Bacterii asemănătoare cu ciupercile au fost descoperite pe Marte – Cronica Spațială

1. O echipă de cercetători susține că a descoperit pe planeta Marte bacterii asemănătoare cu ciupercile care cresc în dimensiuni. Imaginile arată exemplare albe amorfe care apar în diverse crăpături și își modifică forma și localizarea. Una dintre imagini arată câteva sute de astfel de bacterii cu dimensiuni de circa un milimetru. Pentru moment nu este clar dacă aceste bacterii sunt cu adevărat marțiene, mai ales că unele asemănătoare au fost descoperite inclusiv pe roverele care au realizat imaginile. Prin urmare, nu este exclus ca bacteriile să aibă, de fapt, originea pe Pământ și să fi ajuns pe Marte împreună cu roverele. (Interesting Engineering)

2. După patru încercări nereușite, SpaceX a efectuat pentru prima oară un test reușit cu un prototip al rachetei Starship. Prototipul SN15 a ajuns la altitudinea de 10 kilometri, iar apoi a revenit la sol în plan vertical la 6 minute de la decolare. Imediat după aterizare a existat un incediu la baza rachetei, însă sistemele anti-incediu operate remote au reușit să stingă focul după câteva minute. SpaceX vrea să folosească racheta Starship pentru a trimite echipaj uman pe Lună și Marte.

3. Inginerii NASA au transformat în sunet o serie de semnale radio naturale emise din ionisfera planetei Venus. Ionosfera este partea superioară a atmosferei, caracterizată de fenomenul de ionizare (atomii câștigă sau pierd electroni) ca urmare a radiației solare. Semnalele au fost înregistrate în iulie 2020 de sonda solară Parker dezvoltată de NASA, iar inginerii au fost nevoiți să transpună frecvențele în domeniul auditiv uman pentru că acestea să poată fi auzite. Este pentru prima oară după 30 de ani când un vehicul uman a înregistrat sunetele emise de planeta Venus.

4. Telescopul spațial Hubble a descoperit cea mai tânără exoplanetă de până acum. Localizată în constelația Centaurus la 379 de ani-lumină de Pământ, exoplaneta a primit numele PDS 70b și are o vârstă de “numai” 5 milioane de ani. Exoplaneta are dimensiuni apropiate de Jupiter, însă continuă și în prezent să acumuleze masă de la steaua pe care o orbitează, astfel că în timp va crește și mai mult în dimensiuni. (Futurity)

5. Elicopterul Ingenuity de pe Marte a efectuat al patrulea zbor în 30 aprilie. De data aceasta, vehiculul a zburat la o altitudine de 5 metri, apoi a parcurs 133 de metri și a revenit la poziția inițială pentru amartizare. Zborul a durat 117 secunde. Datorită succesului în cele patru zboruri, NASA a decis ca Ingenuity să sprijine activitatea științifică a rover-ului Perseverance. Astfel, în perioada următoare, Ingenuity va efectua o serie de observații aeriene pentru a identifica cea mai bună traiectorie de parcurs pentru Perseverance. (SpaceNews)

Bonus. Racheta Long March 5B, care a plasat recent pe orbită primul modul din Stația Spațială Chineză, a ajuns de asemenea pe orbită, iar acum urmează să revină lent pe Pământ pe o traiectorie care nu este încă stabilită. Racheta va intra treptat în atmosferă, iar specialiștii anticipează că aceasta va ajunge pe Pământ în jurul datei de 8 mai. Locul exact al impactului va fi cunoscut însă cu numai câteva ore înainte. Racheta are o lungime de 30 de metri, o lățime de 5 metri și o viteză de peste 7 kilometri pe secundă. (CNN)

6. NASA a solicitat SpaceX să întrerupă orice activitate în cadrul contractului de aproape 3 miliarde de dolari pentru dezvoltarea unui modul lunar care să plaseze astronauți pe Lună cel mai devreme în 2024. Decizia a fost luată după ce companiile concurente Blue Origin și Dynetics au contestat selecția NASA. Rezultatul contestațiilor va fi anunțat cel târziu în 4 august. (News.ro)

7. Un studiu arată că numărul tot mai mare de sateliți care orbitează Pământul îngreunează semnificativ activitatea astronomilor din cauza luminii puternice pe care aceștia o generează. Cercetătorii au calculat că există peste 9300 de tone de obiecte spațiale care orbitează Pământul, inclusiv sateliți scoși din uz și componente de rachete, motiv pentru care luminozitatea cerului pe timp de noapte a crescut cu peste 10%. (LiveScience)

8. Agenția Spațială Europeană (ESA) intenționează să lanseze un telescop spațial care să monitorizeze “gunoiul spațial”, inclusiv bucățile mici cu dimensiuni de ordinul milimetrilor. Acestea nu pot fi observate cu telescoapele terestre, însă pot provoca daune importante dacă lovesc o navetă spațială, ca urmare a vitezei foarte mari de deplasare. (Space)

9. După 5 luni petrecute la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), astronauții Shannon Walker, Mike Hopkins, Victor Glover și Soichi Noguch au revenit pe Pământ la bordul capsulei Crew-1 dezvoltată de SpaceX. Aceasta a fost cea mai lungă ședere pe Stația Spațială pentru un echipaj lansat cu o navetă americană. De asemenea, a fost pentru prima oară după 1968 când capsula a amerizat pe timp de noapte. (CNBC)

10. SpaceX a plasat pe orbită încă 60 de sateliți pentru serviciul de internet Starlink, astfel că numărul total de sateliți lansați până acum a ajuns la 1565. Aceasta a fost a 100-a lansare consecutivă cu succes pentru o rachetă Falcon 9 sau Falcon Heavy fără incidente tehnice, precedentul eveniment de acest gen fiind consemnat în iunie 2015. (SpaceFlightNow)

Ți-ar mai putea plăcea
NASA prelungește cu încă 3 ani misiunea sondei spațiale Voyager 2 – Cronica Spațială
Cercetătorii au descoperit cel mai luminos pulsar din afara galaxiei noastre – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău