă a neutronilor. (Universe Today)

2. Sonda spațială Voyager 1, care se află în prezent în spațiul interstelar la circa 23 de miliarde de kilometri de Pământ, a transmis o serie de date de telemetrie ciudate cu privire la poziționarea sa în spațiu, care nu corespund cu situația reală. Pentru moment, NASA nu are o explicație concretă, însă pe de altă parte nici nu reprezintă o surpriză, în contextul în care Voyager 1 a fost lansată în urmă cu 45 de ani și a funcționat fără probleme o perioadă de mult mult mai îndelungată decât se anticipa. (NASA)

3. La numai câteva zile după ce sonda InSight de pe planeta Marte a detectat un cutremur cu magnitudinea de 5 grade pe scara Richter, NASA a anunțat că sonda mai are doar câteva luni de “trăit”. Din cauza prafului consistent care s-a depus pe panourile solare, agenția americană anticipează că InSight nu-și va mai putea folosi instrumentele științifice cel târziu la sfârșitul verii, iar operațiunile vor înceta complet cel târziu în decembrie. De la amartizarea din 2018, InSight a oferit informații cruciale despre cutremurile care au loc pe planeta Marte. (EarthSky)

4. NASA a prezentat o serie de planuri preliminare pentru o misiune cu echipaj uman pe planeta Marte. Astfel, NASA ar urma să trimită înainte 25 de tone de echipamente pe suprafața planetei, pentru ca apoi patru astronauți să călătorească spre Planeta Roșie. Doi astronauți vor rămâne pe orbită, în timp ce alți doi vor amartiza și vor locui timp de 30 de zile într-un rover presurizat care le va permite să desfășoare o serie de experimente științifice. După cele 30 de zile, astronauții vor reveni pe orbită și, împreună cu cei doi colegi aflați deja acolo, vor reveni pe Pământ. Ulterior, misiunile ar putea ajunge la 500 de zile sau chiar 916 zile. (Futurism, NASA)

5. Pe Marte au loc aurore ultraviolete discrete, în ciuda faptului că planeta nu are un câmp magnetic, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Iowa. Aceștia afirmă că mici câmpuri magnetice din anumite regiuni ale planetei, în special din emisfera sudică, interacționează ocazional cu vântul solar și produc astfel aurore ultraviolete. (Science Alert)

6. În acest weekend are loc Timișoara Science Festival, un festival dedicat științelor organizat de Romanian Science Festival. În cadrul festivalului, sâmbătă are loc un târg de experimente științifice la Iulius Gradens în intervalul orar 11:00 – 17:00, iar intrarea este liberă. În acest an vor mai avea loc astfel de evenimente la Baia Mare și Pitești. (Romanian Science Festival)

7. Cercetătorii au reușit să crească pentru prima oară plante în regolit lunar adus pe Pământ de misiunile Apollo 11, 12 și 17. Plantele au încolțit după numai două zile de la plantare, însă cercetătorii au observat ulterior că acestea se dezvoltă într-un mod diferit de plantele similare crescute în solul pământean: creșterea a fost mai lentă, iar radacinele plantelor nu s-au dezvoltat la fel de bine. Acest experiment are însă potențialul de a permite în viitor astronauților de pe Lună să crească diverse plante pentru misiunile cu echipaj uman pe termen lung. (Universe Today)

8. Astronauta italiană Samantha Cristoforetti a fotografiat eclipsa de Lună de săptămâna trecută de pe Stația Spațială Internațională (ISS). Eclipsa de Lună a fost totală în cea mai mare parte a lumii, însă din Europa și, implicit, de pe teritoriul României s-a observat doar o eclipsă parțială. (Samantha Cristoforetti)

9. Boeing a lansat cu succes spre Stația Spațială Internațională (ISS) o capsulă Starliner fără echipaj uman, cu ajutorul unei rachete Atlas V. Totuși, după separarea de a doua treaptă, unul dintre cele 12 motoare OMAC s-a oprit mai repede. Funcția a fost preluată de un alt motor, care s-a oprit însă de asemenea mai repede decât era planificat, moment în care sarcina a fost preluată de un al treilea motor. Practic, două dintre cele 12 motoare nu au funcționat corespunzător, însă misiunea nu a fost afectată direct de această problemă. Acesta este primul test care pare să aibă loc cu succes după două teste eșuate.

10. NASA a amânat toate ieșirile în spațiu ale astronauților de pe Stația Spațială Internațională, după ce în luna martie unul dintre astronauți a avut o scurgere de apă în cască în timpul unei misiuni extravehiculare de 7 ore. Vizorul căștii a avut un strat subțire de apă de 20-25 de centimetri, iar NASA a decis să descopere cauza scurgerii înainte de a permite astronauților să efectueze noi misiuni extravehiculare. (Space News)

Ți-ar mai putea plăcea
Sonda Juno a trecut la numai 1000 de kilometri de satelitul Ganymede al planetei Jupiter – Cronica Spațială
NASA a trimis un clip video de la 30 de milioane de kilometri de Pământ în 101 secunde – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău