Cei trei mari ghețari din Groenlanda se topesc mai repede decât se așteptau specialiștii – Cronica de Mediu

1. Populația de albine este pe cale de dispariție. Cercetătorii au creat prima hartă globală a speciei în încercarea de a le salva. Peste 20.000 de specii de albine există în întreaga lume și ele mor, datorită schimbărilor climatice și otrăvirii cu pesticide. Cercetătorii au făcut un prim pas important spre conservarea albinelor prin crearea primei hărți moderne a speciilor de albine reprezentate la nivel global, potrivit unui studiu publicat în revista Current Biology. Până în prezent, informațiile exacte despre numărul de specii și modele de albine de pe glob au fost limitate, în special în țările în curs de dezvoltare unde înregistrările accesibile publicului sunt insuficiente, se arată în studiu. (edition.cnn.com)

2. Investitori influenți ai lumii se lansează în acțiuni individuale in scopul protejării mediului. Jeff Bezos tocmai a anunțat primele subvenții dintr-un fond planificat de 10 miliarde de dolari alocat schimbărilor climatice. (cnbc.com)

3. Centralele solare din spațiu ar putea fi răspunsul la nevoile noastre energetice. Sună a roman ştiinţifico-fantastic: centrale solare gigantice care plutesc în spațiu și care transmit cantități enorme de energie către Pământ. Și pentru o lungă perioadă de timp, conceptul – dezvoltat pentru prima dată de omul de știință rus, Konstantin Tsiolkovsky, în anii 1920 – a fost în principal o inspirație pentru scriitori. Cu toate acestea, un secol mai târziu, oamenii de știință fac pași uriași în transformarea conceptului în realitate. Agenția Spațială Europeană și-a dat seama de potențialul acestor eforturi și acum caută să finanțeze astfel de proiecte. (theconversation.com)

4. Cum se pot transforma emisiile industriale de carbon în materiale de construcție? Până în 2040, Mineral Carbonation International (MCi) dorește să convertească 1 miliard de tone de CO2 pe an în materialele de construcție. Sophia Hamblin Wang este unul dintre tinerii Global Shapers ai Forumului Economic Mondial și COO Mineral Carbonation International. Compania a proiectat și a construit trei sisteme de reactoare cu carbon, inclusiv modelul său pilot, respectiv o fabrică pilot de referință la nivel mondial din Newcastle, Australia – care transformă materialele uzate și emisiile generate de procese industriale. (weforum.org)

5. Cei trei mari ghețari din Groenlanda se topesc mai repede decât se așteptau specialiștii. Cei mai mari trei ghețari din Groenlanda sunt pe punctul de a se prăbuși, deoarece gheața se topește într-un ritm mai rapid decât se aștepta anterior, avertizează noi cercetări. Împreună, cei trei ghețari dețin suficientă gheață pentru a crește nivelul mării (la nivel mondial) cu cel puțin 1,3 metri, dacă se topesc în totalitate. Mai mult, comisia științifică a Organizației Națiunilor Unite, IPCC, prevede că nivelului mării la nivel mondial ar putea crește între 30-110 centimetri până în 2100. (weather.com)

6. Iată 3 dintre cele 8 moduri în care schimbările climatice vă afectează deja. 1. Decalajul bogăției se extinde. 2. Oamenii devin refugiați climatici. 3. Mâncarea devine mai puțin hrănitoare. (mashable.com)

7. Satelitul de observare a Pământului Sentinel-6 a fost programat să fie lansat pe 21 noiembrie. Superputerea sa: Sentinel-6 va putea monitoriza oceanul cu precizie milimetrică. (dw.com)

8. Aproximativ 33% dintre oameni nu au acces la apă potabilă sigură și un număr similar nu au acces la salubritate adecvată– cifre care vor crește odată cu creșterea populației. O soluție ar putea fi reciclarea apei reziduale în procesul de producție al berii. Un experiment în acest sens a fost realizat de curând și a fost un real succes. (mic.com)

9. Elon Musk: primul oraș pe Marte va avea domuri de sticlă. Așa arată viziunea antreprenorului despre colonia interplanetară care va avea un milion de coloniști până în 2050. CEO-ul SpaceX, Elon Musk, are câteva planuri ambițioase de a transforma omenirea într-o specie multi-planetară. Cu ajutorul unei flote de nave spațiale Starship, Musk vrea să stabilească un punct permanent pe Marte, cu un milion de oameni, până în 2050. (futurism.com)

10. Un nou studiu constată că temperatura corporală medie în rândul bolivienilor din Tsimane a scăzut cu aproape un grad în doar 16 ani. Una dintre ipotezele principale pentru a explica această scădere este dată de îmbunătățirile igienei și tratamentului medical care ar fi putut reduce numărul de infecții cu care se confruntă populația generală, reducând astfel și febra și, implicit această medie. (smithsonianmag.com)

Ți-ar mai putea plăcea
Un start-up israelian a creat din alge un material textil biodegradabil, non-toxic și cu consum redus de energie – Cronică de Mediu
Oamenii de știință au creat un catalizator care transformă CO2 în combustibil pentru avion – Cronica de Mediu
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău