Astronomii au observat pentru prima oară explozia unei stele – Cronica Spațială

1. O echipă de astronomi a observat pentru prima oară modul în care o stea moare și explodează înainte de a se transforma în supernovă. Observațiile au fost realizate cu două observatoare din Hawaii pe parcursul a 130 de zile asupra stelei NGC 5731, aflată la 120 de milioane de ani lumină distanță de Pământ. Cu această ocazie, astronomii au observat o lumină puternică provenită de la stea înainte de explozie, ceea ce sugerează că ceva necunoscut se petrece în structura internă a stelei. În urmă acestui eveniment, o cantitate extrem de mare de gaze a fost eliberată înainte de explozia stelei. (Universe Today)

2. NASA a anunțat că oglinda principală a telescopului spațial James Webb s-a despachetat complet, ceea ce marchează practic ultima etapă a deplierii observatorului după lansarea din ajunul Crăciunului. Telescopul este la circa 1.2 milioane de kilometri de Pământ și mai are de parcurs circa 225.000 de kilometri până la destinația finală, punctul Lagrange L2. Telescopul va efectua observații astronomice semnificativ mai detaliate decât actualul telescop spațial Hubble, iar astronomii speră să detecteze primele galaxii care s-au format acum peste 13 miliarde de ani.(NASA, Autocritica)

3. Astronomii au descoperit o lună de mari dimensiuni care orbitează o planetă de dimensiunile lui Jupiter în afara sistemului nostru solar. Dacă va fi confirmată, descoperirea ar putea sugera că prezența exo-lunilor este la fel de comună în Univers ca și exo-planetele. În urmă cu patru ani, astronomii au făcut o descoperire asemănătoare, însă aceasta nu a fost confirmată oficial nici până în prezent. (Phys)

4. Cercetătorii au descoperit o gaură neagră supermasivă “ascunsă” într-o zonă de praf stelar și gaze dintr-o galaxie “pitică”. Gaura neagră are o masă de circa 200.000 de ori mai mare decât Soarele și se află în centrul galaxiei Mrk 462. Chiar dacă este uriașă, aceasta este una dintre cele mai mici găuri negre supermasive descoperite până în prezent, iar “ascunzătoarea” reprezentată de praful stelar și gaze ar putea oferi noi informații despre găurile negre în general. (Chandra X-Ray Observatory)

5. Rover-ul Perseverance de pe planeta Marte a colectat cu succes a șasea probă de rocă, însă a înregistrat o anomalie în momentul în care a încercat să sigileze probă. Astfel, la precedentele recoltări probele au fost introduse 13.1 centrimetri într-un “container”, însă de data aceasta senzorii au indicat o rezistență sporită după numai un centimetru. După analizarea datelor, cercetătorii NASA au stabilit că problema a fost cauzată de faptul că în “container” există resturi de rocă de la recoltările precedente. Pasul următor este ca NASA să golească “recipientul” de resturile de rocă, însă nu este clar când va avea loc această procedură. (NASA)

6. Lander-ul chinez Chang’e-5 a descoperit dovezi că pe Lună există apă. Mai exact, landerul a descoperit hidroxil (OH), a cărui compoziție chimică este foarte apropiată de cea a apei, H2O. Este pentru prima oară când un vehicul aflat pe suprafața Lunii descoperă hidroxil, după ce compusul chimic a fost observat încă din 2009 de mai multe sonde spațiale. Potrivit mai multor studii, teoria acceptată în prezent este că molecule de apă ajung pe suprafața Lunii ca urmare a unor particule cu atomi de hidrogen din Soare care ajung pe suprafața Lunii. Atomii respectivi se unesc apoi cu cei de oxigen pentru a forma apă și hidroxil. (Universe Today)

7. Misterul “cabanei” observată de rover-ul chinez Yutu 2 de pe partea întunecată a Lunii a fost clarificat. Conform tuturor așteptărilor, obiectul care de la depărtarea avea forma unei colibe este în realitate o simplă rocă, potrivit celor mai recente imagini obținute de rover. Anterior, mai mulți specialiști americani afirmau că forma de “colibă” a obiectului din imaginile anterioare avea drept cauză rezoluția modestă a camerei foto a rover-ului. (CBS News)

8. China a testat cu succes un braț robotic care va fi folosit pentru manevrarea celor două module care vor fi conectate la stația spațială Tiangong în cursul acestui an. În cadrul testului, brațul robotic a efectuat cu succes o serie de manevre cu naveta cargo Tianzhou 2, aflată în prezent la stația spațială chineză. (South China Morning Post)

9. Un grup de structuri misterioase extrem de dense situate chiar la exteriorul nucleului Pământului ar putea fi rămășițele unei coliziuni din trecutul astronomic între planeta noastră și o planetă de dimensiunea lui Marte, potrivit unui studiu bazat pe simulări computerizate și pe observații seismice din Australia și Noua Zeelandă. Cercetătorii au observat anterior că undele seismice generate de cutremure călătoresc de două ori mai lent prin structururile respective. (Nature Geoscience)

10. Satelitul Sentinel-1B, unul dintre cei mai importanți sateliți care studiază Pământul de pe orbită, nu a mai trimis niciun fel de date către cercetători începând din 23 decembrie. Oamenii de știință au încercat să repornească observatorul, însă au ajuns la concluzia că satelitul înregistrează o defecțiune tehnică majoră, pe care până în prezent nu au reușit să o identifice. Satelitul face parte din programul Copernicus al Uniunii Europene. (Space)

Ți-ar mai putea plăcea
Rover-ul Perseverance al agenției spațiale americane NASA a ajuns joi seară pe suprafața planetei Marte – Cronica Spațială
Telescopul Hubble a fotografiat efectul astronomic de lentilă gravitațională – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău