Autoritățile de reglementare din SUA au limitat administrarea vaccinului Johnson & Johnson împotriva Covid-19 – Cronica dimineții

1. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că se lucrează pentru redeschiderea ambasadei României la Kiev, el precizând că speră ca în una sau două săptămâni aceasta să îşi reia activitatea în capitala Ucrainei. (News.ro)

2. Autoritățile de reglementare din SUA au limitat administrarea vaccinului Johnson & Johnson împotriva Covid-19 din cauza riscului rar, dar grav, de cheaguri de sânge, care pun viața în pericol în decurs de două săptămâni de la vaccinare. Agenția pentru Alimente și Medicamente a anunțat că vaccinul ar trebui să fie administrat numai adulților care nu pot primi un alt vaccin sau care solicită în mod specific vaccinul Johnson & Johnson. (TheGuardian)

3. Ministerul Finanțelor a împrumutat 242 de milioane de lei pe trei ani și jumătate la un randament mediu de 6,99%, nu departe de dobânda plătită de persoanele fizice la ofertă pentru împrumuturi de nevoi personale fără garanții. Costurile de finanțare ale statului au crescut strident în ultima perioadă, dobânzile la titlurile pe 10 ani depășind ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii 11 ani. (Profit.ro)

4. Statul român nu a plătit încă nici 30% din sumele pe care trebuia să le dea furnizorilor de energie, ca urmare a aplicării măsurilor pentru reducerea impactului scumpirii energiei asupra consumatorului final, a declarat Daniela Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie. (Adevarul)

5. Românii nu mai au nevoie de certificat de vaccinare și pot intra în Grecia doar cu actul de identitate. Personalul din vamă va fi suplimentat cu 50%, a anunțat Vasilis Kikilias, ministrul grec al Turismului, într-o conferință de presă susținută la București. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Rafael Nadal, locul 4 ATP şi cap de serie numărul 3, a salvat patru mingi de meci în întâlnirea cu belgianul David Goffin, locul 60 ATP, venit din calificări, înainte de a se califica în sferturile de finală ale Madrid Open, scor 6-3, 5-7, 7-6 (9). Şi Goffin a salvat două mingi de meci, în setul secund. Belgianul a avut de patru ori posibilitatea să încheie meciul în tie-break-ul decisivului, dar Nadal le-a anulat pe toate şi va evolua în faza următoare cu compatriotul său Carlos Alcaraz, locul 9 ATP

6. Un studiu de monitorizare realizat de Asociația Pro Infrastructură arată că șansele ca toate cele 4 autostrăzi prinse în PNRR să fie finalizate la timp sunt mici, deoarece pentru două există un risc real să se rateze termenele. Nerespectarea termenelor limită înseamnă nedecontarea banilor de către Comisia Europeană. (Cursdeguvernare)

7. Informații declasificate dintr-un document FBI arată că doi dintre cei care au participat la atacul din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite au fost ajutați de un cetățean saudit care era membru unui serviciu secret al Arabiei Saudite. Informația confirmă o legatură directă dintre Arabia Saudită și atentatori, așa cum au susținut familiile victimelor. (BusinessInsider)

8. Reprezentanți ai gigantului american Apple s-au întâlnit cu autoritățile române, discuțiile abordând și lansarea unui Centru de cercetare – dezvoltare, după modelul celor din Marea Britanie, Germania, Israel și Franța. (Profit.ro)

9. Președintele croat Zoran Milanović a anunțat că va bloca, dacă va fi posibil, admiterea Suediei și Finlandei la NATO în timpul summitului de la Madrid, întărindu-și astfel opoziția fermă față de aderarea celor două țări nordice. (Hotnews)

10. Peste 500 kg de cocaină au fost găsite într-un container cu boabe de cafea livrat unei fabrici Nespresso din Elveția. Pe piața liberă această cantitate de cocaină valorează peste $50 de milioane. (Reuters)

Fotografia dimineții – Președintele Joe Biden a numit-o pe Karine Jean-Pierre purtătoarea de cuvânt a Casei Albe. Ea devine prima persoană Neagră și prima persoană LGBTQ+ în această poziție:

Ți-ar mai putea plăcea
O româncă a fost inclusă pe lista celor 30 de „guru ai inteligenței artificiale” – Cronica dimineții
Klaus Iohannis câștigă al doilea mandat de președinte – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău