Casa Albă a reiterat vineri că decizia de a negocia cu Rusia îi revine Ucrainei – Cronica dimineții

1. Comisia de la Veneţia a emis, vineri, Avizul de Urgenţă cu privire cele trei legi privind sistemul judiciar din România: Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, Legea privind organizarea judiciară şi Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Comisia apreciază că, în ansamblu, legile par să meargă în direcţia cea bună, deşi în cadrul unui aviz de urgenţă nu se pot analiza toate aspectele. Comisia apreciază faptul că ”nu par să existe interferenţe politice în activitatea DNA”, dar a formulat şi o serie de recomandări. (News.ro)

2. Luptele aprige continuă în estul regiunii Doneţk, unde în 24 de ore forţele ucrainene au respins peste 100 de atacuri ruseşti reuşind să-şi menţină poziţiile şi să nu cedeze teritoriu, a anunţat vineri seara preşedintele Volodimir Zelenski. El a spus că în anumite zone sunt pregătite „succese viitoare” şi a sugerat că aceasta este baza pe care Ucraina îsi construieşte un „plan de pace” pe care l-a prezentat partenerilor occidentali invitându-i să se implice. (News.ro)

3. Casa Albă a reiterat vineri că decizia de a negocia cu Rusia îi revine Ucrainei şi că în niciun caz nu face presiuni asupra preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru a se aşeza la masa negocierilor cu Vladimir Putin, potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al preşedinţiei americane, John Kirby. (Digi24)

4. Statele Unite nu ar trebui să se aștepte ca Olanda să adopte fără obiecții politica cu privire la restricțiile exporturilor către China, a avertizat un înalt oficial olandez. „Olanda nu va copia măsurile americane unu la unu”, a declarat ministrul olandez al comerțului exterior Liesje Schreinemacher într-un interviu. „Ne facem propria noastră evaluare – și facem acest lucru în consultare cu țări partenere, cum ar fi Japonia și SUA.” (Bloomberg)

5. Medicii din SUA au făcut un apel către administrația Biden cerând declararea situația de urgență ca răspuns la „un val alarmant” de copii spitalizați cu virusul sincițial respirator și cu gripă. Asociația Spitalelor de Copii și Academia Americană de Pediatrie i-au avertizat pe președintele Joe Biden și pe secretarul sănătății Xavier Becerra că „nivelurile fără precedent” ale cazurilor împing unele spitale la limită. Cazurile bebelușilor de până în șase luni internați cu probleme a crescut de aproape 7 ori, la nivelul unei săptămâni, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2018. (CNBC)

Din Cronica Sportivă: Reprezentativele de handbal feminin ale Danemarcei şi Norvegiei vor disputa finala Campionatului European din acest an. Partida va avea loc duminică, de la ora 21:30.

6. Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită aproape peste tot în Ucraina, după ce peste 10 milioane de clienți au fost deconectați joi, potrivit lui Oleksandr Harcenko, directorul Centrului de cercetare a industriei energetice. (Hotnews)

7. Companiile din Statele Unite au în plan o creștere a bugetului salarial de 4,6% pentru anul viitor, cea mai mare din ultimii 15 ani, conform unui sondaj realizat pe 1500 de angajatori. (CNN)

8. Elizabeth Holmes, fondatoarea Theranos, a fost condamnată la 11 ani și trei luni de închisoare pentru că a coordonat schema prin care și-a fraudat clienții și investitorii. Holmes a condus Theranos, un startup care își propusese să revoluționeze analizele sângelui. (WSJ)

9. Departamentul american al Justiţiei a numit un procuror special care să se ocupe de investigaţiile sale care îl privesc pe fostul preşedinte Donald Trump. Procurorul va superviza atât ancheta în legătură cu gestionarea unor documente guvernamentale sensibile, cât şi ancheta privind încercările fostului preşedinte de a tulbura transferul paşnic de putere după alegerile prezidenţiale din 2020. (Hotnews)

10. Marijuana ar putea genera mai multe probleme de sănătate fumătorilor decât țigările.
Un studiu publicat în revista Radiology arată că persoanele care au fumat marijuana prezintă rate mai mari de afecțiuni, inclusiv emfizemul și inflamația căilor respiratori decât în rândul nefumătorilor și al celor care au fumat numai tutun. (WSJ)

Fotografia dimineții – Liderul nord coreean Kim Jong-un și-a prezentat pentru prima oară în public fiica:

Ți-ar mai putea plăcea
Sondaj: 63% dintre români nu sunt de acord cu trimiterea de ajutoare militare Ucrainei – Cronica dimineții
Agricultura, sănătatea și transporturile sunt sectoarele economice care au scazut cel mai mult în august – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău