Austria a trimis anul trecut României cereri de preluare pentru un număr de 1.929 de migranți – Cronica serii

1. Vremea friguroasă din ultimele 2 zile, însă în special cea din dimineața zilei de astăzi, a ridicat nivelul consumului de electricitate la cel mai înalt nivel al acestei ierni, cu valoare instantanee de peste 8730 MW. Prețul energiei spot din România a fost cel de-al doilea ca mărime din Europa. (Profit.ro)

2. Austria a trimis anul trecut României cereri de preluare pentru un număr de 1.929 de migranți, despre care Viena susține că ar trebui gestionați de autoritățile române. Din totalul cererilor, România a acceptat 1.724 de persoane, potrivit datelor oficiale furnizate de Inspectoratul General pentru Imigrări. E vorba de migranți care, înainte de a cere azil în Austria, au trecut prin România, care e astfel responsabilă de ei. (G4Media)

3. Deficitul guvernamental ajustat sezonier în Uniunea Europeană și zona euro a scăzut în trimestrul al treilea al anului trecut până la 2,8% din PIB, de la un nivel de 3% din PIB în trimestrul al doilea, iar cea mai mare reducere a fost înregistrată de România, potrivit cifrelor publicate luni de Eurostat. Conform acestor date, care sunt provizorii, deficitul guvernamental al României a fost de 4,2% din PIB în trimestrul al treilea, semnificativ mai mic față de unul de 7,6% din PIB în trimestrul al doilea. (Profit.ro)

4. Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunţat, într-o discuţie cu fermierii, la Târgu Mureş, că va cere demisia comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, marţi, în cadrul Consiliului de Miniştri. Ar fi pentru prima oară când un stat membru UE va cere oficial demisia unui comisar. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Numărul unicornilor americani a crescut de 14 ori în ultimii 10 ani, de la 39 în 2013, la 532 în 2023. 78% dintre aceștia se axează acum pe zona B2B, și iar numărul exit-urilor a scăzut la 7% de la 66% acum un deceniu. (TechCrunch)

5. O analiză a cotidianului francez Le Monde arata că furia fermierilor câștigă teren în toată UE împotriva Green Deal, pachetul de măsuri ecologiste al Comisiei Europene care impune restricții drastice agricultorilor. (G4Media)

6. Operatorul naţional de transport feroviar de călători CFR Călători anunţă că, în anul 2023, a transportat cu aproximativ 5% mai mulţi călători decât în 2022. Anul trecut, întârzierea medie pe tren CFR Călători a fost de circa 8 minute. (News.ro)

7. Exporturile germane către țări din afară UE au scăzut în decembrie la cel mai scăzut nivel din martie 2020, de la inceputul pandemiei. Livrările germane către China, a doua cea mai mare piață de export, au scăzut cu 12,7%, în ritm anual. Exporturile germane către SUA, cea mai mare piață a sa, au scăzut cu 9,9%, în ritm anual. (FT)

8. Curtea Europeană de Justiție (CJUE) a dat, săptămâna trecută, o decizie istorică în cazul unei femei din Turcia, de origine kurdă, care a solicitat azil în Bulgaria din cauza abuzurilor fostului soț. În temeiul interpretării Convenției de la Istanbul, Curtea a decis că femeile care se confruntă cu violența de gen au dreptul de a primi azil în Uniunea Europeană. (Libertatea)

9. Croaţia şi România sunt singurele ţări din UE care sancţionează prostituatele, scrie luni cotidianul croat Vecernji List. Sursa adauga că ONG-uri, Avocatul Poporului şi opoziţia croata susţin dezincriminarea, reglementarea prostituţiei ca orice altă muncă, prin asigurări de sănătate, pensie şi program de lucru, precum şi incriminarea celor care plătesc pentru aceste servicii. (Digi24)

10. Premierul vietnamez Pham Minh Chinh, care se află într-o vizită oficială în România, a vizitat Universitatea Tehnică de Construcții București pe care a absolvit-o în 1984. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
Tânăra de 26 de ani care a murit la maternitatea din Botoșani nu a primit îngrijiri medicale timp de 7 ore în spital – Cronica serii
Șeful STS și-a dat demisia – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău