Canada a devenit a treia țară care a aprobat vaccinul COVID-19 creat de Pfizer și BioNTech – Cronica Externă

Europa

1. Guvernul francez a dezvăluit un proiect de lege, avansat de președintele Emmanuel Macron, pentru a combate extremismul islamist. Atacurile recente, inclusiv decapitarea unui profesor care a arătat caricaturile profetului Mohammed studenților săi, au oferit momentul potrivit pentru această lege. (France24). Criticii legii spun că măsurile lui Macron au mers prea departe și îi vor sancționa pe toți musulmanii, nu doar pe cei care amenință securitatea națională. Măsurile propuse de legea împotriva separatismului includ prevederi care permit un control strict al școlarizării la domiciliu, extind puterea de a închide moschei care promovează extremismul, interzic certificatele de virginitate și obligă asociațiile să se supună ”principiilor republicane” dacă vor să primească finanțări guvernamentale. (AlJazeera)

America de Nord

2. SUA au sancționat un fost oficial al vămilor din Kirghistan, pe temeiul Legii globale Magnitsky, pentru rolul său într-o schemă de corupție și spălare de bani de $700 milioane (Link). Alte doua persoane și trei companii din alte țări au fost de asemenea sancționate. (Reuters)

3. Canada a devenit a treia țară, după Bahrain și Marea Britanie, care a aprobat vaccinul COVID-19 creat de Pfizer și BioNTech, după o revizuire a datelor clinice. Oficialii au declarat că oamenii ar putea începe să primească vaccinul cel mai devreme săptămâna viitoare. (Link)

Orientul Mijlociu

4. Încercarea unor senatori americani de a bloca administrația Trump să vândă arme în valoare de $23 miliarde, inclusiv avioane de luptă avansate și drone, către Emiratele Arabe Unite a eșuat să strângă suficiente voturi. Principalul motiv de opoziție pentru aceasta vanzare a fost implicărea Emiratelor Arabe în Yemen. (AlJazeera)

5. Coaliția coordonată de saudiți, care luptă cu rebelii Huti din Yemen, a declarat că va începe implementarea acordului de la Riad, care dorește să reunească părțile yemenite în coaliție. Acordul a fost semnat de către separatiștii din sud și de guvernul sprijinit de ONU anul trecut. (Reuters)

Asia

6. Beijing a anunțat că americanii cu pașapoarte diplomatice nu vor mai putea vizita Hong Kong și Macao fără vize. Decizia vine după ce SUA a impus sancțiuni împotriva a paisprezece înalți oficiali chinezi, anunțate luni. (Link)

7. Singapore a semnat un acord de comerț liber post-Brexit cu Marea Britanie. Este prima înțelegere comercială dintre Marea Britanie și un membru al Asociației Națiunilor Sud-Est Asiatice (ASEAN).  (Link)

Africa

8. Ministrul sănătății din Africa de Sud a declarat că un al doilea val de COVID-19 a lovit țara, cu aproape șapte mii de noi cazuri înregistrate în ultimele douăzeci și patru de ore. El a declarat că cele mai multe infectări sunt în grupul de vârstă 15-19 ani. (Link)

America Latină

9. Camera inferioară a Congresului Argentinei va dezbate un proiect de lege care legalizează avortul, în contextul unor largi proteste atât în sprijinirea legii, cât și împotrivă. Camera inferioară se așteaptă să o aprobe la limită, după care va fi discutată în Senat. (Reuters)

Global

10. Uber a cerut statelor americane să acorde prioritate șoferilor săi în vaccinarea anti-COVID-19. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Maia Sandu a promis să echilibreze legăturile cu Occidentul și Rusia – Cronica Externă
Liderul suprem iranian Ali Khamenei a interzis guvernului să importe vaccinuri COVID-19 din SUA sau Marea Britanie – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău