Cele mai așteptate 249 de cărți ale celei de-a doua jumătăți a anului 2025 – Cronica de CARTE

1. „Mother Mary Comes to Me”, de Arundhati Roy, „All the Way to the River: Love, Loss, and Liberation”, de Elizabeth Gilbert, „Will There Ever Be Another You”, de Patricia Lockwood, „What We Can Know”, de Ian McEwan și „Shadow Ticket”, de Thomas Pynchon, se află printre cele mai așteptate 249 de cărți ale celei de-a doua jumătăți a anului 2025. (Literary Hub)

2. „Orbital”, de Samantha Harvey (Editura Polirom), „Tipa asta e dusă”, de Yara Nakahanda Monteiro (Editura Alice Books), „Loxandra”, de Maria Iordanidou (Curtea Veche Publishing) și „Încape toată Antichitatea greacă într-un lift?”, de Theodoros Papakostas (Editura ZYX Books), sunt printre cele 15 recomandări de carte pentru vacanța mare ale Blogului unei cititoare de cursă lungă. (LauraCâlțea.ro)

3. „Regii gunoaielor”, romanul Ruxandrei Cesereanu despre un show-concurs de televiziune care stârnește interesul tuturor românilor, a câștigat Premiul pentru Liviu Rebreanu pentru Proză, acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj, ediția 2025. (Răsfoiala)

4. Au fost anunțate nominalizările la Premiile AgențiadeCarte.ro pentru anul editorial 2024, premii acordate pe baza voturilor cititorilor. Au fost propuse 81 de titluri semnificative pentru anul editorial 2024: 31 de cărți de poezie,  21 de cărți de proză, 9 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și  20 de cărți de eseu, publicistică și memorialistică, iar printre autorii nominalizați se numără Ana Blandiana, Radu Aldulescu, Marin Mălaicu-Hondrari, Bogdan-Alexandru Stănescu, Sabina Fati și Andrei Gorzo. (Agenția de carte)

5. Știri pozitive din lumea literară:

– Cea mai mare librărie din ţară, cu o suprafaţă totală de 2.500 mp, va fi construită la Cluj-Napoca. Proiectul RIVUS va include un nou concept de edutainment al brandului Cărtureşti – un format de tip lifestyle centre care integrează componente culturale şi experienţe educaţionale, de divertisment şi de relaxare (News.ro);

– The Entrepreneurship Academy oferă 17 burse sociale (câte 5.000 de euro pe an, timp de 4 ani) pentru liceeni de clasa a XII-a care au potențial, motivație și dorința de a învăța antreprenoriatul prin practică (Link).

6. Vernisajul expoziţiei „Dimensiunea Sebastian”, care marchează 80 de ani de la moartea scriitorului, va avea loc în 8 iulie, începând cu ora 16.00, la sediul Muzeului Naţional al Literaturii Române. Expoziţia – care va putea fi vizitată în perioada 8 iulie – 30 august 2025 –  îşi propune să ofere o imagine a scriitorului, publicistului şi dramaturgului Mihail Sebastian recompusă din documente aflate în patrimoniul Muzeului Naţional al Literaturii Române, cărţi cu dedicaţii olografe, ediţii princeps, un documentar dedicat scriitorului, realizat de TVR, şi manuscrise aflate în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române. (News.ro)

7. „Teoria Let Them”, de Mel Robbins (cu peste 1,7 milioane de exemplare), apărută în traducere românească la Editura Trei, „Răsăritul în Ziua extragerii” (la noi, la Editura Nemira), de Suzanne Collins (1,6 milioane de exemplare), „Big Jim Begins (Dog Man #13)”, de Dav Pilkey (500.000 de exemplare), „Menajera”, de Freida McFadden (Editura Bookzone) și „Furtuna de onix”, de Rebecca Yarros (Editura Storia Books), ambele cu puțin sub 500.000 de exemplare vândute, sunt primele 5 cărți în topul celor mai vândute volume din acest an, în Statele Unite ale Americii. (Publishers Weekly)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, respectiv volumul „Don’t Let Him In”, de Lisa Jewell; la categoria NonFiction, pe locul întâi se află pentru a doua săptămână consecutivă volumul „Behind the Badge”, scrisă de Johnny Joey Jones, analist militar la Fox News. O altă noutate interesantă în top, la categoria ficțiune, respectiv „A Mother’s Love”, de Danielle Steel. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

– Istoria nespusă a romilor din România, de Ioan Valentin Negoi, Editura Hyperliteratura

– Salinger și fata cu părul roșcat, de Andrei Mocuța, Editura Polirom

– Interviu cu un AI. Dialog la frontiera luminii, de Eliza Macadan, Editura Eikon

– Învierea lui Lazăr de-a lungul secolelor. Volumul 1: 125-1486, de Bogdan Tătaru-Cazaban, Editura Spandugino

– Lumea în 2025. Cum să ne gândim în viitor, de Hamish McRae, Editura Niculescu

– Prelegeri morale. Învățăturile unui stoic roman, de Gaius Musonius Rufus, Editura Litera

– Antidotul. Fericire pentru oamenii care nu suportă gândirea pozitivă, de Oliver Burkeman, Editura Publica

– Elixirul viselor: Povestea familiei Campari, de Silvia Cinelli, Editura ap!

– Omul care iubea cărțile, de Patrick deWitt, Editura Corint

10. Pe scurt, din lumea literară:

– Ludice, spațiul de educație non-formală și creativitate dedicat copiilor, adolescenților și părinților, își deschide porțile în luna iulie, iar printre atracțiile principale ale lunii se numără atelierul de storytelling „Joaca de-a imaginația”, susținut de scriitorul Iulian Tănase (Radio România Cultural);

– Editura New Modern va publica volumul „Surfs Up: Brian Wilson & The Beach Boys”, de Peter Doggett, biografia formației Beach Boys (BookSeller);

– Au fost anunțate cele opt romane nominalizate pentru Premiul literar francez Méduse 2025 (Livres Hebdo);

– Cele mai bune cărți de ficțiune istorică a căror acțiune se petrece în Roma antică (Five Books);

– Cele mai bune 10 cărți thriller, cu acțiunea desfășurată în locuri locuri izolate și greu accesibile, recomandate de Ruth Ware, autoarea romanului „Femeia din cabina 10”, tradus la Editura Trei (New York Times).

Fotografia săptămânii: În Atelierul Devauchelle din Paris, unde un grup de specialiste artizane se ocupă cu migală de cărți vechi – există o specialistă în „gauffering” – procesul de restaurare a liniilor aurii de pe coperțile din piele ale cărților, o altă în legătorie și ștanțare, o restauratoare a hârtiei etc. Sursa: New York Times.

Ți-ar mai putea plăcea
„Oameni mari”, de Maria Orban, selectat pentru Festival du Premier Roman de Chambéry 2022 – Cronica de carte
Cele mai așteptate 150 de cărți ale toamnei anului 2024 – Cronica de Carte