Cazurile de coronavirus din Africa au depășit jumătate de milion – Cronica Externă

Europa

1. Mii de protestatari sârbi s-au ciocnit cu poliția  în Belgrad și au încercat să intre în Parlament, după ce președintele Aleksandar Vucic a anunțat planuri pentru revenirea la măsurile de carantină și izolare pentru coronavirus. (AP)

2. Ministrul de interne al Germaniei a schimbat puncte de vedere cu ceilalți miniștri de interne ai UE într-o conferință video informală despre reformele privind sistemul de azil al UE. Horst Seehofer și-a exprimat o ”încredere justificată” că un acord poate fi găsit pentru a extinde cooperarea poliție și salvările pe mare. (Euractiv)

Rusia

3. Rusia a arestat un fost reporter și consilier al agenției naționale pentru spațiu pentru presupune livrări ale unor secrete către un stat membru NATO. Jurnaliști și rezidenți ai Moscovei au protestat pentru arestarea lui Ivan Safronov, care începuse recent să lucreze pentru programul spațial. (NYTimes)

SUA

4. SUA s-a retras oficial din Organizația Mondială a Sănătății și a notificat organizația în acest sens. Motivele țin de modul în care OMS a reacționat la pandemia coronavirus. Măsura retragerii va avea efect din luna iulie 2021, deci va depinde de realegerea președintelui Donald Trump. (WSJ)

Orientul Mijlociu

5. Civilii din Siria au îndurat ”suferințe de neimaginat” în timpul unei ofensive lansate anul trecut de către forțele pro-guvern în regiunea Idlib, arată un raport al ONU, care discută despre crime de război și crime împotriva umanității. (Link)

6. Marea Britanie a decis să reia vânzările de arme către Arabia Saudită, în pofida îngrijorărilor că armele ar putea fi folosite împotriva civililor din Yemen, unde forte ale unei coaliții conduse de saudiți se opun rebelilor Huti. Vânzările au încetat anul trecut, după o problemă legală, dar o evaluare nu a găsit nicio ilegalitate. (BBC)

Asia

7. China va participa alături de Rusia și SUA la discuțiile despre controlul armelor, dacă Washington va agrea să își reducă arsenalul nuclear pentru a fi la același nivel cu Beijing-ul, a declarat un înalt diplomat chinez. SUA au solicitat Chinei să participe la negocierile pentru extinderea noului tratat New START, un acord SUA-RUSI care va expira în februarie. (Reuters)

Africa

8. Cazurile de coronavirus din Africa au depășit jumătate de milion , conform datelor emise de Centrele Africane pentru Controlul și Prevenția Bolilor, cu Africa de Sud ca nou punct global de contaminare. (AP)

9. Banca Africană de Dezvoltare a avertizat o scădere economică severă și o creștere a sărăciei, din cauza pandemiei coronavirus. (Bloomberg)

Global

10. Percepțiile opiniei publice din mai multe țări s-au modificat în contextul pandemiei coronavirus, conform datelor unui sondaj apărut pe 30 iunie, care arată că hegemonia globală a SUA dispare. În acest moment, China este percepută ca cea mai influentă putere globală de către respondenții din Franța, Germania și SUA. (Euractiv)

Ți-ar mai putea plăcea
Autoritățile chineze au decis testarea masivă a populației – Cronica Externă
Președintele Trump vrea ca SUA să producă milioane de doze ale unui vaccin anti-coronavirus până la finalul acestui an – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău