Benzina și motorina s-au ieftinit de ieri – Cronica dimineții

1. UNICEF estimează că, în prima zi a anului s-au născut 392.078 copii în întreaga lume, jumătate dintre aceştia în opt state, respectiv India, China, Nigeria, Pakistan, Indonezia, Statele Unite ale Americii, Republica Democrată Congo şi Etiopia. În România, erau estimate 500 de naşteri la 1 ianuarie 2020. (News.ro)

2. Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a afirmat că eliminarea supraaccizei a redus preţul la pompă şi, ”pentru ca lumea să nu înceapă anul cu ştiri contradictorii”, precizează că Ministerul a recalculat nivelul accizei, în funcţie de legea promulgată şi de Codul fiscal, care actualizează acciza în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum. Ministerul Finanţelor a decis marţi, la ora 19, să majoreze accizele la carburanţi, care intraseră în vigoare cu numai o zi înainte, în urma promulgării de către preşedintele Iohannis şi publicării în Monitorul Oficial a legii de eliminare a supraaccizei. (News.ro)

3. Ministerul Finanțelor Publice a planificat, în luna ianuarie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 miliarde de lei. (Profit.ro)

4. Bursa americană a închis 2019 cu unele dintre cele mai mari câștiguri ale ultimilor ani. Anul trecut Nasdaq a crescut cu 35%, S&P cu 29%, iar Dow Jones a fost pe plus cu 22%. (WSJ)

5. Punctul de amendă creşte, începând cu 1 ianuarie 2020, de la 145 lei la 223 lei. Proiectul de lege pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament şi prin care valoarea punctului de amendă era îngheţată şi pentru anul acesta la 145 lei a fost atacat la Curtea Constituţională de către PSD, iar preşedintele nu îl poate promulga până la decizia Curţii. (News.ro)

6. Premierul israelian Benjamin Netanyahu, inculpat pentru corupţie într-o serie de dosare şi candidat pentru o nouă rundă de alegeri legislative programate în martie, a declarat că doreşte să adreseze oficial o cerere de imunitate parlamentului israelian. (Hotnews)

7. Google a anunțat că sistemul său de Inteligență Artificială descoperă tumorile de cancer la sân cu aceeași precizie sau chiar mai bine decât doctorii. Există însă cazuri în care doctorii au fost mai performanți decât AI-ul dezvoltat de Google. (WSJ)

Bonus: La 1 ianuarie 2020, Rafael Nadal a devenit primul jucător din istorie care ocupă locul 1 mondial pe parcursul a trei decenii. (News.ro)

8. Bitcoinul a crescut cu 9.000.000% în ultimii 10 ani, mai exact din iulie 2010. (Bloomberg)

9. Papa Francisc şi-a cerut scuze pentru că şi-a pierdut cumpătul atunci când o femeie a vrut să-i strângă mâna iar Suveranul Pontif a lovit-o peste mână . „De atât de multe ori ne pierdem cumpătul. Asta mi s-a întîmplat şi mie. Îmi cer scuze pentru exemplul prost pe care l-am dat”, a declarat şeful Bisericii catolice. (Video)

10. Românii au în acest an, un an bisect, 15 zile libere legale, sărbătorile de Paște urmând să fie pe 19 și 20 aprilie. Astfel, în 2020 sunt următoarele zile libere legale: 1 și 2 ianuarie 2020, 24 ianuarie – Ziua Principatelor Române (vineri), 17 aprilie – Vinerea Mare (vineri), 19, 20 aprilie – Paștele (duminică, luni), 1 mai – Ziua Muncii (vineri), 1 iunie – Ziua Copilului (luni), 7 și 8 iunie – Rusalii – (duminică, luni), 15 august – Adormirea Maicii Domnului (sâmbătă), 30 noiembrie – Sfântul Andrei (luni), 1 decembrie – Ziua Națională a României (marți), 25 și 26 decembrie – Crăciunul (vineri, sâmbătă). (Profit.ro)

Fotografia dimineții – Revelionul pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro. Bruna Prado/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Raed Arafat: Nu demisionez – Cronica dimineții
Parlamentarii britanici au votat ieșirea din UE la 31 ianuarie – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău