Buget: Cheltuielile sunt pentru prima dată în scădere, ca pondere în PIB, în ultimii 5 ani – Cronica serii

1. „Politica energetică a Europei trebuie hotărâtă în Europa, nu în Statele Unite. Respingem în mod fundamental intervențiile din afară și sancțiunile cu efect extrateritorial”, a declarat ministrul de Externe de la Berlin, Heiko Maas, ca reacție oficială față de inițiativa președintelui SUA, Donald Trump, de a impune sancțiuni economice asupra controversatului gazoduct internațional Nord Stream 2. (Bloomberg)

2. Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pe legile privind prorogarea unor termene în Justiţie, abrogarea OUG 51/ 2019 şi instituirea unor plafoane pentru cheltuieli publice. (News.ro)

3. Bugetul pentru 2020 se bazează pe o creștere a veniturilor cu 10%, similară dinamicii din acest an, și a cheltuielilor cu 7%, la jumătate față de ultimii doi ani, și pentru prima dată în scădere ca pondere în PIB în ultimii 5 ani. (Profit.ro)

4. România a avut, în luna octombrie, a doua cea mai mare scădere a producției industriale (3,9%) din Uniunea Europeană, după cea din Germania (-6,3%). (Profit.ro)

5. Deși bursă a înregistrat rezultate foarte bune anul acesta, se estimează că bonusurile acordate de firmele de pe Wall Street vor scădea anul acesta cu cel puțin 9%, până la $25 de miliarde. (Axios)

6. După 11 luni, producția de autoturisme din România a fost de 452.272 de unități, cu 2% mai multe decât anul trecut. Dintre acestea, 326.529 au fost produse la Mioveni, Argeș, de către uzina Dacia, iar restul, 125.681, au fost fabricate la Craiova, de Ford. (Profit.ro)

7. Vânzarea de sânge uman și de animale, în scopuri medicale, a reprezentat 2,3%, adică $28,6 miliarde, din totalul exporturilor din SUA, în 2017. (Newsweek)

8. Trei sferturi din români spun că au auzit despre Holocaust, iar cei mai mulți dintre aceștia localizează Holocaustul în Germania. Unul din trei români știe că acesta a avut loc și în România, dar tot mai puțini știu că evreii au fost deportați în lagăre controlate de Germania nazistă. (G4Media)

9. Primăria din New York va cere tuturor dezvoltatorilor de clădiri noi să le doteze cu geamuri care să protejeze păsările de coliziuni. Anual un miliard de păsări mor, în SUA, din cauza ciocnirilor cu geamurile clădirilor. (Link)

10. Warner Bros. a anunțat că va lansa The Matrix 4 pe 21 Mai 2021. (Deadline)

Fotografia serii – În Las Vegas au apărut porumbei cu mini pălării de cowboy. Sursa:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – alegeri in Mexic, proteste la Chisinau
Cronica serii – si-a revenit Djokovic

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău