Au fost decernate Premiile Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei 2021 – Cronica de carte

1. Premiile Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei, ediția a patra, 2021, au fost decernate săptămâna aceasta. La categoria poezie a câștigat Ruxandra Novac cu volumul „Alwarda”; la proză – Alina Nelega, cu „un nor în formă de cămilă”; la proză debut – Simona Goşu cu „Fragil”; iar la poezie debut – Alexandra Pâzgu cu „dă tot ce ai”. (Litera13.ro)

2. A fost anunțată lista lungă a nominalizărilor pentru Premiul Cartea de poezie a anului 2020, pe cele două categorii, scriitori consacrați și debutanți. Printre autorii nominalizați se numără Mircea Cărtărescu, Octavian Soviany, Moni Stănilă și Ruxandra Novac. (Filme-cărți.ro)

3. Toamna aceasta, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”, parte a Academiei Române, lansează ediția a treia a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM). Aceasta include circa 3.600 cuvinte noi în limba română. Astfel, inventarul limbii române ajunge la 65.600 de cuvinte. (Cultura la dubă)

4. Șase autori români sunt nominalizați la ediția a 35-a a Festival du premier roman de Chambéry, care va avea loc între 19 și 22 mai 2022, pentru romanele scrise în limba română: Alexandra Bujor, Paula Erizanu, Iv cel Naiv, Bogdan Crețu, Maria Orban și Monica Tonea. (Link)

5. Prestigioasa publicație Publishers Weekly a anunțat lista celor mai bune cărți din anul 2021: printre cele mai bune 10 cărți ale anului se numără „Second Place”, de Rachel Cusk, „A Little Devil in America: Notes in Praise of Black Performance”, de Hanif Abdurraqib, și „Somebody’s Daughter: A Memoir”, de Ashley C. Ford. (Publishers Weekly)

6. Știri pozitive din lumea literară:

-Librăria online Libris a pornit o nouă ediție a inițiativei CarteTeca, prin care 350 de unități de învățământ vor primi donații de volume actuale, care să-i atragă pe copii și adolescenți către lectură (Link);

-Vânzările de cărți electronice au crescut în Germania cu 16,2% în 2020, lucru care continuă în 2021, cu o creștere a vânzărilor de 9,6% măsurată pentru prima jumătate a anului (ActuaLitte); 

-Taximetriștii din Torino au devenit, pe perioada desfășurării Târgului de carte din oraș, ambasadori ai lecturii cu titlul de „Cititorul străzii ”: în taxiuri vor exista cărți, precum și bannere cu citatul din Woody Allen, „Am citit în legitimă apărare” (ActuaLitte); 

-Editura Frances Lincoln va dărui școlilor din Marea Britanie exemplare din volumul „This Book is Anti-Racist”, de Tiffany Jewell și Aurélia Durand. Cartea îi învață pe cititori despre istoria rasismului și rezistența împotriva acestuia și le arată cititorilor cum pot deveni o parte activă a mișcării antirasiste (BookSeller);

-35% dintre librăriile din Italia și-au crescut vânzările în ciuda pandemiei. De asemenea, editurile independente au raportat o creștere cu 28% a vânzărilor în 2021 față de anul precedent (ActuaLitte). 

6. Carmen Mola, o scriitoare de romane thriller de succes în Spania, a fost o figură enigmatică în lumea literară spaniolă, publicând sub un pseudonim neștiut de nimeni. Cu toate acestea, atunci când a primit cunoscutul premiu literar Planeta, trei bărbați s-au prezentat pentru a încasa premiul în valoare de 1 milion de euro. Este vorba despre Agustín Martínez, Jorge Díaz și Antonio Mercero, cei care și-au asumat acest pseudonim și au avut un enorm succes de vânzări. (The Guardian)

7. „Poliția Memoriei”, de Yōko Ogawa (la noi, la Editura Humanitas Fiction), „Oryx și Crake”, de Margaret Atwood (Editura Trei) și „Să nu mă părăsești!”, de Kazuo Ishiguro (Editura Polirom) sunt printre cele mai ciudate 10 distopii din toate timpurile. (The Millions)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, volumul „State of Terror”, de Hillary Rodham Clinton (fosta candidată la președinția SUA) și Louise Penny; la categoria Non-Fiction, pe locul întâi se află tot o noutate, volumul „Midnight in Washington”, de Adam Schiff (membru al Congresului SUA). O altă noutate interesantă la categoria non-ficțiune, respectiv volumul „To Rescue the Republic”, de Bret Baier cu Catherine Whitney, despre Ulysses S. Grant (președintele SUA între 1869 și 1877). (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Cuțitul japonez, de Răzvan Petrescu, Editura Polirom

-Dante in love. O iubire dincolo de timp, de Giuseppe Conte, Editura Rao

-Fiecare zi este un Dar. Povești despre frumusețea vieții, de Stefanos Xenakis, Lifestyle Publishing

-Niciodată, de Ken Follett, Editura Rao

-Căutătorii de tipare. Cum impulsionează autismul invențiile umane, de Simon Baron-Cohen, Editura Publica

-Lecții nocturne în Micul Ierusalim, de Rick Held, Editura Polirom

10. Pe scurt, din lumea literară:

-A fost anunțată lista scurtă a nominalizărilor pentru premiul TS Eliot pentru poezie, în valoare de 25.000 de lire sterline (The Guardian); 

-Antje Rávik Strubel este câștigătoarea German Book Prize 2021, pentru romanul ei „Blaue Frau”, acordat în cadrul Târgului de Carte de la Frankfurt (ActuaLitte); 

-Cei trei finaliști ai Grand prix de littérature américaine 2021 sunt Robert Jones Jr, Joyce Maynard și Elizabeth Strout (Livres Hebdo).

Fotografia ediției: O privire în biblioteca scriitoarei americane Hanya Yanagihara (autorul romanului „O viață măruntă”, Editura Litera), ce găzduiește peste 12.000 de volume. Sursa: Literary Hub.

Ți-ar mai putea plăcea
5 cărți de citit în vacanța de iarnă, recomandate de Bill Gates – Cronica de Carte
„The Enigma of Room 622”, de Joël Dicker, cea mai populară carte din Europa în timpul pandemiei – Cronica de carte
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău