Belarus crede că două sute de mercenari ruși au intrat în țară pentru a interfera în alegerile prezidențiale – Cronica Externă

Europa

1. Belarus crede că două sute de mercenari ruși au intrat în țară pentru a interfera în alegerile prezidențiale din data de 9 august. Conform mass-mediei publice, au fost deținuți treizeci și trei de luptători ruși. (NYTimes)

SUA

2. Agenții federali care păzesc facilitățile federale din Portland, Oregon, în timpul protestelor anti-rasism, vor începe să se retragă din zona centrală, dar vor rămâne în oraș, conform guvernatoarei Kate Brown. Trimiterea trupelor federale de către administrația Trump a generat reacții opuse ale comunității și guvernului statului Oregon și au generat acuzații că agenții federali au inflamat violența și au rănit protestatari. Administrația Trump a declarat că va trimite agenți federali și în Cleveland, Detroit și Milwaukee. (WSJ)

Orientul Mijlociu

3. SUA au impus sancțiuni asupra unor entități și persoane în Siria, inclusiv împotriva influentului om de afaceri Wasim al-Qattan și fiului minor al președintelui sirian Bashar al-Assad. Sancțiunile sunt parte a unei acțiuni mai largi de tăiere a investițiilor străine în Siria, slăbirea puterii lui Assad în Siria și împiedicarea acestuia de a reconstrue țara după nouă ani de război. (Link)

4. Arabia Saudită a impus măsuri stringente de restrângere a răspândirii coronavirus, în timpul ceremoniei religioase Haji din acest an. Pelerinajul anual al credincioșilor musulmani la Mecca a fost redus anul acesta cu peste 99% ca număr al pelerinilor participanți. (France24)

Asia

5. Guvernul din Hong Kong a blocat doisprezece candidați pro-democrație, inclusive patru cu poziții publice, să poată participa la alegerile legislative din 6 septembrie. Guvernul a precizat că motivele descalificării includ opoziția acestora față de noua lege a securității naționale impusă de Beijing. (NYTimes)

6. Tensiunile s-au accentuat între Malaezia și Taiwan, din cauza statutului Sabah, din insula Borneo. Ambele guverne își apără pretențiile în zonă pe Twitter, perpetuând o dispută care a început în timpul guvernării coloniale britanice. (Link)

Africa

7. Guvernul din Zimbabwe a agreat să plătească $3,5 miliarde ca despăgubiri pentru patru mii de fermieri albi, ale căror ferme au fost confiscate pentru a redresa distribuția ilegală a terenurilor în timpul perioadei coloniale. (Link)

America Latină

8. Președintele Argentinei, Alberto Fernandez, a făcut public un nou proiect de lege pentru reforma judiciară a țării, considerat pro-guvern, prin faptul că mărește numărul curților federale de până la patru ori. Opoziția consideră reforma judiciară o tentativă de a manipula sistemul judecătoresc. (Link)

Global

9. Un nou raport al ONU despre migranții care merg în Libia a descoperit că gărzile oficiale de graniță, poliția și soldații din țările africane pe care le traversează sunt responsabili pentru aproape jumătate din toate cazurile de violență fizică împotriva refugiaților. Trimisul special al UNHCR, Vincent Cochetel a explicat că statele au reușit până acum să evite responsabilitatea pentru aceste violențe. (France24)

10. Rover-ul de ultimă generație al NASA ”Perseverance” a decolat din Cape Canaveral, Florida, joi, cu racheta Atlas 5, într-o misiune de $2,4 miliarde pentru a căuta urme ale unei potențiale vieți anterioare pe Marte. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Agenția de Investigații de Mediu: Crima organizată este sursa tăierilor ilegale de păduri din România – Cronica Externă
Șeful personalului militar israelian a declarat că armata revizuiește planurile de a destabiliza programul nuclear al Iranului – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău