Brave devine primul browser important care suportă nativ protocolul P2P IPFS – Cronica de Tehnologie

1. Brave devine primul browser important care suportă nativ protocolul P2P IPFS (InterPlanetary File System). IPFS funcționează ca un sistem de stocare descentralizat, care salvează informațiile pe calculatoarele utilizatorilor și le încarcă tot de acolo (similar funcționării BitTorrent), în loc să le ia de pe un server central ca HTTP-ul actual. Prin descentralizare se rezolvă mai multe probleme printre care: a) dependența de un server central care duce la nefuncționarea serviciului în caz de defecțiune sau atac și b) facilitează accesarea conținutului blocat în anumite țări. (ZDNet)

2. Amenzile GDPR au ajuns la €272 milioane de la intrarea în vigoare a legislației. Acestea au crescut în ultimul an cu aproximativ 40%, la €159 milioane, în comparație cu primele 20 de luni. Italia și Germania au dat cele mai multe amenzi până acum. (FT)

3. Rivian primește o finanțare de $2.65 miliarde de la mai multe fonduri de investiții și ajunge la o evaluare de $27.6 miliarde. Compania construiește o fabrică în care a investit peste $1 miliard și unde va produce, printre altele, camionete pentru Amazon. (TechCrunch)

4. Turcia a blocat reclamele pe Twitter și Pinterest, ca urmare nerespectării noii legislații, care prevede pentru acestea stabilirea unui birou local. Următoarele măsuri anunțate de guvernul turc împotriva celor două platforme este limitarea lățimii de bandă cu 50% din aprilie și cu 90% din mai. (Reuters)

5. Qualcomm a anunțat chipset-ul Snapdragon 870, un upgrade minor față de versiunea anului trecut. Marea diferență față Snapdragon 865 Plus vine din tactarea procesorului la 3.2GHz, ceea ce ar trebui să-l facă mai rapid cu 3%. (The Verge)

6. WeChat a operat în 2020, prin mini-aplicațiile serviciului, tranzacții în valoare de aproape $250 de miliarde – de două ori mai mult decât în urmă cu an. Tot anul trecut, WeChat a trecut de 1,2 miliarde de utilizatori activi lunar. (TechCrunch)

7. Netflix va lansa, undeva în prima jumătate a acestui, an o funcție numită “Shuffle Play” –  un buton pe care utilizatorul îl apasă pentru a lăsa algoritmul să aleagă pentru el un film ori serial. Este o facilitate aflată de câteva luni în teste, care încearcă să rezolve problema presiunii alegerii unui titlu. (Profit.ro)

8. Același grup de hackeri aflat în spatele atacului SolarWinds a pătruns și în rețeaua companiei americane de securitate Malwarebytes. În acest caz, atacul a fost derulat prin vulnerabilitățile soluțiilor cloud Microsoft, Azure și Office 365. Atacatorii au accesat mesajele interne ale companiei (ZDNet)

9. iFixit a demontat căștile wireless AirPods Max, cărora le acordă nota 6 pentru reparabilitate. Este prima pereche de căști wireless Apple care primește mai mult de 0 la acest capitol. Specialiștii serviciului apreciază că AirPods Max au o construcție mai bună decât Sony WH-1000XM4 și Bose NC 700, reperele pieței până acum. (The Verge)

10. Experții în securitate au descoperit 7 vulnerabilități în Dnsmasq, un răspândit serviciu open-source de DNS forwarding și alte funcții adiacente. Se estimează că peste un milion de device-uri sunt vulnerabile până se va face actualizarea Dnsmasq la cea mai nouă versiune. (Bleeping Computer)

Ți-ar mai putea plăcea
Doar 11% din utilizatorii care au trecut la iOS 14.5 acceptă să mai fie „urmăriți” de aplicații – Cronica de Tehnologie
Mastercard cumpără cu $825 milioane fintech-ul Finicity – Cronica de Tehnologie
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău