Bursa americană atinge noi recorduri – Cronica dimineții

1. Doi dintre indicii bursei americane, S&P 500 și Nasdaq Composite, au închis săptămâna cu noi recorduri. Bursa a reacționat la anunțul privind numărul peste așteptări de locuri noi de muncă adăugate, în octombrie, de economia americană. (WSJ)

2. Un raport Bloomberg arată că guvernele din întreaga lume caută răspunsuri la criza fertilității. Pentru a asigura un nivel stabil de la o generație la alta este nevoie ca fiecare femeie să nască doi copii. Media, în 2017, era de 2,43 copii, în scădere de la 5, cât era în anii ‘60. În România media este similara cu cea din China, sub doi copii pentru fiecare mamă. (Bloomberg)

3. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) precizează că nu a primit cerinţe privind publicarea rezultatelor provizorii ale alegerilor prezidenţiale. „În consecinţă, până în acest moment, rezultă că vor fi publicate numai rezultatele parţiale şi finale”, arată STS, menţionând că aplicaţiile dezvoltate de STS permit publicarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale cu aceeaşi transparenţă şi vizibilitate ca în cazul alegerilor europarlamentare. (News.ro)

4. Guvernul SUA va declanșa o investigație în ceea ce privește achiziția Musical.ly de către compania chineză ByteDance, cea care deține TikTok. Americanii cred că TikTok cenzurează subiectele politice sensibile și vor să vadă cum sunt stocate datele personale ale userilor. (CNBC)

Promo: Omer Tetik, Director General Banca Transilvania, Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română, Francois Bloch, CEO BRD – Groupe Société Générale, precum și economistul Lucian Croitoru, Consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care va și modera discuțiile, vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Detalii aici.

5. Guvernul britanic a anunţat suspendarea fracturării hidraulice utilizate pentru extragerea gazului de şist din cauza riscului de producere a unor mişcări seismice. (Link)

6. Democratul Beto O’Rourke a anunțat încheierea campaniei și renunțarea de a mai continua în cursa internă ce va stabili candidatul partidului pentru confruntarea cu Donald Trump. (CNN)

7. Hygiea ar putea prelua titlul de cea mai mică planetă pitică (dwarf) din sistemul nostru solar. Cu un diametru de doar 430 km, Hygiea ar putea detrona Ceres, al cărei diametru măsoară 950 km. (Space)

8. Epava unui submarin britanic, care a dispărut în aprilie 1942, a fost descoperită, la 130 metri adâncime, de cercetătorii Universității din Malta. (BBC)

9. Astăzi are loc finala Cupei Mondiale la rugby, între Anglia și Africa de Sud. Meciul va începe la 11 și va fi transmis de TVR. Mai multe știri din sport puteți citi în Cronica Sportivă.

10. Pentru prima oară o brânză americană a câștigat prima poziție la concursul anual care desemnează cea mai bună brânză din lume. Aproape 4000 de brânzeturi au fost evaluate, din 42 de țări. (Link)

Fotografia dimineții – Incidente între poliție și activiștii pentru mediu în Melbourne, Australia. James Ross/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
România se află pe locul doi în Europa și 6 în lume în privința deceselor cauzate de COVID-19 din ultima zi – Cronica dimineții
Ministrul de Externe al Ucrainei a declarat că țara sa dorește un summit pentru a pune capăt războiului – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău