Au fost anunțate Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2018 – Cronica de Carte

1. Au fost anunțate Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2018. Premiul Național a fost acordat publicistului Andrei Pleșu. Au fost recompensați și câțiva scriitori deveniți ”ai casei” de mulți ani, dar și Horia Roman Patapievici, Vintilă Mihăilescu, Gabriela Adameșteanu, Ioan T. Morar. (Adevărul)

2. Printre cele mai interesante 14 cărți apărute pe piața editorială românească în luna iunie 2019, conform listei PostModern.ro, se numără titluri precum ”Orașul fetelor”, de Elizabeth Gilbert, ”aceste lucruri care nu se vor schimba niciodată”, de Dan Coman, ”Fluturele negru”, de Radu Paraschivescu sau ”Casa Verde”, de Mario Vargas Llosa. (PostModern)

3. Săptămâna viitoare este a cluburilor de carte în București, așa că aveți de unde alege (din păcate, se suprapun!):

  • Luni, 24 iunie, de la ora 18:30, are loc a patra ediție a clubului de lectură Bibliobibuli, la care se va discuta despre “Sistemul periodic”, de Primo Levi, Editura Art, declarată de The Royal Institution of Great Britain drept cea mai bună carte de știință scrisă vreodată. (Eveniment)
  • Clubul de carte Nemira are în prim plan volumul ”Corabia magiei”, de Robin Hobb, și se va desfășura tot luni, 24 iunie, de la ora 19.00, la Cărturești Verona. (Eveniment)
  • La Clubul de carte Litera, se va discuta marți, 25 iunie, ora 18:30, despre volumul ”Necunoscuta din Tanger”, de Christine Mangan, ”unul dintre cele mai bune romane de debut ale anului”, la Qreator. (Eveniment)
  • Tot marți, 25 iunie, ora 18:30, are loc Books, tea & more, la care se va discuta volumul ”Bărbatul care aduce fericirea”, de Cătălin Dorian Florescu, apărut la Editura Humanitas. (Eveniment)

4. Suzanne Collins scrie un prequel la celebra trilogie Hunger Games (Jocurile Foamei), care, cel mai probabil, va avea și o ecranizare. Nu există încă un titlu, dar este sigur că acest volum va fi publicat în mai 2020 în SUA, Marea Britanie, Canada, Irlanda, Australia și Noua Zeelandă, iar acțiunea se va petrece cu 64 de ani înaintea evenimentelor din trilogie. (The Guardian)

5. Într-un sondaj efectuat de Youboox, o aplicație de cărți electronice, 72% dintre francezi au tendința să citească mai mult în format digital (76% dintre bărbați și 68% dintre femei). Mai mult, 53% dintre francezi au declarat că au dificultăți în a găsi cărțile care le plac în librării, biblioteci sau chioșcuri. (ActuaLitte)

6. O distopie, ”Severance”, de Ling Ma, este câștigătoarea din 2019 a Young Lions Fiction Award. Premiul, în valoare de 10.000 de dolari, este acordat în fiecare an unui scriitor de până în 35 de ani pentru un roman sau o colecție de proză scurtă și este anunțat în cadrul unei ceremonii ținute la New York Public Library. Printre fondatori: Ethan Hawke. (BookMarks)

7. Suntem în săptămânile premiilor și în lumea literară franceză:

  • Premiul pentru carte Inter 2019 a fost primit de ”Arcadie”, de Emmanuelle Bayamack-Tam, un roman ”libertaire et libertin”. (BibliObs)
  • Marele Premiu al Cărții în format audio 2019, decernat în cadrul Festivalului La Plume de Paon, a fost decernat volumului Sauve toi, la vie t’appelle, de Boris Cyrulnik, în lectura lui Vincent Schmitt (ActuaLitte)
  • Premiul Goncourt pentru biografie a fost acordat lui Frédéric Pajak, pentru al șaptea volum din seria ”Manifeste incertain”, în care relatează viața cunoscutelor poete Emily Dickinson și Marina Țvetaeva. (BibliObs)
  • Sophie Blandinières este laureata celei de-a 10 ediții a Premiului Françoise Sagan, pentru volumul ”Le sort tomba sur le plus jeune”, publicat la Flammarion (ActuaLitte)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, ”Where the Crawdads Sing”, de Delia Owens (a 40-a săptămână în top); la categoria Non-Fiction, ”Unfreedom of the Press”, de Mark R. Levin (a patra săptămână în top). Printre noutățile săptămânii intrate direct în top 5: Mrs. Everything, de Jennifer Weiner, Tom Clancy: Enemy Contact, de Mike Maden și The Oracle, de Clive Cussler and Robin Burcell (cu toatele, cărți ușurele), la categoria ficțiune; Songs of America, de Jon Meacham și Tim McGraw (despre felul în care muzica a modelat națiunea americană), la non-ficțiune. (New York Times)

9. Recomandări autori români, apariții noi sau reeditări:

  • Sexualitate și religie. Tensiuni și controverse în România și Republica Moldova, coord. Florin Buhuceanu, Raluca Iustina Ionescu, Mihaela Ajder, Editura Cartier
  • Românii din Munţii Apuseni (Moţii), de Teofil Frâncu, George Candrea, Editura Casa Cărții de Știință
  • Regina nebunilor, de Camelia Popa, Editura Trei
  • Mila 23, de Dan Ivan, Editura Nemira

10. Recomandări autori străini în traducere românească, apariții noi sau reeditări:

  • Text, timp și teritoriu. Redescifrarea culturii evreiești, de Jeremy Schonfield, Editura Humanitas
  • Legămintele, de Delphine de Vigan, Editura Polirom
  • Găurile negre. Prelegerile Reith, de Stephen Hawking, Editura Humanitas

Fotografia zilei: Coperta imaginată a prequel-ului The Hunger Games și autoarea, Suzanne Collins. Sursa: The New York Times:

Ți-ar mai putea plăcea
Primul roman din universul Stranger Things, în traducere la Editura Nemira – Cronica de Carte
”Cincizeci de umbre ale lui Grey”, cea mai vândută carte a deceniului în SUA – Cronica de Carte

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău