Cel mai lung val de căldură înregistrat în țara noastră până în prezent. 15 zile în care a fost depășită temperatura de 35 de grade Celsius – Cronica dimineții

1. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că a avut o înţelegere cu premierul Florin Cîţu, conform căreia acesta din urmă i-a promis că nu va candida pentru preşedinţia PNL. Orban a povestit că Florin Cîţu nu l-a anunţat personal despre decizia sa de a-i face concurenţă în cursa pentru preşedinţia PNL, ci a aflat de la unii lideri de filiale care au fost invitaţi la lansarea candidaturii premierului. (News.ro)

2. Valul de căldură din acest an este cel mai lung – ca număr de zile consecutive – înregistrat în țara noastră până în prezent. Timp de 15 zile a fost depășită temperatura de 35 de grade Celsius. (Digi24)

3. O nouă listă cu clasificarea țărilor în funcție de rata de incidență cumulată a cazurilor de COVID a fost adoptată joi de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Lista intră în vigoare începând cu data de 15 august, ora 00.00. Bulgaria rămâne în zona verde, iar Turcia intră în cea roșie acolo unde sunt Spania, Grecia sau Marea Britanie. (Hotnews)

Din Cronica de Business: Valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a depăşit nivelul atins înainte de declanşarea pandemiei de coronavirus, ajungând la aproximativ 126 miliarde lei (25,6 miliarde euro). În primele şapte luni au avut loc pe bursă tranzacţii totale de peste 10,4 miliarde lei. (News.ro)

4. Metabolismul atinge nivelul maxim la vârsta de un an și începe să scadă de la 60 de ani, relevă un amplu studiu publicat în Science. Studiul arată că există patru faze ale metabolismului, de la naștere la un an, când se atinge nivelul maxim, o scădere ușoară până la 20 de ani, zero schimbări între 20 și 60 de ani, începerea declinului după această vârstă. (BBC)

5. Un ciclon tropical mediteranean se va forma în acest weekend în Marea Neagră. Fenomenul este caracteristic Mării Mediterane și apare extrem de rar în Marea Neagră. Furtuna nu va ajunge pe litoralul românesc, coasta de nord a Turciei și zona de nord a Mării Negre fiiind cele mai afectate. (Severe-Weather)

Promo: HORA, în parteneriat cu Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), ca parte din Alianța pentru Turism (APT), a prezentat rezultatele unui studiu cu privire la impactul în economie și situația financiară a companiilor active în 11 sectoare din industria HoReCa. Studiul relevă faptul că scăderea vânzărilor la nivel sectorial este de -39%, de la 26 miliarde de lei în 2019 la doar 16 miliarde de lei în 2020, în condițiile în care 8 din 10 companii au raportat scăderi ale vânzărilor. Totodată, profitul absolut la nivel de industrie a scăzut de 4 ori, de la 3,58 miliarde de lei în 2019, la doar 0,84 miliarde de lei în 2020, astfel că marja netă de profit a scăzut la 5%. HORA a anuntat ca susține proiectul 0 taxe pe salariul minim, o măsură esențială pentru a diminua deficitul de personal din industrie in conditiile in care criza generata de pandemie a redus cu aproximativ 40% numarul angajatilor din acest domeniu.

6. Pentru prima oară din 1790, populația albă a Statelor Unite a scăzut, conform datelor preliminare ale recensământului de anul trecut. Numărul albilor a scăzut cu 5,1 milioane, comparativ cu 2010, până la 191,7 milioane. SUA mai înregistrează două premiere: pentru prima oară procentul populației albe scade sub 60% și tot pentru prima oară populația sub 18 ani nu mai este majoritar albă. (WashingtonPost)

7. San Francisco devine primul mare oraș american care limitează accesul în baruri, restaurante, cluburi de noapte, săli de sport, teatre etc, doar pentru cei vaccinați. Măsura se va aplica din 20 august. Personalul acestor locații are timp până pe 13 octombrie să se vaccineze complet. (Link)

8. Negociatorii americani încearcă să obțină o asigurare din partea talibanilor că aceștia nu vor ataca ambasada SUA din Kabul. Talibanii sunt la 150 de km de capitala Afganistanului, care ar putea fi cucerită în următoarele 90 de zile. Guvernul american le-a cerut tuturor cetățenilor SUA să părăsească de urgență țară. (NYTimes)

Din Cronica Sportivă: Într-un interviu acordat Lead.ro, Elisabeta Lipă, președinta Federației Române de Canotaj și multiplă medaliată cu aur la JO, a declarat că actuala generație din canotaj este una „cu o educație foarte frumoasă, o generație hotărâtă, o generație dispusă la sacrificiul suprem pentru a deveni campioni.” Ea este încrezătoare, de asemenea, într-o performanță foarte bună la Jocurile Olimpice de la Paris: „Paris 2024 se anunță foarte frumos. Acum sunt foarte tineri, peste 3 ani vor fi maturi.” (Lead.ro)

9. Anul trecut, în aproape jumătate din nașterile care au avut loc în marile orașe britanice au fost implicate mame care nu s-au născut în Marea Britanie. Numărul acestor noi născuți s-a dublat în ultimii zece ani, ajungând la 9 milioane. Minoritățile etnice sunt acum majoritare în orașele mari, inclusiv în Londra, Slough, Leicester și Luton. (Bloomberg)

Bonus: În această dimineață se împlinesc 60 de ani de la ridicarea zidului din Berlin. Operațiunea a fost concepută de liderul est german Walter Ulbricht pentru a opri exodul tinerilor în Berlinul de Vest. Totul s-a întâmplat în noaptea de sâmbătă spre duminica din 13 august 1961, când cei mai mulți locuitori erau plecați din oraș. (WSJ)

10. Un american și fiul său au fost arestați pe aeroportul din Honolulu când au prezentat certificate false de vaccinare. Procurorul general al statului Hawaii a declarat că folosirea unor astfel de certificare este infracțiune și se pedepsește cu până la un an de închisoare. FBI a avertizat că certificatele false sunt puse la vânzare online pentru $25. (Newsweek)

Fotografia dimineții – Doi tineri poartă o statuie a morții, portretizată ca sfântă, în metroul din Mexico City. Cultul Sfintei Morți a apărut în Mexic la mijlocul secolului trecut și are 10-20 milioane de adepți. Gerardo Vieyra/NurPhoto/Rex/Shutterstock:

 

Ți-ar mai putea plăcea
25% din populaţia eligibilă la nivel naţional a fost vaccinată – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Qatar anunta o investitie directa de $15 miliarde in Turcia

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău